Naleśniki z warzywami

Opublikowano: 13.03.2021 r., 14:01 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zwinięte naleśniki podane na drewnianej desce
Naleśniki z warzywami
Wypróbuj przepisu na najlepsze przepisy z warzywami. Pełne aromatu, smaku i wartości odżywczych zachwycą Cię swoim smakiem. Sprawdzą się jako danie warzywne dla dzieci.
Przygotowanie 45 min
241 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 2 niepełne szklanki (250 g)
  • Mleko 1,5% Pół szklanki (125 ml)
  • Jajko 3 jaja klasy M (3 szt.)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (50 ml)
  • Bakłażan Jedna, średnia sztuka (400 g)
  • Cukinia Jedna, średnia sztuka (300 g)
  • Papryka żółta (1 g)
  • Ser gouda Dwie duże garście (75 g)
  • Cebula Duża sztuka (100 g)
  • Czosnek Dwa ząbki czosnku (10 g)
  • Pomidory w puszce Jedna puszka (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser

Przepis na naleśniki z warzywami krok po kroku

Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli.

Miksuj ciasto, zaczynając od najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych, około 5 minut.

Naleśniki smaż na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem. Wylej około chochelki ciasta, tyle aby obracając patelnią, ciasto pokryło całą jego powierzchnię.

Smaż naleśniki na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.

Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę. Posiekaj drobno również cebulę.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, delikatnie posól i podsmaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj czosnek i przesmaż przez 1 minutę.

Na patelnię dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię. Dopraw dużą szczyptą pieprzu oraz papryki słodkiej, małą szczyptę tymianku, oregano, cząbru i bazylii.

Cukinię i paprykę zalej pomidorami. Patelnię przykryj i duś 5 minut.

Dodaj bakłażan, przykryj patelnię i duś około 10-15 minut na małym ogniu aż sos będzie gęsty.

Na środek naleśnika połóż około dwie łyżki sosu warzywnego, posyp serem i zwiń jak krokiety.

Naleśniki możesz podgrzać na patelni lub zapiec w piekarniku posypując dodatkową porcją sera.

Do podania możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat naleśników z warzywami

Naleśniki z warzywami są super formą wprowadzenia większej ilości warzyw do diety. Pełne smaku i aromatu warzyw, z dodatkiem delikatnego ciasta naleśnikowego będą idealnym obiadem lub ciepłą kolacją. Naleśniki z warzywami i serem, dzięki zawartości wielu warzyw będą smaczną formą zdrowego posiłku dla dzieci. Farsz składa się z bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i natki pietruszki, które są bogactwem cennych składników odżywczych.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Bakłażan jest warzywem o niskiej zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów ale jego fioletowa skórka jest bogactwem cennych związków antyoksydacyjnych. Dzięki temu wpływa pozytywnie na układ krążenia, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Oberżyna zawiera również wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i cynka oraz witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę K i witaminę E. Związki te wpływają na poprawę funkcji mózgu, zapobiega anemii, pozytywnie wpływa na wzrok, kości, włosy oraz pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej.

W naleśnikach znajdziesz także paprykę, która oprócz składników odżywczych zawartych w oberżynie czy cukinii zawiera witaminę C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. Do przygotowania sosu wykorzystaj dobrej jakości passatę, przecier pomidorowy lub pomidory w puszce. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego, likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Przepis na naleśniki nadziewane warzywami, na słono z serem żółtym jest prosty w przygotowaniu. Po nadzianiu naleśniki możesz przełożyć na patelnie i podgrzać lub złożone naleśniki z serem polać warzywami jak sosem. W każdej formie podania będą smakować wyśmienicie.

Alergeny w naleśnikach z warzywami

Lista alergenów dla Naleśników z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
120.78
241.56
Białko (g)
5.18
10.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
13.97
27.94
Węglowodany przyswajalne (g)
11.25
22.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.72
5.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.18
10.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
3.58
Tłuszcze nienasycone (g)
3.39
6.78
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.42
4.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.61
75.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
28.70
57.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.95
11.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.49
48.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.24
2.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.65
45.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
50.29
100.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
89.90
179.80
Potas (mg)
240.75
481.49
Wapń (mg)
60.29
120.59
Fosfor (mg)
113.41
226.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.94
63.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
2.17
Cynk (mg)
0.89
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z warzywami brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z warzywami

Koszt składników
41.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
250 g
2 niepełne szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Mleko 1,5%
125 ml
Pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
3 szt.
3 jaja klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bakłażan
400 g
Jedna, średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.11
Za 400 g
Cukinia
300 g
Jedna, średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka żółta
1 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Ser gouda
75 g
Dwie duże garście
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 75 g
Cebula
100 g
Duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
Dwa ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
Jedna puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
41.10