Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Szpinak mrożony (300 g)
- Ser Feta (150 g)
- Masło (30 g)
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą krok po kroku
Mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli, olej rzepakowy oraz odrobinę wody gazowanej umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Z ciasta usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Mrożony szpinak wrzuć do garnka, podlej go wodą i rozmróź.
Gdy szpinak się rozmrozi a woda wyparuje dodaj masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj chwilę.
Ser fetę pokrój w kostkę, zdejmij z ognia szpinak i dodaj do niego kostki sera. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw.
Na naleśnikach rozsmaruj farsz i zwiń je w kopertę.
Naleśniki możesz podać na ciepło lub na zimno.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem i fetą
W tym przepisie dowiesz się jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą. Przepis na te wytrawne naleśniki z nadzieniem ze szpinakiem mrożonym i z serem feta to idealna propozycja na smaczny obiad (nadzienie możesz przygotować również ze świeżym szpinakiem). Aby zrobić te pyszne naleśniki na słono musisz posiadać następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, wodę gazowaną, mąkę pszenną, jaja kurze, olej rzepakowy, szpinak mrożony, czosnek, ser typu feta, masło i przyprawy. Stopień trudności tego dania oceniono na średni, dlatego potrzebujesz trochę doświadczenia kulinarnego, aby przepis się udał. Czas niezbędny do wykonania przepisu to około 50 minut.
Szpinak jest warzywem niskokalorycznym, 100g tego produktu dostarczy zaledwie 23 kilokalorii. Obecność w jego liściach potasu i witamin z grupy B sprzyja spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz składniki te przyspieszają metabolizm. Warzywo to zalecane jest dla kobiet planujących ciążę i w ciąży, ponieważ zawiera ono kwas foliowy, który zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Zawartość potasu w liściach szpinaku reguluje pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze dlatego zalecany jest w diecie osób chorujących na nadciśnienie (należy jednak uważać w ich diecie na podaż sodu, który w tej potrawie dostarczy w sporych ilościach ser typu feta). Szpinak zawiera również magnez, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Podsumowując naleśniki ze szpinakiem i fetą to doskonały pomysł na obiad rodzinny. Farsz jest bardzo delikatny i lekko słony, dlatego można ograniczyć solenie (obecność sera fety nadaje charakterystyczny słonawy posmak dania). Osoby na diecie laktoowowegetariańskiej i redukcyjnej bez obawy mogą skorzystać z przepisu na te pyszne naleśniki. Dodatkowo jest to idealna propozycja na danie dla dzieci, szpinak w tej potrawie nie jest aż tak dominujący i świetnie sprawdzi się wśród dzieci, które nie lubią tego warzywa. Szpinak dostarcza bowiem wielu cennych składników odżywczych do naszego organizmu, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety.
Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i fetą
Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser Feta
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i fetą
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.