Naleśniki z twarogiem i cynamonem
Opublikowano: 11.03.2021 r.
Do zrobienia pysznych naleśników z twarogiem i cynamonem potrzebujesz małej porcji mąki pszennej, dwóch średnich jajek, mleka 2% oraz półtłustego twarogu jako farszu. Sekret smaku tkwi w dosypaniu cynamonu i użyciu śmietany do dekoracji. Kiedy te składniki połączysz, efekt na pewno wszystkich zachwyci!
Składniki dla 3 porcji:
- Olej rzepakowy - 45 ml (Trzy łyżki stołowe oleju)
- Jajko - 2 szt. (Dwa całe jajka rozmiar M)
- Mleko 2% - 125 ml (Pół szklanki mleka)
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g (Pół szklanki mąki)
- Masło - 20 g (Do przysmażenia)
- Twaróg półtłusty - 250 g (Całe opakowanie)
- Śmietana 12% - 160 g (Trzy łyżki do farszu, dekoracja każdego naleśnika)
- Przyprawy - sól, cynamon, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, mikser
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, a potem dodaj sól (pół łyżeczki) i olej. Następnie wlej mleko i pół szklanki wody. Całość połącz za pomocą miksera i stopniowo dodawaj mąkę. Upewnij się, że ciasto nie jest zbyt rzadkie. Gdyby tak było, dodaj więcej mąki.
- Ciasto odstaw i zajmij się przygotowaniem nadzienia. Do miski włóż cały twaróg i rozbij go widelcem. Następnie dodaj trzy łyżki śmietany i posyp połową opakowania cukru wanilinowego. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło i usmaż naleśniki. W zależności od wielkości patelni i od tego, na jaką grubość ciasta się zdecydujesz, powinno ci wyjść 6-8 naleśników.
- Farsz umieść na połowie naleśnika i dobrze zawiń.
- Ponownie rozgrzej patelnie z masłem i ułóż na niej nadziewane naleśniki. Po chwili delikatnie przewrócić je na drugą stronę, aby tam również ciasto się zapiekło.
- Na ciepłe naleśniki nałóż śmietanę, a następnie posyp je cukrem wanilinowym oraz cynamonem.