Naleśniki z płatków owsianych
- Płatki owsiane - 1 szklanka (120 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na naleśniki z płatków owsianych krok po kroku
Płatki owsiane przełóż do naczynia blendera i zblenduj na mąkę.
W misce wymieszaj mąkę owsianą, mleko i jajka.
Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej.
Wylewaj porcje ciasta i smaży obustronnie do zarumienienia.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z płatków owsianych
Naleśniki z płatków owsianych to smaczne, pożywne a jednocześnie dietetyczne, fit naleśniki, których spróbować powinien każdy. Ciężko znaleźć osobę, która nie przepadała by za tradycyjnymi naleśnikami z jajek, mleka i mąki, jednak warto szukać nowych ciekawych kombinacji smakowych i kulinarnych, które będą smakować równie dobrze, a jednocześnie będą zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą.
Naleśniki z płatkami owsianymi sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej, a w kwestii dodatków i farszu ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia kulinarna.
Niektórym ciężko uwierzyć, że naleśniki bez mąki mogą się udać i do tego dobrze smakować, jednak dodane płatki owsiane nie tylko świetnie zastępują mąkę i nadają ciastu pożądaną konsystencję, to dodatkowo są niezwykle wartościowych produktem. Zawierają wysoką zawartość witamin z grupy B, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz prozdrowotnych substancji, dlatego warto się z nimi zaprzyjaźnić i włączyć je do swojej kuchni.
Aby przygotować mąkę owsianą, która zostanie wykorzystana do przygotowania ciasta naleśnikowego, całe płatki owsiane wystarczy bardzo drobno zblendować - można wykorzystać płatki pełnoziarniste lub górskie. Można kupić też gotową mąkę owsianą, obecną w większości sklepów spożywczych, więc jej zdobycie nie powinno być problematyczne.
Mąkę z płatków owsianych należy przesypać do większej miski, następnie dodać mleko, jajka i szczyptę soli. Kolejnym krokiem jest wymieszanie składników za pomocą miksera, trzepaczki lub rózgi kuchennej na gładką jednolitą masę i wylewanie porcji ciasta na rozgrzana patelnię. Przed smażeniem, jeśli mamy więcej czasu ciasto można odstawić przykryte ściereczką na ok. 30 min.
Usmażone naleśniki można podawać z twarożkiem w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców, z jabłkami, cynamonem i rodzynkami, a także na wytrawnie np. z kurczakiem i warzywami, lub w wersji wegetariańskiej.
Naleśniki z płatków owsianych najlepiej zjadać tuż po ich przygotowaniu kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe.
Alergeny w naleśnikach z płatków owsianych
Lista alergenów dla naleśników z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze naleśników z płatków owsianych
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.