Naleśniki z nutellą i bananami

Opublikowano: 08.03.2022 r., 8:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z nutellą i bananami
Naleśniki z nutellą i bananami
Naleśniki z nutellą i bananami to wspaniała propozycja na słodki deser. Naleśniki to bardzo dobry pomysł na szybki posiłek, który można podać na słodko i słono. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas ubijania 20 min
572 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% (350 ml)
  • Woda gazowana - pół szklanki (150 ml)
  • Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
  • Banan - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na naleśniki z nutellą i bananami krok po kroku

Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany.

Dodaj cukier, mleko, wodę gazowaną i roztopione masło, zmiksuj.

Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do połączenia składników.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż ciasto z dwóch stron.

Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry.

Naleśniki smaruj kremem czekoladowo-orzechowym, ułóż na nim banany i złóż w trójkąty.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z nutellą i bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat naleśników z nutellą i bananami

Naleśniki z nutellą i bananami to wspaniały pomysł na pyszny deser nie tylko dla dzieci. Naleśniki mogą być podane także jako obiad lub śniadanie na słodko. Przepis na naleśniki z nutellą i bananami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, mleko, jajka, woda gazowana, nutella, banan, masło.

Jak zrobić naleśniki z nutellą i bananami? Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj cukier, mleko i roztopione masło, zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do połączenia składników. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż ciasto z dwóch stron. Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry. Naleśniki smaruj kremem czekoladowo-orzechowym, ułóż na nim banany i złóż w trójkąty.

Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszne naleśniki to bardzo dobry pomysł na śniadanie na słodko lub deser. Słodkie naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Naleśniki można podać także z dodatkiem bitej śmietany lub serka homogenizowanego.

Alergeny w naleśnikach z nutellą i bananami

Lista alergenów dla naleśników z nutellą i bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Masło
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Wartości odżywcze naleśników z nutellą i bananami

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z nutellą i bananami to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
238.74
572.97
Białko (g)
7.03
16.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
33.01
79.23
Węglowodany przyswajalne (g)
28.56
68.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.45
10.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
9.26
22.23
Tłuszcze nasycone (g)
7.14
17.13
Tłuszcze nienasycone (g)
2.13
5.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.59
131.01
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
58.98
141.56
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.56
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.77
4.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.01
Witamina E (mg)
0.77
1.84
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
57.44
137.85
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.56
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.88
26.12
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.64
35.15
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
27.71
66.51
Potas (mg)
157.34
377.62
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.47
121.12
Fosfor (mg)
61.17
146.81
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.71
37.69
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.54
3.70
Cynk (mg)
0.36
0.86
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z nutellą i bananami 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z nutellą i bananami

Koszt składników
39.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
500 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
350 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Woda gazowana
150 ml
pół szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 150 ml
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Banan
400 g
4 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
39.70