Naleśniki z pomarańczami

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z pomarańczami podane na talerzu udekorowane plastrami pomarańczy i skórką pomarańczową.
Naleśniki z pomarańczami
Naleśniki z pomarańczami są wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników słodkości. To niezwykle aromatyczna opcja, która sprawdzi się zarówno na deser, jak i obiad.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
214 kcal
Kcal w porcji
143 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (120 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (5 g)
  • Masło (20 g)
  • Skórka z pomarańczy (40 g)
  • Pomarańcza (230 g)
  • Masło - do sosu (20 g)
  • Cukier trzcinowy - do sosu (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier trzcinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na naleśniki z pomarańczami krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj jajko i mleko. Dobrze wymieszaj.

Na patelni rozpuść masło i smaż na nim naleśniki. Pomarańczę obierz i wyfiletuj, z pozostałości po filetowaniu wyciśnij sok.

Na osobnej patelni rozgrzej cukier oraz masło, kiedy cukier całkiem się roztopi i zbrązowieje, zmniejsz ogień i dodaj sok pomarańczy, skórkę z pomarańczy. Całość dobrze wymieszaj do powstania jednolitego sosu.

Cały czas podgrzewaj sos, dodając po jednym naleśniku na patelnię, tak by każdy był dobrze nasiąknięty sosem i złóż w chusteczkę. W ten sposób dodawaj kolejne naleśniki. Na końcu dodaj wyfiletowana pomarańczę.

Całość podgrzej do momentu, aż naleśniki wchłoną znaczną część sosu i lekko się skarmelizują.

Podawaj ciepłe z plastrami pomarańczy i posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z pomarańczami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,7% osób

Więcej informacji na temat naleśników z pomarańczami

Naleśniki z pomarańczami są wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników słodkości. To niezwykle aromatyczna opcja, która sprawdzi się zarówno na deser, jak i obiad.

Przepis na naleśniki z pomarańczami to wspaniała opcja na deser, który zrobisz w kilka chwil. Są pyszne i ciekawe. To świetny pomysł na dobre danie dla dzieci. Na pewno przypadnie im do gustu delikatny naleśnik i smaczne nadzienie. To również dobre rozwiązanie na deser. Przepis na naleśniki pozwala przygotować idealną bazę do tego przysmaku, czyli doskonałe ciasto naleśnikowe, bo to za nim stoi połowa sukcesu tego dania. W dużym skrócie, by je stworzyć należy zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Nie ma w tym nic trudnego, dlatego to świetny pomysł do wykorzystania również podczas gotowania z dziećmi. Dobre ciasto naleśnikowe jest gęste, jednak wciąż płynne. Nie powinno mieć konsystencji ciasta na placki ziemniaczane, raczej jogurtu naturalnego. Naleśniki to jeden z tych przysmaków, który kochają zarówno młodsi, jak i dorośli smakosze. Najlepsze są te delikatne, puszyste i biszkoptowe. Choć ich przygotowanie jest niezwykle proste, nie można powiedzieć, że to danie nudne. Wprost przeciwnie, każdy, kto choć raz próbował tych naleśników, przyzna, że są niezwykle ciekawe i bardzo aromatyczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z pomarańczami, by były najlepsze, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Głównie ze względu na doskonały sos pomarańczowy, który wspaniale komponuje się z aksamitnymi, delikatnymi naleśnikami. Kto nie kocha naleśników? To pytanie retoryczne, gdyż jest to potrawa tak uniwersalna, że naprawdę ciężko znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Można podawać je na wiele różnych sposobów. Jednak niewątpliwie, naleśniki w sosie pomarańczowym są wspaniałe. Oczywiście można je dowolnie modyfikować, dzięki niewielkim zmianą powstaną zupełnie inne naleśniki. Jak to zrobić? Np. Zamiast mąki pszennej można użyć żytniej, czy owsianej lub zamienić ją na bezglutenową. Podobnie można postępować w przypadku innych produktów.

Alergeny w naleśnikach z pomarańczami

Lista alergenów dla naleśników z pomarańczami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z pomarańczami

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(143g)
Energia (kcal)
150.24
214.84
Białko (g)
5.02
7.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(143g)
Węglowodany (g)
18.87
26.99
Węglowodany przyswajalne (g)
17.74
25.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(143g)
Tłuszcz (g)
6.37
9.10
Tłuszcze nasycone (g)
4.13
5.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
3.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.80
2.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.41
87.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(143g)
Witamina A (µg (mcg))
66.97
95.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.25
26.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.13
88.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.27
Ryboflawina (mg)
0.18
0.26
Niacyna (mg)
1.11
1.59
Foliany (µg (mcg))
32.16
45.99
Beta karoten (µg (mcg))
28.61
40.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(143g)
Sód (mg)
32.95
47.12
Potas (mg)
146.13
208.96
Wapń (mg)
74.33
106.29
Fosfor (mg)
82.77
118.37
Magnez (mg)
14.65
20.94
Żelazo (mg)
1.07
1.53
Cynk (mg)
0.49
0.70
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z pomarańczami 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z pomarańczami

Koszt składników
34.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Skórka z pomarańczy
40 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.36
Za 40 g
Pomarańcza
230 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.84
Za 230 g
Masło
20 g
do sosu
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier trzcinowy
20 g
do sosu
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Koszt składników
34.40