Naleśniki z mięsem z rosołu
- Udko kurczaka bez skóry - z rosołu (700 g)
- Cebula (400 g)
- Pieczarki (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (325 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki.
Mięso oddziel od kości i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć do misy blendera i dodaj cebulę z pieczarkami.
Farsz dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj.
W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobinę soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią.
Na środku naleśnika układaj łyżką farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj
Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je
Naleśniki mocz w jajku.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim naleśniki.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z mięsem z rosołu
Naleśniki z mięsem z rosołu to doskonała opcja na pyszny obiad, który przygotować można w kilka chwil. Głównym składnikiem jest w nich delikatne mięso drobiowe.
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu to doskonały wybór dla osób kochających kuchnię polską. Te naleśniki przypominają nieco popularne krokiety, jednak ze względu na brak panierowania są od nich znacznie zdrowsze. To pozwala na stworzenie z nich dużo lepszej i zdrowszej propozycji. Mięso, którego używa się do przygotowania tego dania, należy wziąć z rosołu. Wystarczy je zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Idealnie sprawdzi się do tego celu mięso z kurczaka lub indyka, gdyż jest bardzo smaczne i zawiera mało tłuszczu. Można także użyć mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Mięso na krokiety należy podsmażyć z pieczarkami, dzięki czemu będzie smakowało dużo lepiej. To również wzmocni aromat całego dania. Mięso wystarczy tylko lekko doprawić, gdyż w połączeniu z grzybami i cebulą smakuje tak dobrze, że nie potrzebuje innych dodatków. Dzięki temu, że mięso zostało już ugotowane całość zabiera znacznie mniej czasu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z mięsem z rosołu, które będą pyszne, łatwe i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Farsz d nich jest niezwykle prosty i bardzo sycący. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad i na kolację. Całość wspaniale komponuje się z ciastem naleśnikowym. Te naleśniki ą tak dobre, że znikają w ekspresowym tempie z talerzy, dlatego lepiej przygotować podwójną porcję. Ten prosty przepis pozwala stworzyć pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu, kto je spróbuje. Ciężko jest się mu oprzeć ze względu na apetyczny wygląd i wspaniały smak. Sprawdzą się nie tylko na codzienny obiad, czy kolację, ale również jako przekąska na przyjęcia. Smakują naprawdę wspaniale, a cały sekret ich smaku ukryty jest w wyjątkowym farszu. W tej opcji dominuje tylko mięso z małym dodatkiem pieczarek i cebuli, dzięki czemu całość jest mniej wzdymająca i lepiej strawna dla osób, którym zbyt duże ilości kiszonek szkodzą. Mięsne naleśniki mają również mocniejszy smak, dzięki dużemu udziałowi smażonego drobiu.
Alergeny w naleśnikach z mięsem z rosołu
Lista alergenów dla naleśników z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z mięsem z rosołu
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.