Przepis na naleśniki z tuńczykiem krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 200 g 1,5 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
- Tuńczyk w sosie własnym 170 g 1 puszka
- Ser edamski 150 g
- Pomidory w puszce 400 g 1 puszka
- Czosnek 12 g 2 ząbki
- Cebula 50 g 1 mała
- Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
- Pomidor 160 g 1 sztuka
Z mąki, mleka, jajek, szczypty soli i około 0,5 szklanki wody zrób ciasto na naleśniki. Ciasto miksuj około 10 minut.
Na patelni do naleśników usmaż około 8 naleśników.
W małym garnku rozgrzej olej.
Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu aż sos będzie gęsty.
Naleśnika posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem i połóż kawałki tuńczyka. Złóż boki tak aby otrzymać kwadrat i zapiecz naleśnik w piekarniku lub podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści.
Na naleśnika połóż kawałki pomidora.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki z tuńczykiem - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach z tuńczykiem
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań mącznych w Polsce. Przygotowywane są zarówno na słodko, jak i na słono. Zapiekane, podsmażane, na ciepło czy na zimno, form podania naleśników jest wiele i każde są bardzo smaczne. Jedną z propozycji zapiekanych naleśników na słono są naleśniki z tuńczykiem.
Zapiekane naleśniki z tuńczykiem i serem oraz pomidorami to fajna propozycja na obiad lub kolację. Jest to coś innego, nowego i oryginalnego, dzięki czemu danie to urozmaici Twoje codzienne posiłki. Naleśniki przygotowane są z pomidorami, jednak możesz przygotować je z dowolnymi warzywami jak na przykład papryka. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy. Same naleśniki możesz usmażyć dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy tylko, że nałożysz składniki, złożysz naleśniki i zapieczesz. Do naleśników możesz przygotować też farsz, zamiast układania luźno składników. Farsz z tuńczyka do naleśników jest także łatwy w przygotowaniu, a naleśniki z takim farszem możesz zjeść nawet na zimno. Taki farsz przygotujesz z tuńczykiem, kukurydzą, papryką, cebulą, jajkiem, majonezem, koperkiem i serem żółtym. Naleśniki możesz także przygotować w wersji fit. Naleśniki wykonaj z mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast tortowej. Dodaj do nich sporo warzyw, zmniejsz ilość sera żółtego lub wymień go na mozzarellę light. Naleśniki z tuńczykiem to zdrowa propozycja, tuńczyk zawiera sporo cennych wartości odżywczych. Jest on bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, Witaminę B2 oraz witaminę B6. Dodatkowo zawiera sporo potasu, fosforu, selenu i magnezu. Tuńczyk jest źródłem kwasów z rodziny omega-3, EPA i DHA, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Mięso z tuńczyka zawiera sporo białka. Wybierając tuńczyka w puszce, wybieraj tego w sosie własnym, jest on mniej kaloryczny i zawiera mniej tłuszczu.
Naleśniki z tuńczykiem są fajnym daniem, które przełamie nudę i monotonię w kuchni. Naleśniki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, same naleśniki możesz przygotować wcześniej, możesz je nawet zamrozić i mieć na awaryjne, szybkie posiłki.
Wartości odżywcze naleśników z tuńczykiem
Energia i białka
(390g)
Węglowodany w naleśnikach z tuńczykiem
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy w przepisie na naleśniki z tuńczykiem
(390g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z tuńczykiem
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach z tuńczykiem
Lista alergenów dla naleśników z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser edamski