Naleśniki z serem na słodko
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 2 łyżki (60 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 1 i 2/5 opakowania (350 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (115 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki (100 g)
- Śmietana 18% - 6 łyżek (150 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Cukier kokosowy - 1/3 opakowania (5 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
Przepis na naleśniki z serem na słodko krok po kroku
Do miski wlej mleko i 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, następnie wsyp 1/2 łyżeczki soli i wbij jajka. Zmiksuj składniki za pomocą miksera.
Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę. Ciasto nie powinno być zbyt wodniste. Gdyby tak było, dodaj jeszcze nieco mąki. Gotowe ciasto odstaw na 10 min.
Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij widelcem, a następnie dodaj do niego śmietanę, cukier waniliowy, cukier kokosowy i dżem truskawkowy. Całość dobrze wymieszaj.
Rozgrzej patelnie z 1 łyżką oleju. Nabieraj do chochelki tyle ciasta, żeby zajęło całą powierzchnię patelni. Naleśniki powinny być cienkie. Pierwsza strona zazwyczaj smaży się dłużej niż druga.
Gotowe naleśniki posmaruj farszem i dobrze zawiń.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z serem na słodko
Naleśniki z serem na słodko to idealny pomysł nie tylko na śniadanie, ale też na drugie danie, kolację lub podwieczorek. Dzieci wręcz je uwielbiają, ale dorośli także chętnie po nie sięgają. Możesz być pewien, że gdy przygotujesz te naleśniki z twarogiem, to bardzo szybko znikną ze stołu. Za każdym razem możesz dodawać do nich inne dodatki, aby smakowały nieco inaczej i nigdy się nie znudziły.
Jak zrobić naleśniki z serem na słodko? Zarówno ciasto na naleśniki, jak i farsz są bardzo proste do przygotowania. Z podanych proporcji powinno ci wyjść ok. 6-8 naleśników, w zależności od wielkości twojej patelni oraz grubości ciasta. W przypadku faszerowanych naleśników lepiej zdecydować się na cienkie ciasto.
Masa serowa powinna być dosłodzona. Od ciebie zależy, na co się zdecydujesz. Możesz dodać cukier kokosowy i cukier wanilinowy, tak jak w przepisie, ale możesz też wybrać cukier biały, cukier trzcinowy lub cukier brzozowy (ksylitol). Dobór śmietany też jest indywidualny.
Naleśniki z twarogiem mogą być dodatkowo zapiekane lub podwójnie smażone. Możesz przygotować zalewę ze śmietany 30%, jajek, cukru pudru i cukru wanilinowego, którą to zalejesz nafaszerowane naleśniki w naczyniu żaroodpornym i będziesz je zapiekać przez ok. 30 min. Możesz też rozgrzać ponownie patelnie i jeszcze raz ułożyć na niej naleśniki, tym razem z farszem. Dzięki temu zyskują chrupiącą skórkę. Podwójnie smażone naleśniki możesz polać śmietaną i posypać cynamonem oraz cukrem wanilinowym. Te naleśniki bardzo dobrze smakują także z bitą śmietaną, truskawkami, bananami, czekoladą, domową konfiturą i sosem do lodów (o smaku np. czekoladowym, karmelowym, truskawkowym).
Ten przepis jest bardzo łatwy, a do tego tradycyjne pierogi z serem białym przygotowuje się szybko (zazwyczaj jest to kwestia ok. 30 min). Ser na słodko jest lubiany przez wiele osób. Zazwyczaj składniki na nadzienie i ciasto znajdują się w lodówce lub w spiżarni, więc możesz przygotować te pyszne naleśniki nawet dla niezapowiedzianych gości.
Alergeny w naleśnikach z serem na słodko
Lista alergenów dla naleśników z serem na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Mleko 2%
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze naleśników z serem na słodko
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.