Przepis na naleśniki z proszkiem do pieczenia krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
mikser, miska, patelnia

Wszystkie składniki przekładamy do miski.

Mieszamy je za pomocą miksera, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji tak, aby nie było grudek.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Smażymy na nim cienkie naleśniki na rumiany kolor z obu stron.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki z proszkiem do pieczenia z dodatkami
Naleśniki z proszkiem do pieczenia
Koszt przygotowania dania
4.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
88 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Naleśniki z proszkiem do pieczenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach z proszkiem do pieczenia

Pyszne naleśniki z proszkiem do pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub na kolację. Puszyste naleśniki są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić naleśniki z proszkiem do pieczenia? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy je za pomocą miksera, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji tak, aby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki na rumiany kolor z obu stron. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na naleśniki z proszkiem do pieczenia nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Puszyste i rumiane naleśniki z dodatkami odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze naleśników z proszkiem do pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
147.31 kcal
88.39 kcal
Białko
5.83 g
3.50 g

Węglowodany w naleśnikach z proszkiem do pieczenia

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
20.04 g
12.02 g
Węglowodany przyswajalne
20.04 g
12.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
4.85 g
2.91 g
Tłuszcze nasycone
1.72 g
1.03 g
Tłuszcze nienasycone
3.13 g
1.88 g
Tłuszcze jednonasycone
2.24 g
1.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
0.54 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
38.44 mg
23.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z proszkiem do pieczenia

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
41.25 µg (mcg)
24.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z proszkiem do pieczenia

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
26.54 mg
15.93 mg
Potas
92.19 mg
55.31 mg
Wapń
51.75 mg
31.05 mg
Fosfor
81.65 mg
48.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.64 mg
8.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.57 mg
0.94 mg
Cynk
0.52 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z proszkiem do pieczenia 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z proszkiem do pieczenia

Lista alergenów dla naleśników z proszkiem do pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania naleśników z proszkiem do pieczenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
370 ml
1 i 1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 370 ml
Woda gazowana
370 ml
1 i 1/2 szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.37
Za 370 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na naleśniki z proszkiem do pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób