Przepis na naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 130 g szklanka
  • Jajko 2 szt.
  • Szpinak 400 g
  • Ser topiony 75 g 3 łyżki
  • Ser Mozzarella 100 g jedno opakowanie
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g jeden filet
  • Olej rzepakowy 24 ml dwie łyżki
  • Cebula 50 g pół dużej lub jedna mała
  • Czosnek 10 g dwa ząbki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
To będzie niezbędne
patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, miska

Z mąki, jaj, 1 i 3/4 szklanki wody i dużej szczypty soli zrób ciasto naleśnikowe. Miksuj około 5 minut. Smaż naleśniki na suchej patelni lub bardzo delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników.

Na dużej patelni rozgrzej rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka w kostkę, możesz ją również zmielić.

Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobno pokrojony.

Następnie dodaj szpinak, duś do momentu aż zwiędnie i dodaj serek topiony. Dopraw dużą szczyptą pieprzu, soli, papryki słodkiej i kurkumy.

Porcję farszu nałóż na naleśnika, dodaj mozzarellę startą lub pokrojoną w plasterki, zwiń naleśniki i podgrzej na suchej patelni.

Naleśniki możesz również zapiec w sosie pomidorowym.

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą podane na patelni, posypane koperkiem, obok miseczka z kulkami mozzarelli
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Koszt przygotowania dania
28.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach ze szpinakiem i mozzarellą

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą to popularne danie wegetariańskie, jednak możesz je wykonać w naszej wersji z kurczakiem. Jest wiele wariacji smakowych naleśników ze szpinakiem, wersja z serem mozzarella i kurczakiem jest tą najbardziej popularną. Naleśniki z twarogiem i mozzarellą z kurczakiem to pyszny i pełnowartościowy posiłek.

Aby danie było fit, mąkę tortową do przygotowania naleśników, możesz zamienić na pszenną pełnoziarnistą, przy dietach eliminacyjnych możesz wykorzystać mąkę owsianą, gryczaną lub ryżową. Wszystkie wymienione mąki będą również odpowiednie dla osób, które stosują dietę o niskim indeksie glikemicznym.

Farsz do naleśników możesz przygotować ze świeżym szpinakiem lub z wykorzystaniem mrożonego szpinaku. Obie wersje smakują wyśmienicie, a użycie mrożonego szpinaku nie zmniejsza wartości odżywczych dania. Szpinak to bardzo wartościowe warzywo, które powinno regularnie pojawia się w naszej diecie. Jest on bogactwem wielu składników odżywczych. Zawiera flawonoidy oraz karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają także przeciwzapalnie. Właściwości przeciwutleniające wykazują również witaminy A oraz C, a także cynki i selen. Zawiera także witaminę K, która w połączeniu z występującym magnezem, manganem oraz wapniem wzmacniają kości. Spożywanie szpinaku poprawia pracę układu krążenia za sprawą występowania w nim witaminy B6, selenu, potasu i folianów. Osoby borykające się z anemią powinny regularnie spożywać te zielone liście. Są one źródłem witaminy B1 oraz B2 a ponad to żelaza i fosforu.

Filet z kurczaka jest łatwostrawną skarbnicą łatwo przyswajalnego białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 oraz B6, a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor.

Przepis na ze szpinakiem i serem mozzarella jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Naleśniki możesz usmażyć dzień wcześniej, a po powrocie do domu zalać pomidorami z puszki i zapiec z serem mozzarella. Zapiekane naleśniki z ciągnącym serem są pysznym, szybkim obiadem lub kolacją na ciepło.

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
157.51 kcal
393.78 kcal
Białko
9.97 g
24.93 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach ze szpinakiem i mozzarellą

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
11.81 g
29.52 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.71 g
26.77 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
7.83 g
19.58 g
Tłuszcze nasycone
3.63 g
9.07 g
Tłuszcze nienasycone
4.20 g
10.50 g
Tłuszcze jednonasycone
3.09 g
7.74 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
2.77 g

Witaminy w przepisie na naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.26 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.91 mg
7.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
101.30 µg (mcg)
253.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
125.71 mg
314.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
314.96 mg
787.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
97.69 mg
244.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
127.60 mg
319.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
39.85 mg
99.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.24 mg
5.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
2.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem i mozzarellą 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i mozzarellą

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania naleśników ze szpinakiem i mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Ser topiony
75 g
3 łyżki
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.31
Za 75 g
Ser Mozzarella
100 g
jedno opakowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
jeden filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Olej rzepakowy
24 ml
dwie łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Cebula
50 g
pół dużej lub jedna mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
dwa ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
60.80
Łączny koszt
28.86
Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób