Naleśniki zapiekane z serem

Opublikowano: 01.04.2021 r., 11:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki zapiekane z twarogiem
Naleśniki zapiekane z serem
Nie masz pomysłu na obiad? Znudziła Cię monotonia w kuchni? Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na te pyszne naleśniki zapiekane z serem. Zachwycą Ciebie swoim smakiem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
485 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Wiśnie (150 g)
  • Ser twarogowy chudy (200 g)
  • Budyń (proszek) (15 g)
  • Masło (30 g)
  • Śmietana 18% (120 g)
  • Jagody (100 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, miska

Przepis na naleśniki zapiekane z serem krok po kroku

Z mąki, 2 jajek, mleka, odrobiny wody gazowanej i soli przygotuj ciasto na naleśniki. Ciasto nie może być za rzadkie, ani za gęste.

Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Gdy naleśnik będzie rumiany i ścięty, przewróć go na drugą stronę i usmaż.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Twaróg wymieszaj z budyniem, 4 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Dodaj wiśnie i ponownie wymieszaj.

Nadzienie z twarogu rozłóż do naleśników po równo, rozsmaruj i każdy naleśnik zawiń w rulon.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, ułóż naleśniki, posmaruj je pozostałym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Następnie na naleśniki wylej rozmieszaną śmietanę i piecz jeszcze 5 minut.

Wyjmij z piekarnika, udekoruj owocami jagody i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na naleśniki zapiekane z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat naleśników zapiekanych z serem

Naleśniki zapiekane z serem białym to idealny pomysł na pyszny obiad na słodko lub smaczny deser. Przepis jest średnio trudny i do jego przygotowania potrzebujesz trochę doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tych przepysznych naleśników z twarogiem niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, mleko, woda gazowana, wiśnie, ser twarogowy chudy, budyń w proszku, masło, śmietana 18% tłuszczu oraz czarne jagody. Naleśniki mogą zostać przygotowane na maśle.

Te pieczone w naczyniu żaroodpornym naleśniki dostarczą wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wiśnie zawierają wiele składników mineralnych, które pozytywnie oddziałują na pracę układu sercowo-naczyniowego. Obecność antocyjan zwiększa elastyczność naczyń włosowatych oraz korzystanie wpływa na produkcję krwinek czerwonych. Błonnik zawarty w wiśniach obniża poziom cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca. Zawartość w nich witaminy C pomaga uszczelniać naczynia krwionośne oraz pozytywnie wpływa na naszą odporność, o którą powinniśmy szczególnie dbać w okresie wzmożonej zachorowalności (np. w okresie jesienno-zimowym). Wiśnie posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 22, dlatego osoby na diecie cukrzycowej bez obaw mogą po nie sięgać. Owoce te są niskokaloryczne, więc osoby odchudzające się nie powinny rezygnować z ich spożywania.

Podsumowując naleśniki z serem zapiekane w piekarniku z owocami i ze śmietaną to idealne rozwiązanie na smaczny obiad lub deser. Dzieci na pewno nie przejdą obojętnie obok talerza z tym daniem. Osoby na diecie laktoowowegetariańskiej również mogą wypróbować przepisu na pyszne naleśniki. Dodatkowo osoby odchudzające się również mogą spróbować przygotować te danie, wystarczy, że zamiast śmietany użyją jogurtu naturalnego, wtedy kaloryczność posiłku będzie niższa. Osoby chorujące na cukrzycę powinny użyć mąki pełnoziarnistej do ich przygotowania, aby w pełni cieszyć się smakiem naleśników zapiekanych z serem.

Alergeny w naleśnikach zapiekanych z serem

Lista alergenów dla naleśników zapiekanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze naleśników zapiekanych z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
176.72
485.98
Białko (g)
7.48
20.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
20.07
55.18
Węglowodany przyswajalne (g)
19.68
54.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
7.52
20.69
Tłuszcze nasycone (g)
3.99
10.96
Tłuszcze nienasycone (g)
3.54
9.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.67
7.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
2.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
72.40
199.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.09
5.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.88
175.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.45
3.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.53
108.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
102.11
280.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
101.58
279.35
Potas (mg)
122.55
337.02
Wapń (mg)
53.84
148.07
Fosfor (mg)
99.51
273.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.05
38.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
3.94
Cynk (mg)
0.57
1.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników zapiekanych z serem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników zapiekanych z serem

Koszt składników
56.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Wiśnie
150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Ser twarogowy chudy
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Budyń (proszek)
15 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietana 18%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Jagody
100 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Koszt składników
56.20