Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Masło (30 g)
- Szpinak (200 g)
- Ser Feta (150 g)
- Śmietana 12% (50 g)
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku
Z mleka, mąki, jajek, szczypty soli, odrobiny wody gazowanej przygotuj ciasto na naleśniki. Gdy ciasto będzie gotowe to usmaż jego porcje z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
Szpinak umyj, osusz i podsmaż na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
Szpinak ostudź i połącz go z pokrojonym serem feta i śmietaną. Farsz dopraw i dokładnie wymieszaj.
Mięso pokrój na cienkie paski, dopraw przyprawą i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia i pokrój w kostkę.
Na każdy naleśnik połóż porcję farszu, dokładnie rozsmaruj a na wierzch połóż kostki kurczaka. Naleśniki z farszem i kurczakiem złóż w kopertę.
Podawaj na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosów.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem i kurczakiem
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem z fetą to doskonały pomysł na fit obiad. Przepis ten można zmodyfikować i podać naleśniki jako krokiety zapiekane z sosem i serem. Farsz ze szpinaku do kurczaka możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych liści tego warzywa. Stopień trudności tego przepisu określono jako średni, dlatego do jego przygotowania potrzebujesz trochę doświadczenia kulinarnego. Czas niezbędny po zrobienia tej potrawy wynosi ponad godzinę. Produkty spożywcze, które są niezbędne do usmażenia naleśników ze szpinakiem to mleko spożywcze, mąka pszenna, jaja kurze, mięso z piersi kurczaka, masło, szpinak świeży, ser typu feta oraz śmietana 12%.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem są dobrym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Składniki odżywcze zawarte w szpinaku pozytywnie oddziałują na układ krążenia oraz obniżają ryzyko wystąpienia chorób mogących wynikać ze stresu oksydacyjnego. Do składników odżywczych o takim działaniu możemy zaliczyć witaminę A i C, beta-karoten, magnez, selen oraz cynk. Obecność luteiny i zeaksantyny wykazuje działanie ochronne na układ wzroku. Mięso z piersi kurczaka jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, które szczególnie potrzebne jest do rozbudowy masy tkanki mięśniowej sportowców siłowych. Dodatkowo w mięsie tym znajdziemy spore ilości witaminy B6, która wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest ona niezbędna do przemiany aminokwasów i syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Witamina ta odpowiada za przeminę węglowodanów, tłuszczów i białek, produkcję hemoglobiny. Pośrednio wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ wspomaga syntezę serotoniny i adrenaliny.
Podsumowując naleśniki z mięsem i szpinakiem to idealna propozycja na obiad rodzinny. Będą idealnym rozwiązaniem na diecie redukcyjnej, jeśli zamienisz śmietanę na jogurt naturalny. Te smaczne naleśniki urozmaicą jadłospis każdej osoby. Stanowią idealną bazę pod wiele pomysłów na super obiady.
Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i kurczakiem
Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser Feta
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i kurczakiem
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.