Naleśniki zapiekane z serem
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Wiśnie (150 g)
- Ser twarogowy chudy (200 g)
- Budyń (proszek) (15 g)
- Masło (30 g)
- Śmietana 18% (120 g)
- Jagody (100 g)
- Mleko 2% (200 ml)
Przepis na naleśniki zapiekane z serem krok po kroku
Z mąki, 2 jajek, mleka, odrobiny wody gazowanej i soli przygotuj ciasto na naleśniki. Ciasto nie może być za rzadkie, ani za gęste.
Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Gdy naleśnik będzie rumiany i ścięty, przewróć go na drugą stronę i usmaż.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Twaróg wymieszaj z budyniem, 4 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Dodaj wiśnie i ponownie wymieszaj.
Nadzienie z twarogu rozłóż do naleśników po równo, rozsmaruj i każdy naleśnik zawiń w rulon.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, ułóż naleśniki, posmaruj je pozostałym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Następnie na naleśniki wylej rozmieszaną śmietanę i piecz jeszcze 5 minut.
Wyjmij z piekarnika, udekoruj owocami jagody i podawaj na ciepło.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników zapiekanych z serem
Naleśniki zapiekane z serem białym to idealny pomysł na pyszny obiad na słodko lub smaczny deser. Przepis jest średnio trudny i do jego przygotowania potrzebujesz trochę doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tych przepysznych naleśników z twarogiem niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, mleko, woda gazowana, wiśnie, ser twarogowy chudy, budyń w proszku, masło, śmietana 18% tłuszczu oraz czarne jagody. Naleśniki mogą zostać przygotowane na maśle.
Te pieczone w naczyniu żaroodpornym naleśniki dostarczą wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wiśnie zawierają wiele składników mineralnych, które pozytywnie oddziałują na pracę układu sercowo-naczyniowego. Obecność antocyjan zwiększa elastyczność naczyń włosowatych oraz korzystanie wpływa na produkcję krwinek czerwonych. Błonnik zawarty w wiśniach obniża poziom cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca. Zawartość w nich witaminy C pomaga uszczelniać naczynia krwionośne oraz pozytywnie wpływa na naszą odporność, o którą powinniśmy szczególnie dbać w okresie wzmożonej zachorowalności (np. w okresie jesienno-zimowym). Wiśnie posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 22, dlatego osoby na diecie cukrzycowej bez obaw mogą po nie sięgać. Owoce te są niskokaloryczne, więc osoby odchudzające się nie powinny rezygnować z ich spożywania.
Podsumowując naleśniki z serem zapiekane w piekarniku z owocami i ze śmietaną to idealne rozwiązanie na smaczny obiad lub deser. Dzieci na pewno nie przejdą obojętnie obok talerza z tym daniem. Osoby na diecie laktoowowegetariańskiej również mogą wypróbować przepisu na pyszne naleśniki. Dodatkowo osoby odchudzające się również mogą spróbować przygotować te danie, wystarczy, że zamiast śmietany użyją jogurtu naturalnego, wtedy kaloryczność posiłku będzie niższa. Osoby chorujące na cukrzycę powinny użyć mąki pełnoziarnistej do ich przygotowania, aby w pełni cieszyć się smakiem naleśników zapiekanych z serem.
Alergeny w naleśnikach zapiekanych z serem
Lista alergenów dla naleśników zapiekanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 2%
Wartości odżywcze naleśników zapiekanych z serem
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
-
mąka pszenna,
jajka,
olej rzepakowy,
wiśnie,
twaróg,
budyń,
masło,
śmietana,
jagody,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.