Naleśniki z mięsa mielonego
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mięso mielone z indyka, papryka czerwona, cukinia i szpinak – te składniki starczą do upichcenia pysznych naleśników z mięsem mielonym. Każdy kęs to mała eksplozja smaków, a ser gouda sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. Dodaj trochę pieczarek i pomidorów z puszki, a masz idealne danie na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Marchewka - 45 g (średnia marchew)
- Cukinia - 250 g (średnia cukinia)
- Papryka czerwona - 200 g (duża papryka)
- Pieczarki - 100 g (5 dużych pieczarek)
- Cebula - 50 g (średnia lub pół dużej)
- Czosnek - 10 g (dwa ząbki)
- Szpinak - 100 g (4 garści)
- Ser gouda - 60 g (2 garści)
- Olej rzepakowy - 24 ml (dwie łyżki)
- Natka pietruszki - 6 g (łyżeczka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Z mąki, jaj, 1 i 3/4 szklanki wody i dużej szczypty soli zrób ciasto naleśnikowe. Miksuj około 5 minut. Smaż naleśniki na suchej patelni lub bardzo delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników.
- Umyj paprykę, cukinię, pieczarki i marchew. Usuń gniazdo nasienne z papryki, marchew obierz, pieczarki oczyść dokładnie z pozostałości ziemi. Wszystkie warzywa drobno pokrój.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę, lekko zeszklij i dodaj rozgniecione lub drobno posiekane ząbki czosnku. Podsmaż przez minutę.
- Na patelnie dodaj mięso mielone, dokładnie je rozdrobnij i podsmaż. W trakcie smażenia dodaj dużą szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej i cząbru.
- Gdy mięso będzie podsmażone dodaj wszystkie pokrojone warzywa. Podsmaż przez 2-3 minuty i dodaj pomidory w puszce. Całość duś 10 minut.
- Po uduszeniu warzyw do farszu dodaj szpinak. Całość wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem.
- Na naleśnik połóż porcję farszu, zwiń i ułóż w naczyniu.
- Naleśniki posyp serem i zapiecz w 180 stopniach przez 5-10 minut.