Naleśniki z serem
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko - 2 sztuki (2 szt.)
- Masło - 3 łyżeczki (20 g)
- Ser twarogowy półtłusty (300 g)
- Jogurt naturalny - 1 opakowanie (150 ml)
Przepis na naleśniki z serem krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, pół szklanki wody gazowanej i jajka.
Wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną na jednolitą masę.
Twaróg rozgnieć widelcem.
Twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym.
Na patelni rozgrzej masło.
Porcje ciasta wylewaj na patelnie i smaż placki dwustronnie do zarumienienia.
Naleśniki smaruj farszem i zawiajaj w rulon lub trójkąt.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśniki z serem
Naleśniki z serem to najpopularniejsze naleśniki na słodko, znane chyba każdemu. Cienkie, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe ze słodkim serkiem i świeżymi owocami to idealny pomysł na słodkie śniadanie, lekką kolację, deser lub podwieczorek.
Przepis na naleśniki z serem jest bardzo prosty i niewymagający, dlatego każdy poradzi sobie z nim bez problemu. Tradycyjny przepis na pyszne ciasto na naleśniki uwzględnia tylko trzy składniki, którymi są mąka pszenna, mleko oraz jajka. Jednak nie musimy na tym poprzestawać. Odrobina wody gazowanej sprawi, że ciasto będzie puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach, a dodatek cynamonu, kakao lub ziarenek wanilii urozmaici ich kolor oraz smak. Zamiast mąki pszennej możemy wykorzystać mąkę owsianą, orkiszową lub mieszankę, na przykład mąki pszennej i kokosowej, dla dodatkowego podkręcenia smaku.
Jednak jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z serem nie wystarczy poprzestać na cieście. Kluczem do udanego dania jest smaczne nadzienie z serka twarogowego. Najlepiej dodać do niego kilka łyżeczek waniliowego serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego i naturalnej wanilii, opcjonalnie sprawdzą się też cukier lub słodziki (na przykład ksylitol lub erytrytol). Po wymieszaniu wszystkich składników i otrzymaniu jednolitej masy mamy gotowy farsz do naleśników z serem.
Zatem jak zrobić dobre naleśniki z serem? Porcje przygotowane ciasta najlepiej usmażyć na beztłuszczowej patelni (lub z minimalną ilością dodanego tłuszczu), aby nie zwiększać nadmiernie ich kaloryczności. W tym celu dobrze sprawdzą się patelnie ze specjalną nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu naleśniki będą równomiernie podsmażone i unikniemy ich przypalenia. Natomiast do przewracania ciasta na drugą stronę przyda się specjalna kuchenna łopatka, dzięki której jest mniejsze prawdopodobieństwo przerwania lub przebicia placków niz w przypadku użycia, na przykład widelca. Usmażone placki naleśnikowe smarujemy serowym nadzieniem, zawijamy w rulon lub trójkąt i podajemy z ulubionymi owocami - przepyszny lekki posiłek gotowy!
Alergeny w naleśnikach z serem
Lista alergenów dla naleśniki z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- Jogurt naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśniki z serem
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.