Naleśniki z masłem orzechowym

Opublikowano: 25.03.2022 r., 18:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne naleśniki z masłem orzechowym
Naleśniki z masłem orzechowym
Naleśniki to idealny pomysł na lunch lub obiad w ciągu zabieganego dnia. Koniecznie poznaj mój prosty przepis na perfekcyjne naleśniki, podawaj je ze swoimi ulubionymi owocami i masłem orzechowym.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
163 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Masło orzechowe - 3 łyżeczki (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na naleśniki z masłem orzechowym krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, wbij jajka.

Wlej mleko i 1/2 szklanki wody, całość wymieszaj za pomocą rózgi.

Dodaj cukier i wlej olej, wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Podawaj z masłem orzechowym i dowolnymi owocami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat naleśników z masłem orzechowym

Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak jak zrobić idealnie puszyste, cienkie i delikatne naleśniki? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z masłem orzechowym i przekonaj się jakie to proste. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, nawet bez doświadczenia kulinarnego.

Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, takich jak: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, olej i cukier.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Skoro mąka wybrana przejdźmy do mleka, śmiało możesz zastąpić je dowolnym napojem roślinnym. Pamiętaj, tylko żeby w jego składzie nie było dodatku cukru.

Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Jeśli nie chcesz używać ani mleka, ani napoju roślinnego przygotuj naleśniki na wodzie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu dokładnie wymieszać, tak aby masa ciasta nie miała grudek i była jednolita. Nie zapominaj o dodatku cukru i oleju, dzięki temu nie będziemy musieli używać go już przy smażeniu.

W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

W trakcie mieszania możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.

Pamiętaj jednak, aby nie używać zbyt dużo cukru, wtedy naleśniki mogą przyklejać się do patelni.

Jeśli masa naleśnikowa będzie gotowa, usmaż naleśniki na patelni już bez dodatku oleju rzepakowego. Gotowe naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko ze świeżymi owocami lub na wytrawnie z warzywami. Oby dwie wersje będą dobre.

Moje dietetyczne naleśniki z masłem orzechowym sprawdzą się jako pomysł na lunch lub przekąskę w ciągu dnia.

Naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, dlatego będą świetną alternatywą dla wielu osób.

Skoro już wiesz jak zrobić naleśniki z masłem orzechowym, wykorzystaj mój przepis i przygotuj pyszne naleśniki na słodko dla całej rodziny.

Alergeny w naleśnikach z masłem orzechowym

Lista alergenów dla naleśników z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Wartości odżywcze naleśników z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Do naleśników z masłem orzechowym idealnie pasuje banan lub owoce jagodowe, do których należą truskawki, maliny, jagody.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
232.94
163.06
Białko (g)
6.82
4.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
35.76
25.03
Węglowodany przyswajalne (g)
35.02
24.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
6.68
4.68
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
1.29
Tłuszcze nienasycone (g)
4.84
3.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.29
2.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
1.08
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.59
44.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
56.81
39.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.73
0.51
Witamina E (mg)
0.39
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.81
39.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.86
2.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.20
55.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.11
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
47.90
33.53
Potas (mg)
132.89
93.02
Wapń (mg)
62.11
43.48
Fosfor (mg)
109.43
76.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.08
11.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.04
2.13
Cynk (mg)
0.66
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z masłem orzechowym 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z masłem orzechowym

Koszt składników
30.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło orzechowe
15 g
3 łyżeczki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 15 g
Koszt składników
30.30