Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Opublikowano: 24.03.2021 r., 17:44 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki szpinak pieczarki półmisek
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami idealne na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Zdrowe, smaczne i pożywne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu.
Przygotowanie 45 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (250 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Szpinak (150 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Cebula - Pół sztuki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, mikser, duża miska, rózga

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami krok po kroku

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry.

Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni.

Na patelnię dodaj szpinak i podsmażaj na niewielkim ogniu aż zwiędnie.

W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.

Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.

Na usmażone placki naleśnikowe nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon lub trójkąt.

Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym .

Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 min.

Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem i pieczarkami

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to przepis na szybkie, smaczne i sycące danie, które sprawdzi się w roli zarówno obiadu, jak i kolacji, a także jako posiłek na wynos, na przykład do szkoły czy pracy. Idealny dla całej rodziny.

Standardowo naleśniki przygotowuje się ze świeżymi pieczarkami, jednak jest wiele możliwości modyfikacji przepisu i przygotowania farszu z innymi grzybami, lub na przykład grzybami suszonymi. Dzięki temu danie można przygotowywać przez cały rok i każdy znajdzie coś dla siebie. Farsz ze szpinakiem i pieczarkami można wzbogacić serem na przykład mozzarellą, twarogiem, serem żółtym lub serem feta.

Nadzienie najlepiej smakuje doprawione czosnkiem- świeżym lub suszonym, granulowanym oraz cebulką. Do farszu można dodać także siekaną natką pietruszki, suszone pomidory, lub pestki słonecznika.

Najlepiej wybierać świeże liście szpinaku, jednak z powodzeniem farsz można przygotować również ze szpinaku mrożonego, dzięki czemu naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami można przygotować również w okresie o obniżonej dostępności do świeżych, sezonowych warzyw.

Przygotowanie naleśników ze szpinakowo-grzybowym farszem najlepiej zacząć od ciasta naleśnikowego. W misce wystarczy zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną mleko, mąkę, jajka i odrobinę soli, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Można wykorzystać tradycyjną mąkę pszenną, jak również żytnią, orkiszową, gryczaną, czy popularną ostatnimi czasy mąkę z ciecierzycy. Przygotowanie farszu należy rozpocząć od posiekania cebuli, czosnku, a także umycia i obrania pieczarek. Na patelni wystarczy zeszklić cebulkę, czosnek, podsmażyć pieczarki, dodać szpinak i podsmażać na niewielkim ogniu aż zwiędnie. Następnie smażymy naleśniki obustronnie, do zarumienienia, nakładamy farsz i zawijamy naleśniki - naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami gotowe. Dodatkowo naleśniki po usmażeni można włożyć do piekarnika i zapiekać kilka minut, opcjonalnie posypane serem - farsz będzie bardziej kremowy, a ciasto chrupiące.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i pieczarkami

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
155.13
0.00
Białko (g)
7.11
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
20.14
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
19.60
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
5.33
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.44
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.77
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.65
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
112.44
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.74
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.12
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.00
Ryboflawina (mg)
0.30
0.00
Niacyna (mg)
2.24
0.00
Foliany (µg (mcg))
73.78
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
808.90
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
44.78
0.00
Potas (mg)
222.97
0.00
Wapń (mg)
59.30
0.00
Fosfor (mg)
106.33
0.00
Magnez (mg)
26.46
0.00
Żelazo (mg)
2.09
0.00
Cynk (mg)
0.72
0.00
Miedź (mg)
0.12
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem i pieczarkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników ze szpinakiem i pieczarkami

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
50 g
Pół sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
44.50