Przepis na naleśniki z twarogiem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 130 g Szklanka
- Mleko 1,5% 250 ml Szklanka
- Jajko 2 szt.
- Ser twarogowy chudy 500 g Dwie kostki sera
- Jogurt naturalny 2% 100 g 4 łyżki
- Cukier puder 10 g łyżka
- Olej rzepakowy 12 ml łyżka
Do miski przesyp mąkę, dodaj jajka, mleko, dużą szczyptę soli oraz około 3/4 szklanki ciepłej wody. Ciasto miksuj minimum 5 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oleju. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej teflonowej lub żeliwnej patelni. Wylej na patelnię około chochelki ciasta, ilość powinna być taka, aby po wylaniu, obracając patelnią ciasto pokryło całą jej powierzchnię. Naleśniki przewracaj dopiero gdy boki zaczną delikatnie odchodzić od powierzchni patelni. Z podanej porcji powinno wyjść 10 naleśników.
Ser twarogowy przełóż do miski, dodać jogurt, cukier waniliowy i cukier puder. Całość połącz widelcem lub zblenduj blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na naleśniku rozsmaruj porcję sera i złóż w trójkąt. Tak przygotowanego naleśnika możesz podsmażyć na maśle lub podać na zimno z dodatkiem owoców.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki z twarogiem - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach z twarogiem
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to pancakes, crepes we Francji, Okonomiyaki w Japonii i wiele, wiele więcej. Każde pyszne i oryginalne.
Sam przepis na naleśniki jest bardzo prosty, składa się z mąki, wody lub mleka, jajek i soli. Puszyste, delikatne ciasto naleśnikowe chętnie przyjmuje smaki pochodzące z farszu. Dlatego nadzienie twarogowe z nutą wanilii idealnie skomponuje się z delikatnym w smaku naleśnikiem. Farsz twarogowy jest banalnie prosty do przygotowania, składa się z twarogu, cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego, jogurtu naturalnego oraz cukru pudru lub miodu.
Same naleśniki możesz wykonać z różnego rodzaju mąk, na przykład pszennej, pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej, ryżowej lub kombinacji kilku różnych mąk. Dzięki możliwości zastosowania różnych rodzajów mąk naleśniki z twarogiem na słodko z powodzeniem dostosujesz do różnych diet eliminacyjnych ale również zwiększysz ich wartość odżywczą.
W sezonie letnim naleśniki z twarożkiem świetnie skomponują się owocami jagodowymi, na przykład malinami, truskawkami czy borówkami. W zimie możesz wykorzystać domowe powidła lub dobrej jakości dżem niskosłodzony lub z mrożonych owoców wykonać samodzielnie frużelinę. Frużelina to nić innego niż obgotowane owoce z dodatkiem cukru oraz żelatyny lub agaru. Naleśniki z twarogiem na słodko możesz podać również polane roztopioną, gorzką czekoladą, z dodatkiem owoców będą smaczną opcją na podwieczorek. Twaróg do naleśników wybierz chudy lub półtłusty. Jeśli wybierzesz twaróg chudy należy dodać łyżkę więcej jogurtu naturalnego aby uzyskać kremową konsystencję.
Jak zrobić naleśniki z twarogiem na słodko dowiesz się z dokładnego przepisu. Sprawdzą się idealnie na obiad, podwieczorek lub kolację. Smaczne, syczące i łatwe w przygotowaniu danie zasmakuje każdemu. Wypróbuj także innych naszych przepisów na naleśniki i komponuj różne wersje naleśników z twarogiem na słodko.
Wartości odżywcze naleśników z twarogiem
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w naleśnikach z twarogiem
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na naleśniki z twarogiem
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z twarogiem
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach z twarogiem
Lista alergenów dla naleśników z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser twarogowy chudy
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko