Przepis na naleśniki z płatków owsianych krok po kroku

Składniki
  • Płatki owsiane 120 g 1 szklanka
  • Jajko 2 szt.
  • Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
To będzie niezbędne
patelnia do naleśników, mikser, blender, duża miska

Płatki owsiane przełóż do naczynia blendera i zblenduj na mąkę.

W misce wymieszaj mąkę owsianą, mleko i jajka.

Całość zmiksuj na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej olej.

Wylewaj porcje ciasta i smaży obustronnie do zarumienienia.

Stos placków naleśnikowych ułożonych na talerzu. Obok niebieskie drobne kwiatki w szklanym wazonie.
Naleśniki z płatków owsianych
Koszt przygotowania dania
3.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Naleśniki z płatków owsianych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z płatków owsianych

Naleśniki z płatków owsianych to smaczne, pożywne a jednocześnie dietetyczne, fit naleśniki, których spróbować powinien każdy. Ciężko znaleźć osobę, która nie przepadała by za tradycyjnymi naleśnikami z jajek, mleka i mąki, jednak warto szukać nowych ciekawych kombinacji smakowych i kulinarnych, które będą smakować równie dobrze, a jednocześnie będą zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą.

Naleśniki z płatkami owsianymi sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej, a w kwestii dodatków i farszu ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia kulinarna.

Niektórym ciężko uwierzyć, że naleśniki bez mąki mogą się udać i do tego dobrze smakować, jednak dodane płatki owsiane nie tylko świetnie zastępują mąkę i nadają ciastu pożądaną konsystencję, to dodatkowo są niezwykle wartościowych produktem. Zawierają wysoką zawartość witamin z grupy B, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz prozdrowotnych substancji, dlatego warto się z nimi zaprzyjaźnić i włączyć je do swojej kuchni.

Aby przygotować mąkę owsianą, która zostanie wykorzystana do przygotowania ciasta naleśnikowego, całe płatki owsiane wystarczy bardzo drobno zblendować - można wykorzystać płatki pełnoziarniste lub górskie. Można kupić też gotową mąkę owsianą, obecną w większości sklepów spożywczych, więc jej zdobycie nie powinno być problematyczne.

Mąkę z płatków owsianych należy przesypać do większej miski, następnie dodać mleko, jajka i szczyptę soli. Kolejnym krokiem jest wymieszanie składników za pomocą miksera, trzepaczki lub rózgi kuchennej na gładką jednolitą masę i wylewanie porcji ciasta na rozgrzana patelnię. Przed smażeniem, jeśli mamy więcej czasu ciasto można odstawić przykryte ściereczką na ok. 30 min.

Usmażone naleśniki można podawać z twarożkiem w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców, z jabłkami, cynamonem i rodzynkami, a także na wytrawnie np. z kurczakiem i warzywami, lub w wersji wegetariańskiej.

Naleśniki z płatków owsianych najlepiej zjadać tuż po ich przygotowaniu kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze naleśników z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
165.22 kcal
413.06 kcal
Białko
7.78 g
19.44 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach z płatków owsianych

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
19.39 g
48.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.92 g
42.29 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
6.26 g
15.64 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
4.85 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
10.80 g
Tłuszcze jednonasycone
2.76 g
6.90 g
Tłuszcze wielonasycone
1.56 g
3.90 g

Witaminy w przepisie na naleśniki z płatków owsianych

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.35 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.41 µg (mcg)
48.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z płatków owsianych

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
53.24 mg
133.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
200.76 mg
501.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
89.59 mg
223.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
197.41 mg
493.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
42.61 mg
106.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.40 mg
3.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z płatków owsianych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z płatków owsianych

Lista alergenów dla naleśników z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania naleśników z płatków owsianych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
120 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
18.50
Łączny koszt
3.59
Jak oceniasz przepis na naleśniki z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób