Naleśniki zapiekane z kurczakiem
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Pieczarki (20 g)
- Papryka czerwona (50 g)
- Pieczarki marynowane (80 g)
- Cukinia (150 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Ser gouda (100 g)
Przepis na naleśniki zapiekane z kurczakiem krok po kroku
Przygotuj naleśniki: z mąki, jajek, mleka, wody gazowanej i szczypty soli przygotuj ciasto naleśnikowe.
Przygotuj farsz: Mięso z kurczaka oraz warzywa pokrój w drobną kostkę. Mięso oprósz skrobią ziemniaczaną. Do warzywa dodaj papryczkę chilli (pokrojoną świeżą lub posyp przyprawą). Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż kurczaka. Po chwili dodaj warzywa oraz kurkumę. Smaż około 3-4 minut i w tym czasie mieszaj warzywa, aby się nie przypaliły. Na koniec dodaj sos sojowy, wymieszaj o odstaw z kuchenki.
Przygotuj sos pomidorowy: W garnku na oleju podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory i przyprawy. Wymieszaj i gotuj 10 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Naleśniki zawiń z farszem. Ułóż obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp startym serem.
Gotowe naleśniki piecz około 20 minut bez przykrycia.
Naleśniki podawaj na ciepło.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników zapiekanych z kurczakiem
Naleśniki zapiekane z kurczakiem oraz z serem to idealny pomysł na wytrawne danie obiadowe. Jest to idealny przepis na urozmaicenie diety każdej osoby. Stopień trudności tego przepisu oceniam na średni, dlatego do jego przygotowania potrzebujesz niewielkiego doświadczenia kulinarnego. Naleśniki nadziewane warzywami z piersią kurczaka zrobisz na ostro, jednak możesz pominąć używanie papryczki chilli i wtedy danie będzie łagodniejsze. Aby przygotować naleśniki faszerowane z warzywami i mięsem zapiekane w piekarniku musisz kupić mąkę pszenną, jaja kurze, mleko spożywcze, olej rzepakowy, mięso z piersi kurczaka bez skóry, skrobie ziemniaczaną, paprykę czerwoną, pieczarki, cukinię, pomidory w puszce, ser żółty oraz przyprawy (sól, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chilli, bazylię i czosnek).
Naleśniki zapiekane z kurczakiem w sosie pomidorowym dostarczą do organizmu wielu cennych składników pokarmowych. Mięso z piersi kurczaka bogate jest w łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe białko zwierzęce. Zawiera również sporo witamin z grupy B, głównie witaminę B3 i B6. Pierwsza z nich jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Odpowiada ona również za syntezę hormonów płciowych, insuliny i reguluje poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi. Witamina B3 pomaga również w łagodzeniu zmian trądzikowych oraz posiada właściwości przeciwmigrenowe. Witamina B6 ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, poprawia odporność organizmu (uczestniczy w tworzeniu przeciwciał) oraz pozytywnie oddziałuje na pracę układu nerwowego.
Podsumowując kurczak w naleśniku z pieczarkami, papryką i cukinią w sosie z pomidorów oraz z zapiekanym serem to idealna propozycja na obiad. Zasmakuje każdemu, kto spróbuje to danie. Osoby na diecie redukcyjnej powinny zamienić niektóre składniki, aby obniżyć kaloryczność potrawy (głównie ser żółty). Naleśniki te to idealna propozycja na urozmaicenie swojej codziennej diety. Doskonale smakują na ciepło, dlatego podawaj je od razu po przygotowaniu.
Alergeny w naleśnikach zapiekanych z kurczakiem
Lista alergenów dla naleśników zapiekanych z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser gouda
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze naleśników zapiekanych z kurczakiem
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.