Naleśniki z pieczarkami i serem
- Olej rzepakowy - 6 łyżek (60 ml)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (115 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3/4 szklanki (100 g)
- Sól - 1/2 łyżeczcki (3 g)
- Pieczarki (500 g)
- Ser gouda (250 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (107 g)
Przepis na naleśniki z pieczarkami i serem krok po kroku
Pieczarki obierz i pokrój na mniejsze części. To sam zrób z cebulą.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na nią cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Całość duś pod przykryciem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Żółty ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Do miski wlej 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju. Następnie wbij 2 jajka i dosyp 1/2 łyżeczki soli. Połącz składniki za pomocą miksera.
Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do masy. Całość miksuj do momentu powstania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być w miarę gęste.
Na patelnie nalej 1 łyżkę oleju i rozsmaruj za pomocą ręcznika papierowego. Patelnie dobrze rozgrzej. Nałóż masę na środek patelni. Przechylając ją, rozlej ciasto na boki. Smaż naleśniki na średniej mocy. Gotowe naleśniki odstaw na bok i przykryj ściereczką.
Na naleśniki nałóż cebulowo-pieczarkowy farsz i posyp go żółtym serem. Następnie zawiń naleśniki.
Gotowe krokiety zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej ostatnią łyżkę oleju. Smaż krokiety, aż będą przyrumienione.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z pieczarkami i serem
Naleśniki z pieczarkami i serem to bardzo popularne danie. Krokiety mogą być nadziewane różnymi farszami, ale akurat to połączenie jest bardzo często wybierane. Najlepiej smakują na ciepło, więc przed podaniem należy je podgrzać lub podsmażyć na patelni.
Jak wygląda przepis na naleśniki z serem i pieczarkami? Ta potrawa nie jest trudna do zrobienia, więc powinna wyjść nawet osobie początkującej. Nie jest to jednak ekspresowe danie, dlatego trzeba zacząć je robić odpowiednio wcześniej.
Istotne jest nie tylko to, jak przygotuje się ciasto na naleśniki, ale też to, w jaki sposób zostaną usmażone. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, ale nie należy smażyć ich na kuchence ustawionej na dużą moc. Najlepiej robić to na średnim ogniu. Naleśniki przeznaczone do faszerowania powinny być cienkie, ponieważ takie łatwiej się zawijają.
Krokiety mogą być z cebulą, jajkiem i mielonym mięsem. Do wyboru jest także farsz z grzybami i kiszoną kapustą. Naleśniki bardzo dobrze smakują z mielonym mięsem połączonym z kapustą lub z grzybami.
Jak zrobić farsz do naleśników z pieczarkami i serem? Przede wszystkim trzeba zacząć od przysmażenia cebulki, a potem dodania do niej pieczarek. Gdy grzyby będą gotowe, należy je odstawić do wystygnięcia, dlatego warto zacząć przygotowania tej potrawy właśnie od nich.
Przepis na naleśniki jest uniwersalny. Oznacza to, że w zależności od tego, co do nich dodamy, można zrobić danie na słono (np. z żółtym serem i pieczarkami), słodko (m.in. z farszem twarogowym z dodatkiem cukru wanilinowego) albo ostro (np. z szynką, żółtym serem i pikantnym ketchupem). To ciasto naleśnikowe sprawdzi się z różnymi dodatkami.
Naleśniki z pieczarkami i serem można przygotować na obiad lub kolację w gronie najbliższych albo znajomych. Choć dzieci najczęściej wybierają naleśniki na słodko, to jednak te również potrafią przypaść im do gustu. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy lubi krokiety obtoczone w bułce i jajku. Ten krok można pominąć i po prostu przesmażyć zawinięte naleśniki na rozgrzanej patelni.
Alergeny w naleśnikach z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla naleśników z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze naleśników z pieczarkami i serem
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.