Naleśniki z nutellą i bananami
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (350 ml)
- Woda gazowana - pół szklanki (150 ml)
- Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
- Banan - 4 średnie sztuki (400 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na naleśniki z nutellą i bananami krok po kroku
Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany.
Dodaj cukier, mleko, wodę gazowaną i roztopione masło, zmiksuj.
Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do połączenia składników.
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż ciasto z dwóch stron.
Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry.
Naleśniki smaruj kremem czekoladowo-orzechowym, ułóż na nim banany i złóż w trójkąty.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z nutellą i bananami
Naleśniki z nutellą i bananami to wspaniały pomysł na pyszny deser nie tylko dla dzieci. Naleśniki mogą być podane także jako obiad lub śniadanie na słodko. Przepis na naleśniki z nutellą i bananami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, mleko, jajka, woda gazowana, nutella, banan, masło.
Jak zrobić naleśniki z nutellą i bananami? Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj cukier, mleko i roztopione masło, zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do połączenia składników. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż ciasto z dwóch stron. Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry. Naleśniki smaruj kremem czekoladowo-orzechowym, ułóż na nim banany i złóż w trójkąty.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszne naleśniki to bardzo dobry pomysł na śniadanie na słodko lub deser. Słodkie naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Naleśniki można podać także z dodatkiem bitej śmietany lub serka homogenizowanego.
Alergeny w naleśnikach z nutellą i bananami
Lista alergenów dla naleśników z nutellą i bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- krem czekoladowy typu nutella
- Masło
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze naleśników z nutellą i bananami
Naleśniki z nutellą i bananami to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.