Naleśniki z mąki ryżowej
- Mąka ryżowa - 1 szklanka (150 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko - 3 sztuki klasy M (3 szt.)
Przepis na naleśniki z mąki ryżowej krok po kroku
Mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę soli dodaj do miski.
Ciasto miksuj około 5 minut aż nie będzie żadnych grudek.
Patelnię do smażenia naleśników delikatnie posmaruj olejem rzepakowym lub kokosowym i dobrze rozgrzej.
Na patelnię wylej około pół chochelki ciasta, tyle żeby obracając patelnią ciasto pokryło całą jej powierzchnię.
Naleśniki smaż na średnim ogniu aż brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni i delikatnie będą się złocić. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z mąki ryżowej
Naleśniki z mąki ryżowej to bardzo delikatne w smaku ciasto, które komponuje się z farszem na słodko oraz na słono. Są to naleśniki bezglutenowe, które możesz wykonać bez mleka, na samej wodzie lub z dodatkiem mleka roślinnego, na przykład kokosowego, którego dodatek do ciasta naleśnikowego skomponuje się z podaniem na słodko.
Mąka ryżowa może być wyprodukowana z ryżu białego lub brązowego. Ta z ryżu brązowego posiada więcej błonnika oraz zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Mąka ryżowa jest bogata w witaminy
z grupy B, szczególnie w witaminę B1, B2, B6 oraz B12, w witaminę E oraz foliany. Oprócz witamin zawiera także szereg cennych związków mineralnych, takich jak fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, cynk oraz magnez. Zawiera 4,6 gramów błonnika w 100 gramach. Dzięki zawartości tak wielu składników odżywczych mąka ryżowa pomaga uregulować pracę jelit, wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu, pomaga zmniejszyć cukier, wspiera układ nerwowy i immunologiczny w prawidłowej pracy, wzmacnia kości, dzięki czemu może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy, wzmacnia napięcie mięśniowe, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Mąka ryżowa jest bardzo zdrowym zamiennikiem jasnej mąki pszennej, ponieważ ma ona również delikatny smak, dzięki czemu nie wpływa na zmianę smaku potrawy a zwiększa jej wartość odżywczą.
Przepis na ryżowe naleśniki bez glutenu jest tak samo łatwy i prosty jak przepis na klasyczne naleśniki z mąki pszennej. Jedynie na początku trudność może sprawiać ich smażenie, ale szybko można się nauczyć wyczuwać odpowiedni moment przewracania na drugą stronę.
Naleśniki z mąki ryżowej świetnie sprawdzą się do dań typu fit. Wykonasz z nich pyszne naleśniki na słono, na przykład z dodatkiem kurczaka i świeżych warzyw przygotowując danie w typie spring rolls. W wersji wegetariańskiej naleśniki możesz przygotować z aromatycznym sosem warzywnym. Na słodko, do wykonania ciasta naleśnikowego dodaj napój kokosowy, podaj je z sosem z białej czekolady, świeżymi malinami oraz dodatkiem świeżej mięty lub melisy.
Alergeny w naleśnikach z mąki ryżowej
Lista alergenów dla Naleśników z mąki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z mąki ryżowej
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.