Naleśniki z serem zapiekane
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki mleka (115 ml)
- Masło klarowane - 1 łyżka (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki (100 g)
- Sól - 1/3 łyżeczki, szczypta (2 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 1 opakowanie (250 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (75 g)
- Cukier wanilinowy - 2 opakowania (32 g)
- Cukier kokosowy - 1/3 opakowania (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier puder - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na naleśniki z serem zapiekane krok po kroku
Do miski wbij całe 2 jajka i wsyp szczyptę soli. Dolej 1/2 szklanki gazowanej wody, 3 łyżki oleju i 1/2 szklanki mleka. Połącz składniki przy użyciu miksera.
Przesianą mąkę dodaj stopniowo do masy i miksuj, dopóki nie uzyskasz jednolitej konsystencji. W miarę gęste ciasto odstaw na 10 min.
Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Następnie dodaj do niego 3 łyżki śmietany, 1/3 opakowania cukru kokosowego, 1 opakowanie cukru waniliowego i kilka kropel ekstrakt z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.
Patelnie wysmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Naleśniki smaż z obu stron na średniej mocy kuchenki.
Gotowe naleśniki posmaruj farszem i ładnie zawiń.
Nafaszerowane naleśniki przetnij na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę 30% przelej do miski i nieco ubij, a następnie dodaj 2 jajka, 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie wlej ją do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzej do 185 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 25-30 min.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z serem zapiekane
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku to ciekawy pomysł na słodkie śniadanie, ale tak naprawdę mogą być podawane też na obiad czy podwieczorek. Możesz być pewien, że twoi goście będą nimi oczarowani i naleśniki bardzo szybko znikną z talerzy. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli.
Jak wygląda przepis na naleśniki zapiekane z serem? Można go podzielić na kilka etapów. Trzeba przygotować masę na naleśniki, a potem je usmażyć. Następnie trzeba przygotować farsz z serem białym, cukrem i śmietaną. Dobrze zawinięte naleśniki trzeba ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać ją odpowiednią zalewą. Przygotowanie, smażenie i zapiekanie powinno zająć ok. 65 min. Przepis nie jest ekspresowy, ale jest bardzo dobry.
Przepis możesz dowolnie modyfikować. Jeżeli nie odpowiada ci cukier kokosowy i cukier wanilinowy, zamień go na inny (np. biały, trzcinowy, brzozowy). Do zalewy możesz dodać też budyń. Ciekawym dodatkiem byłby ekstrakt z wanilii. Te naleśniki możesz podać także z owocami. Każdą porcję możesz ozdobić truskawkami. Farsz nie musi być wyłącznie serowy. Może być serowo-bananowy. Jeżeli dodasz mocno dojrzałe banany, cukier tak naprawdę będzie już zbędnym dodatkiem.
Naleśniki wypełnione farszem możesz też drugi raz przesmażyć na patelni. Wystarczy na chwilę dać je na rozgrzaną patelnię, aby zyskały upieczoną i chrupiącą skórkę. Te naleśniki możesz polać śmietaną i posypać cynamonem oraz cukrem wanilinowym, ale też możesz dać na nie bitą śmietanę i sos do lodów (np. o smaku karmelowym lub czekoladowym). W tym przypadku również będą pasować świeże truskawki lub masa serowo-bananowa.
Opcji jest naprawdę wiele. Możesz próbować różnych konfiguracji, aby przekonać się, które najbardziej ci odpowiadają. Naleśniki z twarogiem zapiekane w piekarniku i podawane na słodko są rzadko spotykane, więc tym daniem na pewno zaskoczysz swoich gości i bliskich. To samo tyczy się naleśników podwójnie przysmażanych. W ten sposób możesz przekonać dzieci, które np. nie lubią jeść śniadań, do jedzenia.
Alergeny w naleśnikach z serem zapiekane
Lista alergenów dla naleśników z serem zapiekane przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło klarowane
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze naleśników z serem zapiekane
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.