Naleśniki z tuńczykiem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 19:05 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z tuńczykiem podane na białym talerzu z dodatkiem sałaty i ćwiartki ogórka, obok położone sztućce.
Naleśniki z tuńczykiem
Wypróbuj najlepszy przepis na najsmaczniejsze naleśniki z tuńczykiem. Lekkie i puszyste naleśniki idealnie komponują się z tuńczykiem i pozostałymi dodatkami.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Zapiekanie 40 min
526 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1,5 szklanki (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (170 g)
  • Ser edamski (150 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Czosnek 2 ząbki (12 g)
  • Cebula 1 mała (50 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (12 ml)
  • Pomidor 1 sztuka (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, tarka, garnek mały, duża miska

Przepis na naleśniki z tuńczykiem krok po kroku

Z mąki, mleka, jajek, szczypty soli i około 0,5 szklanki wody zrób ciasto na naleśniki. Ciasto miksuj około 10 minut.

Na patelni do naleśników usmaż około 8 naleśników.

W małym garnku rozgrzej olej.

Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu aż sos będzie gęsty.

Naleśnika posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem i połóż kawałki tuńczyka. Złóż boki tak aby otrzymać kwadrat i zapiecz naleśnik w piekarniku lub podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści.

Na naleśnika połóż kawałki pomidora.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat naleśników z tuńczykiem

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań mącznych w Polsce. Przygotowywane są zarówno na słodko, jak i na słono. Zapiekane, podsmażane, na ciepło czy na zimno, form podania naleśników jest wiele i każde są bardzo smaczne. Jedną z propozycji zapiekanych naleśników na słono są naleśniki z tuńczykiem.

Zapiekane naleśniki z tuńczykiem i serem oraz pomidorami to fajna propozycja na obiad lub kolację. Jest to coś innego, nowego i oryginalnego, dzięki czemu danie to urozmaici Twoje codzienne posiłki. Naleśniki przygotowane są z pomidorami, jednak możesz przygotować je z dowolnymi warzywami jak na przykład papryka. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy. Same naleśniki możesz usmażyć dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy tylko, że nałożysz składniki, złożysz naleśniki i zapieczesz. Do naleśników możesz przygotować też farsz, zamiast układania luźno składników. Farsz z tuńczyka do naleśników jest także łatwy w przygotowaniu, a naleśniki z takim farszem możesz zjeść nawet na zimno. Taki farsz przygotujesz z tuńczykiem, kukurydzą, papryką, cebulą, jajkiem, majonezem, koperkiem i serem żółtym. Naleśniki możesz także przygotować w wersji fit. Naleśniki wykonaj z mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast tortowej. Dodaj do nich sporo warzyw, zmniejsz ilość sera żółtego lub wymień go na mozzarellę light. Naleśniki z tuńczykiem to zdrowa propozycja, tuńczyk zawiera sporo cennych wartości odżywczych. Jest on bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, Witaminę B2 oraz witaminę B6. Dodatkowo zawiera sporo potasu, fosforu, selenu i magnezu. Tuńczyk jest źródłem kwasów z rodziny omega-3, EPA i DHA, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Mięso z tuńczyka zawiera sporo białka. Wybierając tuńczyka w puszce, wybieraj tego w sosie własnym, jest on mniej kaloryczny i zawiera mniej tłuszczu.

Naleśniki z tuńczykiem są fajnym daniem, które przełamie nudę i monotonię w kuchni. Naleśniki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, same naleśniki możesz przygotować wcześniej, możesz je nawet zamrozić i mieć na awaryjne, szybkie posiłki.

Alergeny w naleśnikach z tuńczykiem

Lista alergenów dla naleśników z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser edamski

Wartości odżywcze naleśników z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z tuńczykiem to fajna propozycja na danie z wykorzystaniem pysznego i zdrowego tuńczyka. Danie podane z sałatką ze świeżych warzyw będzie stanowić zdrowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
135.04
526.68
Białko (g)
8.29
32.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
14.27
55.64
Węglowodany przyswajalne (g)
13.34
52.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
3.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
5.02
19.59
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
10.33
Tłuszcze nienasycone (g)
2.38
9.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.74
6.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
2.49
Cholesterol (mg)
41.39
161.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
53.30
207.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.37
17.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
2.34
Witamina E (mg)
0.49
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.85
178.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.98
7.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.80
139.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
82.86
323.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
205.69
802.19
Potas (mg)
205.85
802.80
Wapń (mg)
112.95
440.52
Fosfor (mg)
133.25
519.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.62
72.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
6.39
Cynk (mg)
0.78
3.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z tuńczykiem 79
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z tuńczykiem

Koszt składników
39.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Ser edamski
150 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Pomidor
160 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.13
Za 160 g
Koszt składników
39.70