Przepis na naleśniki z pieczarkami i serem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, sitko, miska, chochelka

Pieczarki obierz i pokrój na mniejsze części. To sam zrób z cebulą.

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na nią cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Całość duś pod przykryciem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Żółty ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Do miski wlej 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju. Następnie wbij 2 jajka i dosyp 1/2 łyżeczki soli. Połącz składniki za pomocą miksera.

Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do masy. Całość miksuj do momentu powstania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być w miarę gęste.

Na patelnie nalej 1 łyżkę oleju i rozsmaruj za pomocą ręcznika papierowego. Patelnie dobrze rozgrzej. Nałóż masę na środek patelni. Przechylając ją, rozlej ciasto na boki. Smaż naleśniki na średniej mocy. Gotowe naleśniki odstaw na bok i przykryj ściereczką.

Na naleśniki nałóż cebulowo-pieczarkowy farsz i posyp go żółtym serem. Następnie zawiń naleśniki.

Gotowe krokiety zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej ostatnią łyżkę oleju. Smaż krokiety, aż będą przyrumienione.

Naleśniki z pieczarkami i serem znajdują się na czarnym talerzu.
Naleśniki z pieczarkami i serem
Koszt przygotowania dania
18.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
455 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Naleśniki z pieczarkami i serem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z pieczarkami i serem

Naleśniki z pieczarkami i serem to bardzo popularne danie. Krokiety mogą być nadziewane różnymi farszami, ale akurat to połączenie jest bardzo często wybierane. Najlepiej smakują na ciepło, więc przed podaniem należy je podgrzać lub podsmażyć na patelni.

Jak wygląda przepis na naleśniki z serem i pieczarkami? Ta potrawa nie jest trudna do zrobienia, więc powinna wyjść nawet osobie początkującej. Nie jest to jednak ekspresowe danie, dlatego trzeba zacząć je robić odpowiednio wcześniej.

Istotne jest nie tylko to, jak przygotuje się ciasto na naleśniki, ale też to, w jaki sposób zostaną usmażone. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, ale nie należy smażyć ich na kuchence ustawionej na dużą moc. Najlepiej robić to na średnim ogniu. Naleśniki przeznaczone do faszerowania powinny być cienkie, ponieważ takie łatwiej się zawijają.

Krokiety mogą być z cebulą, jajkiem i mielonym mięsem. Do wyboru jest także farsz z grzybami i kiszoną kapustą. Naleśniki bardzo dobrze smakują z mielonym mięsem połączonym z kapustą lub z grzybami.

Jak zrobić farsz do naleśników z pieczarkami i serem? Przede wszystkim trzeba zacząć od przysmażenia cebulki, a potem dodania do niej pieczarek. Gdy grzyby będą gotowe, należy je odstawić do wystygnięcia, dlatego warto zacząć przygotowania tej potrawy właśnie od nich.

Przepis na naleśniki jest uniwersalny. Oznacza to, że w zależności od tego, co do nich dodamy, można zrobić danie na słono (np. z żółtym serem i pieczarkami), słodko (m.in. z farszem twarogowym z dodatkiem cukru wanilinowego) albo ostro (np. z szynką, żółtym serem i pikantnym ketchupem). To ciasto naleśnikowe sprawdzi się z różnymi dodatkami.

Naleśniki z pieczarkami i serem można przygotować na obiad lub kolację w gronie najbliższych albo znajomych. Choć dzieci najczęściej wybierają naleśniki na słodko, to jednak te również potrafią przypaść im do gustu. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy lubi krokiety obtoczone w bułce i jajku. Ten krok można pominąć i po prostu przesmażyć zawinięte naleśniki na rozgrzanej patelni.

Wartości odżywcze naleśników z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kalorie)
178.63 kcal
455.52 kcal
Białko
9.00 g
22.96 g

Węglowodany w naleśnikach z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany
12.71 g
32.40 g
Węglowodany przyswajalne
11.86 g
30.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
2.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz
10.34 g
26.37 g
Tłuszcze nasycone
4.31 g
11.00 g
Tłuszcze nienasycone
6.03 g
15.38 g
Tłuszcze jednonasycone
4.41 g
11.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.62 g
4.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
71.55 mg
182.45 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A
55.30 µg (mcg)
141.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
1.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.64 mg
4.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
1.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
55.14 µg (mcg)
140.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.08 mg
5.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
34.77 µg (mcg)
88.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.96 µg (mcg)
4.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód
282.19 mg
719.57 mg
Potas
193.43 mg
493.26 mg
Wapń
147.56 mg
376.29 mg
Fosfor
174.12 mg
444.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.70 mg
42.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.16 mg
2.97 mg
Cynk
1.20 mg
3.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z pieczarkami i serem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla naleśników z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Cena przygotowania naleśników z pieczarkami i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 2%
115 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Mąka pszenna typ 500
100 g
3/4 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczcki
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bułka tarta
107 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 107 g
Koszt składników
38.70
Jak oceniasz przepis na naleśniki z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób