Naleśniki z płatków owsianych

Opublikowano: 16.03.2021 r., 16:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stos naleśników na talerzu.
Naleśniki z płatków owsianych
Naleśniki z płatków owsianych to ciekawa, fit alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Proste w przygotowaniu delikatne ciasto najlepiej smakuje w wersji na słodko.
Przygotowanie 30 min
413 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Płatki owsiane - 1 szklanka (120 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, blender, duża miska

Przepis na naleśniki z płatków owsianych krok po kroku

Płatki owsiane przełóż do naczynia blendera i zblenduj na mąkę.

W misce wymieszaj mąkę owsianą, mleko i jajka.

Całość zmiksuj na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej olej.

Wylewaj porcje ciasta i smaży obustronnie do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat naleśników z płatków owsianych

Naleśniki z płatków owsianych to smaczne, pożywne a jednocześnie dietetyczne, fit naleśniki, których spróbować powinien każdy. Ciężko znaleźć osobę, która nie przepadała by za tradycyjnymi naleśnikami z jajek, mleka i mąki, jednak warto szukać nowych ciekawych kombinacji smakowych i kulinarnych, które będą smakować równie dobrze, a jednocześnie będą zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą.

Naleśniki z płatkami owsianymi sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej, a w kwestii dodatków i farszu ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia kulinarna.

Niektórym ciężko uwierzyć, że naleśniki bez mąki mogą się udać i do tego dobrze smakować, jednak dodane płatki owsiane nie tylko świetnie zastępują mąkę i nadają ciastu pożądaną konsystencję, to dodatkowo są niezwykle wartościowych produktem. Zawierają wysoką zawartość witamin z grupy B, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz prozdrowotnych substancji, dlatego warto się z nimi zaprzyjaźnić i włączyć je do swojej kuchni.

Aby przygotować mąkę owsianą, która zostanie wykorzystana do przygotowania ciasta naleśnikowego, całe płatki owsiane wystarczy bardzo drobno zblendować - można wykorzystać płatki pełnoziarniste lub górskie. Można kupić też gotową mąkę owsianą, obecną w większości sklepów spożywczych, więc jej zdobycie nie powinno być problematyczne.

Mąkę z płatków owsianych należy przesypać do większej miski, następnie dodać mleko, jajka i szczyptę soli. Kolejnym krokiem jest wymieszanie składników za pomocą miksera, trzepaczki lub rózgi kuchennej na gładką jednolitą masę i wylewanie porcji ciasta na rozgrzana patelnię. Przed smażeniem, jeśli mamy więcej czasu ciasto można odstawić przykryte ściereczką na ok. 30 min.

Usmażone naleśniki można podawać z twarożkiem w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców, z jabłkami, cynamonem i rodzynkami, a także na wytrawnie np. z kurczakiem i warzywami, lub w wersji wegetariańskiej.

Naleśniki z płatków owsianych najlepiej zjadać tuż po ich przygotowaniu kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe.

Alergeny w naleśnikach z płatków owsianych

Lista alergenów dla naleśników z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze naleśników z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
165.22
413.06
Białko (g)
7.78
19.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.39
48.47
Węglowodany przyswajalne (g)
16.92
42.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.47
6.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.26
15.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.94
4.85
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
10.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.76
6.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
3.90
Cholesterol (mg)
86.06
215.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
65.51
163.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.01
2.53
Witamina E (mg)
0.25
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.51
163.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.41
48.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.51
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
53.24
133.11
Potas (mg)
200.76
501.89
Wapń (mg)
89.59
223.98
Fosfor (mg)
197.41
493.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.61
106.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
3.58
Cynk (mg)
1.40
3.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z płatków owsianych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z płatków owsianych

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
120 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
18.50