Naleśniki z szynką i serem

Opublikowano: 29.03.2021 r., 13:46 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z szynką i serem
Naleśniki z szynką i serem
Naleśniki z szynką i serem to idealne danie na słono. Te naleśniki mogą być podawane także na ostro. Sprawdź, jak wygląda przepis na naleśniki z szynką i serem!
Przygotowanie 55 min
499 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki mleka (115 ml)
  • Masło klarowane - 2 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki (100 g)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Szynka wieprzowa - W kostce (160 g)
  • Ser edamski - W kostce (160 g)
  • Szczypiorek - 6 łyżeczek (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, tarka

Przepis na naleśniki z szynką i serem krok po kroku

Szczypiorek opłucz i dobrze poszatkuj.

W misce połącz olej, sól, jajka, mleko i 1/2 szklanki wody. Wstępnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę. Zmiksuj całość na jednolitą masę za pomocą miksera. Na koniec dodaj szczypiorek i wymieszaj. Odstaw masę na 10 min.

Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach.

Szynkę pokrój w drobną kostkę.

Patelnię wysmaruj 1 łyżką masła. Naleśniki smaż z obu stron na średniej mocy kuchenki. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 8 naleśników.

Na naleśniku umieść starty ser żółty i dołóż szynkę, a następnie zawiń według własnego uznania.

Patelnie wysmaruj drugą łyżką masła. Gdy patelnia się rozgrzeje, przypiecz na niej naleśniki z obu stron, aby ser roztopił się i połączył z szynką.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z szynką i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat naleśników z szynką i serem

Naleśniki z szynką i serem to bardzo smaczna potrawa. Te wytrawne naleśniki można podawać na obiad lub na kolacje w gronie najbliższych albo znajomych. Nie są ekspresowe, ale za to bardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzebujesz produkty, które bardzo często można znaleźć w lodówce lub w spiżarni.

Jak wygląda przepis na naleśniki z szynką i serem? Samo przygotowanie i zrobienie tych naleśników nie jest trudne, więc nawet osoba początkująca będzie mogła je wykonać. Istotne jest jednak to, aby nie tylko dobrze przygotować naleśnikową masę, ale też odpowiednio ją usmażyć. Należy to robić na dobrze rozgrzanej patelni. Kuchenka powinna być ustawiona na średnią moc, aby nie przypiec ich zbyt szybko. W przypadku naleśników, które są czymś faszerowane, warto robić je cienkie, ponieważ wtedy lepiej się zawijają.

Naleśniki z serem żółtym mogą być też zapiekane w piekarniku, aby ten ser dobrze się roztopił. Możesz posmarować je z wierzchu ketchupem i posypać startym serem, żeby uzyskać smaczną warstwę. Nie należy zapiekać ich zbyt długo, bo się spalą. W tym zapiekaniu chodzi tylko o to, aby naleśniki się podgrzały, a ser roztopił.

Możesz dowolnie zmodyfikować ten przepis. Równie dobrze możesz pokusić się na naleśniki z jajkiem, szynką i serem oraz wybranym sosem, które nie będą drugi raz przysmażane na patelni. Zamiast dodawać poszatkowany szczypiorek do surowej masy, możesz dać go do szynki i sera lub posypać nim wierzch podgrzanych naleśników.

Do startego sera i pokrojonej szynki możesz dodać sos jogurtowo-czosnkowy lub ketchup. Jeżeli lubisz pikantne smaki, możesz zdecydować się na naleśniki na ostro. Wtedy ketchup, który wybierasz, powinien być pikantny lub doprawiony ulubionymi przyprawami.

Naleśniki podawane na słono mogą mieć różne nadzienia. Najbardziej znane to te z pieczarkami i serem żółtym (krokiety), ale te z szynką i serem również są popularne. Tak przygotowane ciasto na naleśniki jest uniwersalne. W zależności od tego, z czym je połączysz, potrawa może wyjść nie tylko na słono czy ostro, ale też na słodko.

Alergeny w naleśnikach z szynką i serem

Lista alergenów dla naleśników z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
    • Ser edamski
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze naleśników z szynką i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
277.39
499.30
Białko (g)
14.89
26.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
12.14
21.85
Węglowodany przyswajalne (g)
12.03
21.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
18.79
33.82
Tłuszcze nasycone (g)
9.48
17.06
Tłuszcze nienasycone (g)
9.31
16.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.38
13.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.93
3.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.92
142.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
130.26
234.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.59
4.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.65
1.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
119.74
215.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
4.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.41
61.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
126.20
227.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
644.02
1159.23
Potas (mg)
204.20
367.56
Wapń (mg)
205.95
370.71
Fosfor (mg)
241.76
435.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.04
39.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
2.61
Cynk (mg)
1.83
3.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z szynką i serem 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z szynką i serem

Koszt składników
51.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
115 ml
1/2 szklanki mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Szynka wieprzowa
160 g
W kostce
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 160 g
Ser edamski
160 g
W kostce
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 160 g
Szczypiorek
30 g
6 łyżeczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
51.70