Naleśniki z mąki pełnoziarnistej
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - duża szklanka (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - duża szklanka (300 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na naleśniki z mąki pełnoziarnistej krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko i jajka.
Wymieszaj mikserem lub trzepaczką.
Dodaj olej i wymieszaj.
Dużą chochlą wylewaj porcje ciasta na dobrze nagrzaną patelnię i smaż obustronnie do zarumienienia.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z mąki pełnoziarnistej
Naleśniki z mąki pełnoziarnistej mogą być zdrowszą alternatywną dla tych tradycyjnych. Mimo że często kojarzą się głównie z potrawami wytrawnymi i nadzieniami na słono, świetnie sprawdzają się również w wersji słodkiej. Możesz śmiało podawać je z owocami, z dżemem, nutellą, masłem orzechowym, czy twarożkiem. Przygotujesz je równie prosto i szybko co tradycyjne naleśniki, jednak ich wartość odżywcza będzie zdecydowanie wyższa. Dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej naleśniki mają niższy indeks glikemiczny, większą zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych. Będą również bardziej sycące, dlatego świetnie sprawdzą się na dietach redukcyjnych oraz cukrzycowych. Jak zrobić naleśniki z mąki pełnoziarnistej na śniadanie lub kolację? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis. Poradzisz sobie z nim, nawet nie mając żadnego doświadczenia kulinarnego. Nie potrzebujesz ani zaawansowanego sprzętu, ani wyszukanych składników. Potrzebne Ci będą wyłącznie jajka, mąka pełnoziarnista (pszenna, owsiana lub ich mieszanka) oraz mleko. Możesz też zastąpić mleko częściowo wodą gazowaną, dzięki temu będą bardziej puszyste. Najlepsze naleśniki z mąki pełnoziarnistej to te zjedzone od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Oczywiście dobrze smakują również na zimno, dlatego możesz z nich przygotować danie, które weźmiesz ze sobą na wynos do pracy lub dasz dzieciom do szkoły. Przepis na naleśniki z mąki pełnoziarnistej może przydać się każdemu, dlatego koniecznie poznaj naszą propozycję tego, jak je przygotować. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta cynamon lub kakao, dzięki czemu uzyskasz placki naleśnikowe w różnych wersjach smakowych. Dla posłodzenia ciasta najlepiej wybierać ksylitol lub erytrytol zamiast tradycyjnego białego lub brązowego cukru, ponieważ mają niższą kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Jak zrobić naleśniki z mąki pełnoziarnistej, aby były nie tylko zdrowe, ale też smaczne i puszyste? Poznaj nasz sprawdzony przepis!
Alergeny w naleśnikach z mąki pełnoziarnistej
Lista alergenów dla naleśników z mąki pełnoziarnistej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze naleśników z mąki pełnoziarnistej
Dzięki wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej naleśniki mają niższy indeks glikemiczny, wyższą zawartość błonnika, witamin oraz minerałów.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.