Przepis na naleśniki z tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
patelnia do naleśników, mikser, tarka, garnek mały, duża miska

Z mąki, mleka, jajek, szczypty soli i około 0,5 szklanki wody zrób ciasto na naleśniki. Ciasto miksuj około 10 minut.

Na patelni do naleśników usmaż około 8 naleśników.

W małym garnku rozgrzej olej.

Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu aż sos będzie gęsty.

Naleśnika posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem i połóż kawałki tuńczyka. Złóż boki tak aby otrzymać kwadrat i zapiecz naleśnik w piekarniku lub podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści.

Na naleśnika połóż kawałki pomidora.

Naleśniki z tuńczykiem podane na białym talerzu z dodatkiem sałaty i ćwiartki ogórka, obok położone sztućce.
Naleśniki z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
18.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
526 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Naleśniki z tuńczykiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z tuńczykiem

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań mącznych w Polsce. Przygotowywane są zarówno na słodko, jak i na słono. Zapiekane, podsmażane, na ciepło czy na zimno, form podania naleśników jest wiele i każde są bardzo smaczne. Jedną z propozycji zapiekanych naleśników na słono są naleśniki z tuńczykiem.

Zapiekane naleśniki z tuńczykiem i serem oraz pomidorami to fajna propozycja na obiad lub kolację. Jest to coś innego, nowego i oryginalnego, dzięki czemu danie to urozmaici Twoje codzienne posiłki. Naleśniki przygotowane są z pomidorami, jednak możesz przygotować je z dowolnymi warzywami jak na przykład papryka. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy. Same naleśniki możesz usmażyć dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy tylko, że nałożysz składniki, złożysz naleśniki i zapieczesz. Do naleśników możesz przygotować też farsz, zamiast układania luźno składników. Farsz z tuńczyka do naleśników jest także łatwy w przygotowaniu, a naleśniki z takim farszem możesz zjeść nawet na zimno. Taki farsz przygotujesz z tuńczykiem, kukurydzą, papryką, cebulą, jajkiem, majonezem, koperkiem i serem żółtym. Naleśniki możesz także przygotować w wersji fit. Naleśniki wykonaj z mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast tortowej. Dodaj do nich sporo warzyw, zmniejsz ilość sera żółtego lub wymień go na mozzarellę light. Naleśniki z tuńczykiem to zdrowa propozycja, tuńczyk zawiera sporo cennych wartości odżywczych. Jest on bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, Witaminę B2 oraz witaminę B6. Dodatkowo zawiera sporo potasu, fosforu, selenu i magnezu. Tuńczyk jest źródłem kwasów z rodziny omega-3, EPA i DHA, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Mięso z tuńczyka zawiera sporo białka. Wybierając tuńczyka w puszce, wybieraj tego w sosie własnym, jest on mniej kaloryczny i zawiera mniej tłuszczu.

Naleśniki z tuńczykiem są fajnym daniem, które przełamie nudę i monotonię w kuchni. Naleśniki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, same naleśniki możesz przygotować wcześniej, możesz je nawet zamrozić i mieć na awaryjne, szybkie posiłki.

Wartości odżywcze naleśników z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
135.04 kcal
526.68 kcal
Białko
8.29 g
32.35 g

Węglowodany w naleśnikach z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
14.27 g
55.64 g
Węglowodany przyswajalne
13.34 g
52.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
3.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
5.02 g
19.59 g
Tłuszcze nasycone
2.65 g
10.33 g
Tłuszcze nienasycone
2.38 g
9.26 g
Tłuszcze jednonasycone
1.74 g
6.77 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
2.49 g
Cholesterol
41.39 mg
161.41 mg

Witaminy w przepisie na naleśniki z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A
53.30 µg (mcg)
207.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
1.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.37 mg
17.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.60 µg (mcg)
2.34 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
45.85 µg (mcg)
178.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.98 mg
7.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.80 µg (mcg)
139.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
82.86 µg (mcg)
323.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
205.69 mg
802.19 mg
Potas
205.85 mg
802.80 mg
Wapń
112.95 mg
440.52 mg
Fosfor
133.25 mg
519.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.62 mg
72.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.64 mg
6.39 mg
Cynk
0.78 mg
3.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z tuńczykiem 79
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z tuńczykiem

Lista alergenów dla naleśników z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser edamski

Cena przygotowania naleśników z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
1 puszka
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Ser edamski
150 g
3.60
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Pomidor
160 g
1 sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.13
Za 160 g
Koszt składników
39.70
Jak oceniasz przepis na naleśniki z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób