Naleśniki z truskawkami

Opublikowano: 13.03.2021 r., 13:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z kremem i truskawkami
Naleśniki z truskawkami
Musisz wypróbować ten szybki przepis na smaczną przekąskę. Naleśniki z truskawkami to danie bogate w wiele składników odżywczych. Są uwielbiane przez dzieci.
Przygotowanie 20 min
404 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki z truskawkami krok po kroku

Jajka wybij do miski i roztrzep widelcem.

Szklankę mleka połącz z tą samą ilością wody gazowanej.

Dodawaj naprzemiennie małe ilości mąki i mleka z wodą do masy jajecznej. Energicznie mieszaj ciasto na naleśniki. Dodaj szczyptę soli.

Porcje ciasta naleśnikowego wylewaj na rozgrzaną patelnię nasmarowaną olejem. Usmaż naleśniki z dwóch stron.

Truskawki umyj i pokrój na 4 części. Przygotowane truskawki układaj na gotowe placki naleśnikowe i zawiń je w rulon. Gotowe naleśniki polej śmietanką.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat naleśników z truskawkami

Naleśniki z truskawkami to danie wprost kochane przez małe dzieci. Przygotujesz je bardzo szybko i nie użyjesz przy tym dużej ilości produktów. Aby zaserwować naleśniki na słodko podaj je ze śmietaną i truskawkami.

Ciasto na naleśniki z truskawkami wymaga przygotowania mąki, mleka, jajka, wody gazowanej, odrobiny soli oraz oleju do smażenia. Przepis nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy kulinarnej. Mikser będzie sprzętem ułatwiającym Tobie przygotowanie naleśników. Naleśniki najlepiej smakują ze świeżymi truskawkami.

O wartościach odżywczych posiłku będzie decydować typy użytej mąki oraz mleka. Owocami użytymi do przyrządzenia farszu są truskawki, możesz podać je pokrojone w kostkę lub w formie musu. Owoce te znacząco podniosą wartość zdrowotną naleśników. Truskawki dostarczają bowiem potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, żelaza, cynku, witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B. Truskawka zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Obecność tej witaminy wspomaga odporność oraz może zapobiegać zaćmie, chorobom rogówki oraz siatkówki oka. Witaminy z grupy B zawarte w truskawkach pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego. Obecność pektyn pomaga oczyszczać jelita z resztek pokarmowych oraz przyczynia się do poprawy przemiany materii. Truskawki zawierają również bromelię, enzym który odpowiada za rozpad białka, dlatego zalecane są dla osób mających problemy trawienne. Enzym ten korzystanie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego warto sięgać po truskawki będąc na diecie redukcyjnej. Obecność potasu korzystanie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i obniżenie ciśnienia krwi. Niektórzy nie powinni jednak sięgać po te owoce, zaliczymy do nich tylko osoby, które są na nie uczulone (jednak zdarza się to stosunkowo rzadko).

Podsumowując naleśniki z truskawkami to dobra przekąska dla dzieci. Dodatek truskawek oraz śmietanki poprawia walory smakowe posiłku. Potrawa dostarczy nam składników pokarmowych korzystanie wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w naleśnikach z truskawkami

Lista alergenów dla Naleśników z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze naleśników z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
134.82
404.45
Białko (g)
4.73
14.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
16.65
49.94
Węglowodany przyswajalne (g)
15.82
47.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.64
16.92
Tłuszcze nasycone (g)
4.89
14.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
2.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.28
3.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.16
114.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
21.67
65.02
Potas (mg)
127.75
383.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.26
120.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
69.28
207.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.88
44.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.25
3.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
1.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z truskawkami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z truskawkami

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
24.50