Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (250 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Szpinak (150 g)
- Pieczarki (150 g)
- Cebula - Pół sztuki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami krok po kroku
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry.
Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni.
Na patelnię dodaj szpinak i podsmażaj na niewielkim ogniu aż zwiędnie.
W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.
Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.
Na usmażone placki naleśnikowe nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon lub trójkąt.
Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym .
Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 min.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to przepis na szybkie, smaczne i sycące danie, które sprawdzi się w roli zarówno obiadu, jak i kolacji, a także jako posiłek na wynos, na przykład do szkoły czy pracy. Idealny dla całej rodziny.
Standardowo naleśniki przygotowuje się ze świeżymi pieczarkami, jednak jest wiele możliwości modyfikacji przepisu i przygotowania farszu z innymi grzybami, lub na przykład grzybami suszonymi. Dzięki temu danie można przygotowywać przez cały rok i każdy znajdzie coś dla siebie. Farsz ze szpinakiem i pieczarkami można wzbogacić serem na przykład mozzarellą, twarogiem, serem żółtym lub serem feta.
Nadzienie najlepiej smakuje doprawione czosnkiem- świeżym lub suszonym, granulowanym oraz cebulką. Do farszu można dodać także siekaną natką pietruszki, suszone pomidory, lub pestki słonecznika.
Najlepiej wybierać świeże liście szpinaku, jednak z powodzeniem farsz można przygotować również ze szpinaku mrożonego, dzięki czemu naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami można przygotować również w okresie o obniżonej dostępności do świeżych, sezonowych warzyw.
Przygotowanie naleśników ze szpinakowo-grzybowym farszem najlepiej zacząć od ciasta naleśnikowego. W misce wystarczy zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną mleko, mąkę, jajka i odrobinę soli, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Można wykorzystać tradycyjną mąkę pszenną, jak również żytnią, orkiszową, gryczaną, czy popularną ostatnimi czasy mąkę z ciecierzycy. Przygotowanie farszu należy rozpocząć od posiekania cebuli, czosnku, a także umycia i obrania pieczarek. Na patelni wystarczy zeszklić cebulkę, czosnek, podsmażyć pieczarki, dodać szpinak i podsmażać na niewielkim ogniu aż zwiędnie. Następnie smażymy naleśniki obustronnie, do zarumienienia, nakładamy farsz i zawijamy naleśniki - naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami gotowe. Dodatkowo naleśniki po usmażeni można włożyć do piekarnika i zapiekać kilka minut, opcjonalnie posypane serem - farsz będzie bardziej kremowy, a ciasto chrupiące.
Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i pieczarkami
Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i pieczarkami
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.