Naleśniki z twarogiem i cynamonem
- Olej rzepakowy Trzy łyżki stołowe oleju (45 ml)
- Jajko Dwa całe jajka rozmiar M (2 szt.)
- Mleko 2% Pół szklanki mleka (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 Pół szklanki mąki (80 g)
- Masło Do przysmażenia (20 g)
- Twaróg półtłusty Całe opakowanie (250 g)
- Śmietana 12% Trzy łyżki do farszu, dekoracja każdego naleśnika (160 g)
Przepis na naleśniki z twarogiem i cynamonem krok po kroku
Do miski wbij jajka, a potem dodaj sól (pół łyżeczki) i olej. Następnie wlej mleko i pół szklanki wody. Całość połącz za pomocą miksera i stopniowo dodawaj mąkę. Upewnij się, że ciasto nie jest zbyt rzadkie. Gdyby tak było, dodaj więcej mąki.
Ciasto odstaw i zajmij się przygotowaniem nadzienia. Do miski włóż cały twaróg i rozbij go widelcem. Następnie dodaj trzy łyżki śmietany i posyp połową opakowania cukru wanilinowego. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło i usmaż naleśniki. W zależności od wielkości patelni i od tego, na jaką grubość ciasta się zdecydujesz, powinno ci wyjść 6-8 naleśników.
Farsz umieść na połowie naleśnika i dobrze zawiń.
Ponownie rozgrzej patelnie z masłem i ułóż na niej nadziewane naleśniki. Po chwili delikatnie przewrócić je na drugą stronę, aby tam również ciasto się zapiekło.
Na ciepłe naleśniki nałóż śmietanę, a następnie posyp je cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słono
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z twarogiem i cynamonem
Naleśniki z twarogiem i cynamonem, śmietaną i cukrem wanilinowym to bardzo łatwy przepis na pyszny podwieczorek lub słodki obiad. Warto podawać je na ciepło, ponieważ wtedy znajdujący się wewnątrz ciepły farsz kontrastuje z chłodną śmietaną na górze. Dzięki temu, że są podwójnie zapiekane, są przyjemnie chrupiące.
Ten przepis można modyfikować według własnych upodobań. Jeżeli chcesz zrobić naleśniki na słono, możesz, zamiast cukru waniliowego, dodać do twarogu ze śmietaną pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek oraz dosypać soli. Te naleśniki również możesz zapiekać, choć na zimno będą równie dobre. Na sam koniec możesz polać gotowe naleśniki chłodną śmietaną.
Naleśniki z twarogiem przygotowanego z tego przepisu możesz jeść z owocami. Latem możesz podawać dojrzałe, świeże i soczyste truskawki (pokrojone lub w całości). Będzie to bardzo ciekawe połączenie smakowe. Sprawdzą się także borówki. W upalne dni te naleśniki dobrze smakują z truskawkami zmiksowanymi z chłodną śmietaną. Ten napój o gęstej i kremowej konsystencji nie musi być już słodzony, ale jeżeli truskawki okażą się bardzo kwaśne, możesz pokusić się o dodanie cukru.
Jeżeli nie odpowiada ci cynamon, możesz z niego zrezygnować. Jeżeli sam farsz jest już dla ciebie wystarczająco kwaśny i chciałbyś więcej słodyczy, zamiast polewać naleśniki zwykłą śmietaną, umieść na nich bitą śmietanę i całość udekoruj pysznym sosem karmelowym do lodów (może być też sos czekoladowy lub truskawkowy). Jest to połączenie, które bez wątpienia pokocha każdy miłośnik słodyczy!
Dobrą opcją są także naleśniki z twarogiem i bananami. Bananów nie dodajesz osobno na talerz, tak jak to było w przypadku truskawek i borówek, ale już rozgniecione umieszczasz bezpośrednio w farszu. Takie naleśniki na słodko możesz oblać czekoladą.
Mało osób spotkało się z czymś takim, jak podwójnie zapiekane naleśniki, więc gdy je tak zrobisz, to na pewno zaskoczysz swoich znajomych i bliskich. Dodatkowo w powietrzu będzie unosić się cudowny aromat cynamonu połączonego z cukrem wanilinowy.
Alergeny w naleśnikach z twarogiem i cynamonem
Lista alergenów dla naleśników z twarogiem i cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Twaróg półtłusty
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze naleśników z twarogiem i cynamonem
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.