Naleśniki z warzywami
- Mąka pszenna typ 1850 - 2 niepełne szklanki (250 g)
- Mleko 1,5% - Pół szklanki (125 ml)
- Jajko - 3 jaja klasy M (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (50 ml)
- Bakłażan - Jedna, średnia sztuka (400 g)
- Cukinia - Jedna, średnia sztuka (300 g)
- Papryka żółta (1 g)
- Ser gouda - Dwie duże garście (75 g)
- Cebula - Duża sztuka (100 g)
- Czosnek - Dwa ząbki czosnku (10 g)
- Pomidory w puszce - Jedna puszka (400 g)
Przepis na naleśniki z warzywami krok po kroku
Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli.
Miksuj ciasto, zaczynając od najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych, około 5 minut.
Naleśniki smaż na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem. Wylej około chochelki ciasta, tyle aby obracając patelnią, ciasto pokryło całą jego powierzchnię.
Smaż naleśniki na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.
Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę. Posiekaj drobno również cebulę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, delikatnie posól i podsmaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj czosnek i przesmaż przez 1 minutę.
Na patelnię dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię. Dopraw dużą szczyptą pieprzu oraz papryki słodkiej, małą szczyptę tymianku, oregano, cząbru i bazylii.
Cukinię i paprykę zalej pomidorami. Patelnię przykryj i duś 5 minut.
Dodaj bakłażan, przykryj patelnię i duś około 10-15 minut na małym ogniu aż sos będzie gęsty.
Na środek naleśnika połóż około dwie łyżki sosu warzywnego, posyp serem i zwiń jak krokiety.
Naleśniki możesz podgrzać na patelni lub zapiec w piekarniku posypując dodatkową porcją sera.
Do podania możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z warzywami
Naleśniki z warzywami są super formą wprowadzenia większej ilości warzyw do diety. Pełne smaku i aromatu warzyw, z dodatkiem delikatnego ciasta naleśnikowego będą idealnym obiadem lub ciepłą kolacją. Naleśniki z warzywami i serem, dzięki zawartości wielu warzyw będą smaczną formą zdrowego posiłku dla dzieci. Farsz składa się z bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i natki pietruszki, które są bogactwem cennych składników odżywczych.
Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Bakłażan jest warzywem o niskiej zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów ale jego fioletowa skórka jest bogactwem cennych związków antyoksydacyjnych. Dzięki temu wpływa pozytywnie na układ krążenia, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Oberżyna zawiera również wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i cynka oraz witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę K i witaminę E. Związki te wpływają na poprawę funkcji mózgu, zapobiega anemii, pozytywnie wpływa na wzrok, kości, włosy oraz pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej.
W naleśnikach znajdziesz także paprykę, która oprócz składników odżywczych zawartych w oberżynie czy cukinii zawiera witaminę C, której forma odporna jest na działanie czynników ją niszczących, na przykład wysokiej temperatury. W połączeniu z witaminą K uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego polecana jest do spożycia dla osób z cerą naczyniową. Do przygotowania sosu wykorzystaj dobrej jakości passatę, przecier pomidorowy lub pomidory w puszce. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego, likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Przepis na naleśniki nadziewane warzywami, na słono z serem żółtym jest prosty w przygotowaniu. Po nadzianiu naleśniki możesz przełożyć na patelnie i podgrzać lub złożone naleśniki z serem polać warzywami jak sosem. W każdej formie podania będą smakować wyśmienicie.
Alergeny w naleśnikach z warzywami
Lista alergenów dla Naleśników z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z warzywami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.