Przepis na naleśniki z twarogiem i cynamonem krok po kroku

Składniki
  • Olej rzepakowy 45 ml Trzy łyżki stołowe oleju
  • Jajko 2 szt. Dwa całe jajka rozmiar M
  • Mleko 2% 125 ml Pół szklanki mleka
  • Mąka pszenna typ 500 80 g Pół szklanki mąki
  • Masło 20 g Do przysmażenia
  • Twaróg półtłusty 250 g Całe opakowanie
  • Śmietana 12% 160 g Trzy łyżki do farszu, dekoracja każdego naleśnika
Przyprawy
sól, cynamon, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
patelnia do naleśników, mikser

Do miski wbij jajka, a potem dodaj sól (pół łyżeczki) i olej. Następnie wlej mleko i pół szklanki wody. Całość połącz za pomocą miksera i stopniowo dodawaj mąkę. Upewnij się, że ciasto nie jest zbyt rzadkie. Gdyby tak było, dodaj więcej mąki.

Ciasto odstaw i zajmij się przygotowaniem nadzienia. Do miski włóż cały twaróg i rozbij go widelcem. Następnie dodaj trzy łyżki śmietany i posyp połową opakowania cukru wanilinowego. Całość wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło i usmaż naleśniki. W zależności od wielkości patelni i od tego, na jaką grubość ciasta się zdecydujesz, powinno ci wyjść 6-8 naleśników.

Farsz umieść na połowie naleśnika i dobrze zawiń.

Ponownie rozgrzej patelnie z masłem i ułóż na niej nadziewane naleśniki. Po chwili delikatnie przewrócić je na drugą stronę, aby tam również ciasto się zapiekło.

Na ciepłe naleśniki nałóż śmietanę, a następnie posyp je cukrem wanilinowym oraz cynamonem.

Trzy naleśniki z twarogiem i cynamonem leżą na drewnianym blacie. Obok nich rozsypany jest twaróg.
Naleśniki z twarogiem i cynamonem
Koszt przygotowania dania
8.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
486 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Naleśniki z twarogiem i cynamonem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z twarogiem i cynamonem

Naleśniki z twarogiem i cynamonem, śmietaną i cukrem wanilinowym to bardzo łatwy przepis na pyszny podwieczorek lub słodki obiad. Warto podawać je na ciepło, ponieważ wtedy znajdujący się wewnątrz ciepły farsz kontrastuje z chłodną śmietaną na górze. Dzięki temu, że są podwójnie zapiekane, są przyjemnie chrupiące.

Ten przepis można modyfikować według własnych upodobań. Jeżeli chcesz zrobić naleśniki na słono, możesz, zamiast cukru waniliowego, dodać do twarogu ze śmietaną pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek oraz dosypać soli. Te naleśniki również możesz zapiekać, choć na zimno będą równie dobre. Na sam koniec możesz polać gotowe naleśniki chłodną śmietaną.

Naleśniki z twarogiem przygotowanego z tego przepisu możesz jeść z owocami. Latem możesz podawać dojrzałe, świeże i soczyste truskawki (pokrojone lub w całości). Będzie to bardzo ciekawe połączenie smakowe. Sprawdzą się także borówki. W upalne dni te naleśniki dobrze smakują z truskawkami zmiksowanymi z chłodną śmietaną. Ten napój o gęstej i kremowej konsystencji nie musi być już słodzony, ale jeżeli truskawki okażą się bardzo kwaśne, możesz pokusić się o dodanie cukru.

Jeżeli nie odpowiada ci cynamon, możesz z niego zrezygnować. Jeżeli sam farsz jest już dla ciebie wystarczająco kwaśny i chciałbyś więcej słodyczy, zamiast polewać naleśniki zwykłą śmietaną, umieść na nich bitą śmietanę i całość udekoruj pysznym sosem karmelowym do lodów (może być też sos czekoladowy lub truskawkowy). Jest to połączenie, które bez wątpienia pokocha każdy miłośnik słodyczy!

Dobrą opcją są także naleśniki z twarogiem i bananami. Bananów nie dodajesz osobno na talerz, tak jak to było w przypadku truskawek i borówek, ale już rozgniecione umieszczasz bezpośrednio w farszu. Takie naleśniki na słodko możesz oblać czekoladą.

Mało osób spotkało się z czymś takim, jak podwójnie zapiekane naleśniki, więc gdy je tak zrobisz, to na pewno zaskoczysz swoich znajomych i bliskich. Dodatkowo w powietrzu będzie unosić się cudowny aromat cynamonu połączonego z cukrem wanilinowy.

Wartości odżywcze naleśników z twarogiem i cynamonem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (260g)
Energia (kalorie)
187.18 kcal
486.66 kcal
Białko
7.76 g
20.19 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach z twarogiem i cynamonem

Na 100g
Na porcję (260g)
Węglowodany
11.20 g
29.11 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.20 g
29.11 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (260g)
Tłuszcz
12.41 g
32.26 g
Tłuszcze nasycone
4.69 g
12.20 g
Tłuszcze nienasycone
7.71 g
20.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.72 g
14.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.00 g
5.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
69.39 mg
180.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z twarogiem i cynamonem

Na 100g
Na porcję (260g)
Witamina A
92.47 µg (mcg)
240.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, masło.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
91.74 µg (mcg)
238.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.74 mg
1.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
26.38 µg (mcg)
68.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z twarogiem i cynamonem

Na 100g
Na porcję (260g)
Sód
140.80 mg
366.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
140.34 mg
364.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
93.95 mg
244.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
118.88 mg
309.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.95 mg
36.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
2.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
1.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z twarogiem i cynamonem brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z twarogiem i cynamonem

Lista alergenów dla naleśników z twarogiem i cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, cynamon, cukier wanilinowy.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Twaróg półtłusty
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania naleśników z twarogiem i cynamonem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
45 ml
Trzy łyżki stołowe oleju
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Jajko
2 szt.
Dwa całe jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
125 ml
Pół szklanki mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
80 g
Pół szklanki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Masło
20 g
Do przysmażenia
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Twaróg półtłusty
250 g
Całe opakowanie
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Śmietana 12%
160 g
Trzy łyżki do farszu, dekoracja każdego naleśnika
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 160 g
Liczba porcji:
Razem
29.20
Łączny koszt
8.63
Jak oceniasz przepis na naleśniki z twarogiem i cynamonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób