Naleśniki z mąki ryżowej

Opublikowano: 14.03.2021 r., 14:49 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z mąki ryżowej podane na szarym talerzu, w tle szare miseczki, białe gałązki i wiklinowy kosz
Naleśniki z mąki ryżowej
Wypróbuj przepis na najlepsze, bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Delikatne ciasto naleśnikowe idealnie sprawdzi się w daniach na słodko oraz na słono.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
189 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka ryżowa 1 szklanka (150 g)
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko 3 sztuki klasy M (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej krok po kroku

Mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę soli dodaj do miski.

Ciasto miksuj około 5 minut aż nie będzie żadnych grudek.

Patelnię do smażenia naleśników delikatnie posmaruj olejem rzepakowym lub kokosowym i dobrze rozgrzej.

Na patelnię wylej około pół chochelki ciasta, tyle żeby obracając patelnią ciasto pokryło całą jej powierzchnię.

Naleśniki smaż na średnim ogniu aż brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni i delikatnie będą się złocić. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mąki ryżowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat naleśników z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej to bardzo delikatne w smaku ciasto, które komponuje się z farszem na słodko oraz na słono. Są to naleśniki bezglutenowe, które możesz wykonać bez mleka, na samej wodzie lub z dodatkiem mleka roślinnego, na przykład kokosowego, którego dodatek do ciasta naleśnikowego skomponuje się z podaniem na słodko.

Mąka ryżowa może być wyprodukowana z ryżu białego lub brązowego. Ta z ryżu brązowego posiada więcej błonnika oraz zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Mąka ryżowa jest bogata w witaminy

z grupy B, szczególnie w witaminę B1, B2, B6 oraz B12, w witaminę E oraz foliany. Oprócz witamin zawiera także szereg cennych związków mineralnych, takich jak fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, cynk oraz magnez. Zawiera 4,6 gramów błonnika w 100 gramach. Dzięki zawartości tak wielu składników odżywczych mąka ryżowa pomaga uregulować pracę jelit, wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, pomaga zmniejszyć cukier, wspiera układ nerwowy i immunologiczny w prawidłowej pracy, wzmacnia kości, dzięki czemu może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy, wzmacnia napięcie mięśniowe, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Mąka ryżowa jest bardzo zdrowym zamiennikiem jasnej mąki pszennej, ponieważ ma ona również delikatny smak, dzięki czemu nie wpływa na zmianę smaku potrawy a zwiększa jej wartość odżywczą.

Przepis na ryżowe naleśniki bez glutenu jest tak samo łatwy i prosty jak przepis na klasyczne naleśniki z mąki pszennej. Jedynie na początku trudność może sprawiać ich smażenie, ale szybko można się nauczyć wyczuwać odpowiedni moment przewracania na drugą stronę.

Naleśniki z mąki ryżowej świetnie sprawdzą się do dań typu fit. Wykonasz z nich pyszne naleśniki na słono, na przykład z dodatkiem kurczaka i świeżych warzyw przygotowując danie w typie spring rolls. W wersji wegetariańskiej naleśniki możesz przygotować z aromatycznym sosem warzywnym. Na słodko, do wykonania ciasta naleśnikowego dodaj napój kokosowy, podaj je z sosem z białej czekolady, świeżymi malinami oraz dodatkiem świeżej mięty lub melisy.

Alergeny w naleśnikach z mąki ryżowej

Lista alergenów dla Naleśników z mąki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z mąki ryżowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
157.96
189.55
Białko (g)
6.74
8.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
23.77
28.53
Węglowodany przyswajalne (g)
23.14
27.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
3.57
4.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
1.95
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
2.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.28
1.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
0.81
Cholesterol (mg)
110.85
133.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
72.39
86.87
Witamina B6 (mg)
0.19
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.64
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.07
1.28
Witamina E (mg)
0.32
0.38
Retinol (µg (mcg))
72.39
86.87
Tiamina (mg)
0.08
0.09
Ryboflawina (mg)
0.20
0.24
Niacyna (mg)
0.76
0.91
Foliany (µg (mcg))
15.67
18.81
Beta karoten (µg (mcg))
0.44
0.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
58.73
70.47
Potas (mg)
130.83
157.00
Wapń (mg)
74.76
89.71
Fosfor (mg)
129.42
155.30
Magnez (mg)
18.11
21.73
Żelazo (mg)
0.60
0.72
Cynk (mg)
0.78
0.94
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mąki ryżowej brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z mąki ryżowej

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
150 g
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
3 sztuki klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
15.50