Naleśniki z mięsem z rosołu

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z nadzieniem mięsnym
Naleśniki z mięsem z rosołu
Naleśniki z mięsem z rosołu to doskonała opcja na pyszny obiad, który przygotować można w kilka chwil. Głównym składnikiem jest w nich delikatne mięso drobiowe.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 40 min
611 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry - z rosołu (700 g)
  • Cebula (400 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (325 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki.

Mięso oddziel od kości i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć do misy blendera i dodaj cebulę z pieczarkami.

Farsz dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj.

W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobinę soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.

Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią.

Na środku naleśnika układaj łyżką farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj

Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je

Naleśniki mocz w jajku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim naleśniki.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników z mięsem z rosołu

Naleśniki z mięsem z rosołu to doskonała opcja na pyszny obiad, który przygotować można w kilka chwil. Głównym składnikiem jest w nich delikatne mięso drobiowe.

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu to doskonały wybór dla osób kochających kuchnię polską. Te naleśniki przypominają nieco popularne krokiety, jednak ze względu na brak panierowania są od nich znacznie zdrowsze. To pozwala na stworzenie z nich dużo lepszej i zdrowszej propozycji. Mięso, którego używa się do przygotowania tego dania, należy wziąć z rosołu. Wystarczy je zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Idealnie sprawdzi się do tego celu mięso z kurczaka lub indyka, gdyż jest bardzo smaczne i zawiera mało tłuszczu. Można także użyć mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Mięso na krokiety należy podsmażyć z pieczarkami, dzięki czemu będzie smakowało dużo lepiej. To również wzmocni aromat całego dania. Mięso wystarczy tylko lekko doprawić, gdyż w połączeniu z grzybami i cebulą smakuje tak dobrze, że nie potrzebuje innych dodatków. Dzięki temu, że mięso zostało już ugotowane całość zabiera znacznie mniej czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z mięsem z rosołu, które będą pyszne, łatwe i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Farsz d nich jest niezwykle prosty i bardzo sycący. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad i na kolację. Całość wspaniale komponuje się z ciastem naleśnikowym. Te naleśniki ą tak dobre, że znikają w ekspresowym tempie z talerzy, dlatego lepiej przygotować podwójną porcję. Ten prosty przepis pozwala stworzyć pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu, kto je spróbuje. Ciężko jest się mu oprzeć ze względu na apetyczny wygląd i wspaniały smak. Sprawdzą się nie tylko na codzienny obiad, czy kolację, ale również jako przekąska na przyjęcia. Smakują naprawdę wspaniale, a cały sekret ich smaku ukryty jest w wyjątkowym farszu. W tej opcji dominuje tylko mięso z małym dodatkiem pieczarek i cebuli, dzięki czemu całość jest mniej wzdymająca i lepiej strawna dla osób, którym zbyt duże ilości kiszonek szkodzą. Mięsne naleśniki mają również mocniejszy smak, dzięki dużemu udziałowi smażonego drobiu.

Alergeny w naleśnikach z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla naleśników z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
163.17
611.88
Białko (g)
9.71
36.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
13.42
50.32
Węglowodany przyswajalne (g)
13.07
49.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
7.79
29.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
7.35
Tłuszcze nienasycone (g)
5.83
21.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.41
16.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
5.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.17
180.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
29.31
109.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.45
5.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
1.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.31
109.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.89
10.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.00
108.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.84
3.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
46.79
175.47
Potas (mg)
174.20
653.24
Wapń (mg)
40.71
152.65
Fosfor (mg)
115.20
432.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.73
66.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
4.51
Cynk (mg)
0.91
3.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mięsem z rosołu 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z mięsem z rosołu

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
700 g
z rosołu
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.20
Za 700 g
Cebula
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
325 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
62.50