Naleśniki z mięsem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 1 sztuka (60 g)
- Mascarpone - 1/2 opakowania (120 g)
- Ser parmezan - 5 łyżek (50 g)
Przepis na naleśniki z mięsem krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Mąkę przesiej do miski, wbij jajka i wlej mleko oraz wodę.
Wymieszaj całość za pomocą rózgi i dodaj 2 łyżki oleju.
Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni be dodatku oleju.
Na innej patelni rozgrzej pozostały olej.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaj mięso mielone i przyprawy.
Pod koniec dodaj startą na tarce marchewkę i wymieszaj.
Usmażone naleśniki posmaruj serkiem mascarpone, dodaj mięso i zawiń.
Przełóż naleśniki do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
Zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z mięsem
Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na naleśniki z mięsem, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na naleśniki z mięsem to idealna propozycja na obiad. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a porcja zazwyczaj wychodzi duża, dlatego bez problemu nakarmisz nawet dużą rodzinę.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na naleśniki, czyli: mąka, jajka, woda i mleko oraz odrobina oleju. Dodatkowo cebula, czosnek, mięso mielone i aromatyczne przyprawy do naszego farszu. Ja postawiłam jeszcze na serek mascarpone i parmezan, którym posypie danie przed zapiekaniem w piecu.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Serek mascarpone, który użyłam to wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Dokładnie jak zrobić naleśniki z mięsem idealne na obiad opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój prosty przepis z mięsem mielonym i przekonaj się jakie to pyszne danie.
Alergeny w naleśnikach z mięsem
Lista alergenów dla naleśników z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- mascarpone
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z mięsem
Naleśniki możesz przygotować z dowolnego rodzaju mąki, jeśli zmagasz się z celiakią postaw na mąkę bezglutenową.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.