Przepis na naleśniki zapiekane krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, tymianek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, tarka, miska

Z mąki, jaj, 1 i 3/4 szklanki wody i dużej szczypty soli zrób ciasto naleśnikowe. Miksuj około 5 minut. Smaż naleśniki na suchej patelni lub bardzo delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników.

Paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego, nasion oraz białych części. Pokrój w kostkę i odłóż na bok.

Cukinię umyj i pokrój w kostkę około 5 mm x 5 mm, odłóż na bok.

Pieczarki umyj, usuń z nich pozostałości ziemi i osusz. Pokrój w plasterki i odłóż na bok.

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, delikatnie podsmaż.

Na patelnię dodaj warzywa i pomidory z puszki. Przypraw dużą szczyptą soli, papryki słodkiej, pieprzu, kurkumy, oregano tymianku, cząbru, bazylii i kurkumy, duś przez około 10 minut.

Na naleśnika połóż porcję farszu i zwiń. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp serem żółtym i przypiecz przez 5 minut.

Do podania posyp natką pietruszki.

Naleśniki zapiekane podane w białym naczyniu ceramicznym, obok tarka, ser, miseczka z solą, na drewnianym stole
Naleśniki zapiekane
Koszt przygotowania dania
14.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
246 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Naleśniki zapiekane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach zapiekanych

Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to pancakes, crepes we Francji, Okonomiyaki w Japonii i wiele, wiele, więcej. Każde pyszne i oryginalne.

Sam przepis na naleśniki jest bardzo prosty, składa się z mąki, wody lub mleka, jajek i soli. Puszyste, delikatne ciasto naleśnikowe chętnie przyjmuje smaki pochodzące z nadzienia. Naleśniki możesz wykonać z różnego rodzaju mąk, na przykład pszennej, pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej, ryżowej lub kombinacji kilku różnych mąk. Dzięki możliwości zastosowania różnych rodzajów mąk naleśniki z powodzeniem dostosujesz do różnych diet eliminacyjnych. Nadziewane naleśniki na słono, dzięki zastosowaniu innej mąki niż pszennej mocno oczyszczonej, mogą stanowić pyszne danie w trakcie diety redukcyjnej, odpowiednie dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub eliminujących gluten.

Zapiekane naleśniki z serem posiadają mnóstwo warzyw, które dostarczą wiele wartości odżywczych. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Dodatek papryki czerwonej sprawi, że dostarczysz witaminę C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów, czy to w postaci passaty, czy pomidorów krojonych w puszce, dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej. Pieczarki są bardzo dobry źródłem błonnika, zawierają białko, dostarczają witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B. Są także źródłem składników mineralnych takich ja selen, miedź, potas i jod.

Naleśniki z farszem warzywnym będą stanowić wyśmienite i pełnowartościowe danie. Będą również świetnym daniem dla dzieci, ponieważ przemycisz warzywa do ich diety. Faszerowane naleśniki możesz przygotować na ostro, dodając do niego ostrej papryki lub świeżej papryczki chilli. Naleśniki zapiekane w piekarniku będą łatwe do odgrzania, ale możesz je także przygotować dzień wcześniej i zapiekając w piekarniku podgrzać.

Wartości odżywcze naleśników zapiekanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
98.59 kcal
246.46 kcal
Białko
4.07 g
10.18 g

Węglowodany w naleśnikach zapiekanych

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.14 g
30.35 g
Węglowodany przyswajalne
10.73 g
26.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
3.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.04 g
10.09 g
Tłuszcze nasycone
1.44 g
3.59 g
Tłuszcze nienasycone
2.60 g
6.50 g
Tłuszcze jednonasycone
1.82 g
4.54 g
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
1.96 g
Cholesterol
35.01 mg
87.54 mg

Witaminy w przepisie na naleśniki zapiekane

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
51.69 µg (mcg)
129.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
28.17 mg
70.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina E
0.76 mg
1.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
20.12 µg (mcg)
50.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.54 mg
3.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.37 µg (mcg)
100.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
334.18 µg (mcg)
835.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki zapiekane

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
104.99 mg
262.48 mg
Potas
227.40 mg
568.51 mg
Wapń
53.12 mg
132.79 mg
Fosfor
77.31 mg
193.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.17 mg
40.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.43 mg
3.57 mg
Cynk
0.57 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników zapiekanych 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach zapiekanych

Lista alergenów dla naleśników zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania naleśników zapiekanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Pieczarki
100 g
5 dużych pieczarek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cukinia
250 g
mała cukinia
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
duża papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
50 g
średnia lub pół dużej
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidory w puszce
400 g
jedna puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser gouda
60 g
dwie garści
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Olej rzepakowy
24 ml
dwie łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
39.30
Jak oceniasz przepis na naleśniki zapiekane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób