Naleśniki z mąki żytniej

Opublikowano: 24.01.2023 r., 11:26 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żytnie naleśniki na talerzu
Naleśniki z mąki żytniej
Naleśniki z mąki żytniej to świetna propozycja na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu. Z pewnością zasmakują każdemu!
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
375 kcal
Kcal w porcji
216 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 1,5% (100 ml)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży talerz

Przepis na naleśniki z mąki żytniej krok po kroku

Przygotowanie ciasta na naleśniki: wymieszaj mąkę żytnią z jajkiem i mlekiem (możesz ewentualnie dodać odrobinę wody np. gazowanej).

Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem wlej stopniowo część ciasta i usmaż z dwóch stron.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi składnikami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mąki żytniej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat naleśników z mąki żytniej

Przepis na naleśniki z mąki żytniej to świetna propozycja na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Można podawać je z ulubionymi dodatkami na słodko np. z dżemem, owocami, serkiem lub na słono np. z kurczakiem i szpinakiem. Naleśniki z mąki żytniej są pyszne, smaczne i dobre, a najlepsze są dla dzieci. Po prostu je uwielbiają!

Warto więc zadbać o to, aby naleśniki były odpowiednio przygotowane i podawane ze zdrowymi dodatkami. Wówczas taki posiłek będzie dla dziecka bardzo wartościowy. Przygotowanie naleśników jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, dlatego może to być dobra alternatywa na szybki i zdrowy posiłek.

Jak zrobić naleśniki z mąki żytniej? Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujesz: mąkę żytnią, jajko, mleko i ewentualnie odrobinę wody (może być gazowana). Wystarczy, że wszystkie składniki ze sobą wymieszasz. Następnie na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek wlejesz stopniowo część ciasta i usmażyć z dwóch stron. Gotowe naleśniki możesz podawać z dowolnymi składnikami. Moja propozycja to podanie naleśników np. ze skyrem naturalnym, owocami i masłem orzechowym.

Mąka żytnia (typ 2000) w 100 gramach ma 323 kcal, 8.7 g białka, 2.2 g tłuszczy, 61.2 g węglowodanów i 12.8 g błonnika pokarmowego. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę E i składniki mineralne takie jak np. cynk, magnez, żelazo, wapń lub potas. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, najczęściej używana jest do wypieku chleba. Poza tym stosowanie mąki żytniej wpływa pozytywnie na serce i obniża poziom złego cholesterolu LDL. Warto wspomnieć, że obecność błonnika pokarmowego sprawia, że może być pomocny w zwalczaniu zaparć i wpływać efektywnie na redukcje masy ciała.

Podsumowując: naleśniki z mąki żytniej to pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub wytrawny obiad. Przygotowanie naleśników na bazie mąki żytniej dostarcza wiele cennych składników odżywczych, a dobranie odpowiednich dodatków do posiłku sprawi, że będzie to jeszcze bardziej sycące i wartościowe danie.

Alergeny w naleśnikach z mąki żytniej

Lista alergenów dla Naleśników z mąki żytniej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze naleśników z mąki żytniej

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, ale można podawać je w późniejszym czasie po odgrzaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kcal)
174.02
375.89
Białko (g)
8.48
18.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany (g)
18.55
40.07
Węglowodany przyswajalne (g)
13.02
28.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.53
11.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz (g)
8.04
17.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
6.17
13.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
9.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
4.33
Cholesterol (mg)
97.49
210.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina A (µg (mcg))
68.14
147.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.02
2.21
Witamina E (mg)
0.28
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.91
146.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.06
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.63
44.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.09
4.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód (mg)
54.93
118.65
Potas (mg)
125.77
271.66
Wapń (mg)
81.53
176.12
Fosfor (mg)
214.60
463.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.86
99.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
3.46
Cynk (mg)
1.70
3.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mąki żytniej 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z mąki żytniej

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
50 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
19.50