Naleśniki z nutellą
- Mleko 2% (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (180 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Krem czekoladowy typu nutella (150 g)
- Banan (240 g)
- Bita śmietana (100 g)
Przepis na naleśniki z nutellą krok po kroku
Zmiksuj jajka, mąkę, olej oraz mleko.
Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
Każdego naleśnika posmaruj cienką warstwą nutelli i posyp pokrojonym w plastry bananem po całości.
Naleśniki złóż w trójkąt (najpierw na pół, a następnie na ćwierć - trójkąt). Możesz też zwinąć w rulon lub w inny sposób.
Naleśniki podawaj z bitą śmietaną.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z nutellą
Chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby zjedzenia takiego deseru. Naleśniki z nutellą, bananem i bitą śmietaną są doskonałe. Zobacz, jak zrobić naleśniki z nutellą. Takie połączenie banana, bitej śmietany i nutelli, zawinięte w naleśniku jest chyba najlepszą propozycją na każdy posiłek. Mogą być podane na obiad, na deser czy na kolację. Przepis na naleśniki z nutellą jest pyszny i na ciepło, i na zimno. Jak lubisz jakie pyszne dania na słodko, zrób je dzisiaj. Domowe naleśniki z nutellą są pyszne zwłaszcza dla dzieci – one je bardzo lubią.
Naleśniki to danie, które można podawać na słodko i na słono. Smażenie naleśników nie jest najszybsze, ale warto. Naleśniki z nutellą najczęściej kojarzą się z bananem i bitą śmietaną. Dlatego taka domowa propozycja na słodkie dania z naleśników (nie koniecznie tylko jako inspiracja na desery) jest tak smaczna dla dzieci. Dorośli tak samo za nimi przepadają. Jestem pewna, że cała rodzina będzie z przyjemnością jadła takie pyszne naleśniki. Jak zrobisz naleśniki z nutellą, będą dobre też na wynos (ale wtedy zrezygnuj z bitej śmietany.
Jeżeli chcesz zrobić coś smacznego na deser dla dziecka, to naleśniki z nutellą będą świetną propozycją. Można zjeść je też na obiad. Są idealnie słodkie i najlepsze, bo domowe. Jak zrobić naleśniki z nutellą? Są proste, ale trzeba trochę czasu i pracy, by je zrobić. Przyda się dobra patelnia. Ona jest podstawą, by zrobić przepis na naleśniki z nutellą. Zniszczona patelnia zagwarantuje wyłącznie nieudany deser. Samego ciasta na naleśniki nie trzeba słodzić. Wszystkie dodatki (banan, bita śmietana, no i nutella) są wystarczająco słodkie. Mąkę, jajka, olej i mleko zmiksuj mikserem. Konsystencja powinna być podobna do jogurtu naturalnego. Zbyt gęste ciasto oznacza twarde naleśniki. Zbyt lejące – naleśniki będą się rozpadać. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj więcej mąki/mleka. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Dodatek oleju sprawia, że nie ma konieczności smarowania patelni. Naleśniki nie powinny być zbyt grube. Jak naleśnik się zetnie, przekręć go na drugą stronę. Nie smaż na zbyt wysokiej mocy palnika, by się nie spaliły. Jak usmażysz naleśniki, każdego posmaruj nutellą. Nie dodawaj jej dużo, wystarczy cienka warstwa. Posmaruj całego naleśnika i następnie posyp całego naleśnika pokrojonym bananem. Teraz złóż jak lubisz i podawaj z bitą śmietaną. Naleśniki na obiedzie na słodko też są dobre.
*Do przepisu na naleśniki z nutellą można też dodać rozpuszczone masło zamiast oleju do ciasta.
*Jeśli chcesz, dodaj więcej/mniej dodatków.
Alergeny w naleśnikach z nutellą
Lista alergenów dla naleśników z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- krem czekoladowy typu nutella
- bita śmietana
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze naleśników z nutellą
Naleśniki z nutellą są wysokokaloryczne. Jest wysoka zawartość cukru, niewiele błonnika i mało białka. Zdecydowanie należy zwrócić uwagę na ilości, jeżeli się odchudzasz. Banan jest doskonałym źródłem potasu, ale także zawiera tryptofan. Dzięki niemu łatwiej się zasypia.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Witaminy
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.