Przepis na naleśniki z mąki żytniej krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, duży talerz

Przygotowanie ciasta na naleśniki: wymieszaj mąkę żytnią z jajkiem i mlekiem (możesz ewentualnie dodać odrobinę wody np. gazowanej).

Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem wlej stopniowo część ciasta i usmaż z dwóch stron.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi składnikami.

Często zadawane pytania

Naleśniki z mąki żytniej podane na talerzu
Naleśniki z mąki żytniej
Koszt przygotowania dania
1.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
375 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
25

Naleśniki z mąki żytniej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Naleśnikach z mąki żytniej

Przepis na naleśniki z mąki żytniej to świetna propozycja na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Można podawać je z ulubionymi dodatkami na słodko np. z dżemem, owocami, serkiem lub na słono np. z kurczakiem i szpinakiem. Naleśniki z mąki żytniej są pyszne, smaczne i dobre, a najlepsze są dla dzieci. Po prostu je uwielbiają!

Warto więc zadbać o to, aby naleśniki były odpowiednio przygotowane i podawane ze zdrowymi dodatkami. Wówczas taki posiłek będzie dla dziecka bardzo wartościowy. Przygotowanie naleśników jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, dlatego może to być dobra alternatywa na szybki i zdrowy posiłek.

Jak zrobić naleśniki z mąki żytniej? Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujesz: mąkę żytnią, jajko, mleko i ewentualnie odrobinę wody (może być gazowana). Wystarczy, że wszystkie składniki ze sobą wymieszasz. Następnie na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek wlejesz stopniowo część ciasta i usmażyć z dwóch stron. Gotowe naleśniki możesz podawać z dowolnymi składnikami. Moja propozycja to podanie naleśników np. ze skyrem naturalnym, owocami i masłem orzechowym.

Mąka żytnia (typ 2000) w 100 gramach ma 323 kcal, 8.7 g białka, 2.2 g tłuszczy, 61.2 g węglowodanów i 12.8 g błonnika pokarmowego. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę E i składniki mineralne takie jak np. cynk, magnez, żelazo, wapń lub potas. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, najczęściej używana jest do wypieku chleba. Poza tym stosowanie mąki żytniej wpływa pozytywnie na serce i obniża poziom złego cholesterolu LDL. Warto wspomnieć, że obecność błonnika pokarmowego sprawia, że może być pomocny w zwalczaniu zaparć i wpływać efektywnie na redukcje masy ciała.

Podsumowując: naleśniki z mąki żytniej to pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub wytrawny obiad. Przygotowanie naleśników na bazie mąki żytniej dostarcza wiele cennych składników odżywczych, a dobranie odpowiednich dodatków do posiłku sprawi, że będzie to jeszcze bardziej sycące i wartościowe danie.

Wartości odżywcze Naleśników z mąki żytniej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kalorie)
174.02 kcal
375.89 kcal
Białko
8.48 g
18.32 g

Węglowodany w naleśnikach z mąki żytniej

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany
18.55 g
40.07 g
Węglowodany przyswajalne
13.02 g
28.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.53 g
11.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz
8.04 g
17.37 g
Tłuszcze nasycone
1.87 g
4.04 g
Tłuszcze nienasycone
6.17 g
13.33 g
Tłuszcze jednonasycone
4.17 g
9.00 g
Tłuszcze wielonasycone
2.00 g
4.33 g
Cholesterol
97.49 mg
210.57 mg

Witaminy w przepisie na naleśniki z mąki żytniej

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina A
68.14 µg (mcg)
147.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.02 µg (mcg)
2.21 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
67.91 µg (mcg)
146.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
2.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.63 µg (mcg)
44.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.09 µg (mcg)
4.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z mąki żytniej

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód
54.93 mg
118.65 mg
Potas
125.77 mg
271.66 mg
Wapń
81.53 mg
176.12 mg
Fosfor
214.60 mg
463.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
45.86 mg
99.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
3.46 mg
Cynk
1.70 mg
3.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Naleśników z mąki żytniej 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Naleśnikach z mąki żytniej

Lista alergenów dla Naleśników z mąki żytniej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania Naleśników z mąki żytniej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
50 g
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
100 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na naleśniki z mąki żytniej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób