Przepis na naleśniki z warzywami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser

Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli.

Miksuj ciasto, zaczynając od najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych, około 5 minut.

Naleśniki smaż na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem. Wylej około chochelki ciasta, tyle aby obracając patelnią, ciasto pokryło całą jego powierzchnię.

Smaż naleśniki na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.

Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę. Posiekaj drobno również cebulę.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, delikatnie posól i podsmaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj czosnek i przesmaż przez 1 minutę.

Na patelnię dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię. Dopraw dużą szczyptą pieprzu oraz papryki słodkiej, małą szczyptę tymianku, oregano, cząbru i bazylii.

Cukinię i paprykę zalej pomidorami. Patelnię przykryj i duś 5 minut.

Dodaj bakłażan, przykryj patelnię i duś około 10-15 minut na małym ogniu aż sos będzie gęsty.

Na środek naleśnika połóż około dwie łyżki sosu warzywnego, posyp serem i zwiń jak krokiety.

Naleśniki możesz podgrzać na patelni lub zapiec w piekarniku posypując dodatkową porcją sera.

Do podania możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Zwinięte naleśniki podane na drewnianej desce
Naleśniki z warzywami
Koszt przygotowania dania
15.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Naleśniki z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Naleśnikach z warzywami

Naleśniki z warzywami są super formą wprowadzenia większej ilości warzyw do diety. Pełne smaku i aromatu warzyw, z dodatkiem delikatnego ciasta naleśnikowego będą idealnym obiadem lub ciepłą kolacją. Naleśniki z warzywami i serem, dzięki zawartości wielu warzyw będą smaczną formą zdrowego posiłku dla dzieci. Farsz składa się z bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i natki pietruszki, które są bogactwem cennych składników odżywczych.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Bakłażan jest warzywem o niskiej zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów ale jego fioletowa skórka jest bogactwem cennych związków antyoksydacyjnych. Dzięki temu wpływa pozytywnie na układ krążenia, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Oberżyna zawiera również wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i cynka oraz witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę K i witaminę E. Związki te wpływają na poprawę funkcji mózgu, zapobiega anemii, pozytywnie wpływa na wzrok, kości, włosy oraz pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej.

W naleśnikach znajdziesz także paprykę, która oprócz składników odżywczych zawartych w oberżynie czy cukinii zawiera witaminę C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. Do przygotowania sosu wykorzystaj dobrej jakości passatę, przecier pomidorowy lub pomidory w puszce. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego, likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Przepis na naleśniki nadziewane warzywami, na słono z serem żółtym jest prosty w przygotowaniu. Po nadzianiu naleśniki możesz przełożyć na patelnie i podgrzać lub złożone naleśniki z serem polać warzywami jak sosem. W każdej formie podania będą smakować wyśmienicie.

Wartości odżywcze Naleśników z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
Białko
5.18 g
10.37 g

Węglowodany w naleśnikach z warzywami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
13.97 g
27.94 g
Węglowodany przyswajalne
11.25 g
22.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.72 g
5.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.18 g
10.36 g
Tłuszcze nasycone
1.79 g
3.58 g
Tłuszcze nienasycone
3.39 g
6.78 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.42 g
4.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
1.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
37.61 mg
75.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z warzywami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
28.70 µg (mcg)
57.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.95 mg
11.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
0.91 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
24.49 µg (mcg)
48.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.24 mg
2.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.65 µg (mcg)
45.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
50.29 µg (mcg)
100.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z warzywami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
89.90 mg
179.80 mg
Potas
240.75 mg
481.49 mg
Wapń
60.29 mg
120.59 mg
Fosfor
113.41 mg
226.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.94 mg
63.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
2.17 mg
Cynk
0.89 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Naleśników z warzywami brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Naleśnikach z warzywami

Lista alergenów dla Naleśników z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Naleśników z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
250 g
2 niepełne szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Mleko 1,5%
125 ml
Pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
3 szt.
3 jaja klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bakłażan
400 g
Jedna, średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.11
Za 400 g
Cukinia
300 g
Jedna, średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka żółta
1 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Ser gouda
75 g
Dwie duże garście
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 75 g
Cebula
100 g
Duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
Dwa ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
400 g
Jedna puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
41.10
Jak oceniasz przepis na naleśniki z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób