Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

Opublikowano: 29.04.2023 r., 23:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe naleśniki pełnoziarniste na talerzu
Naleśniki z mąki pełnoziarnistej
Poznaj przepis na pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej, idealne na słodko i wytrawnie.
Przygotowanie 30 min
135 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - duża szklanka (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% - duża szklanka (300 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska, chochelka

Przepis na naleśniki z mąki pełnoziarnistej krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko i jajka.

Wymieszaj mikserem lub trzepaczką.

Dodaj olej i wymieszaj.

Dużą chochlą wylewaj porcje ciasta na dobrze nagrzaną patelnię i smaż obustronnie do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mąki pełnoziarnistej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat naleśników z mąki pełnoziarnistej

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej mogą być zdrowszą alternatywną dla tych tradycyjnych. Mimo że często kojarzą się głównie z potrawami wytrawnymi i nadzieniami na słono, świetnie sprawdzają się również w wersji słodkiej. Możesz śmiało podawać je z owocami, z dżemem, nutellą, masłem orzechowym, czy twarożkiem. Przygotujesz je równie prosto i szybko co tradycyjne naleśniki, jednak ich wartość odżywcza będzie zdecydowanie wyższa. Dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej naleśniki mają niższy indeks glikemiczny, większą zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych. Będą również bardziej sycące, dlatego świetnie sprawdzą się na dietach redukcyjnych oraz cukrzycowych. Jak zrobić naleśniki z mąki pełnoziarnistej na śniadanie lub kolację? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis. Poradzisz sobie z nim, nawet nie mając żadnego doświadczenia kulinarnego. Nie potrzebujesz ani zaawansowanego sprzętu, ani wyszukanych składników. Potrzebne Ci będą wyłącznie jajka, mąka pełnoziarnista (pszenna, owsiana lub ich mieszanka) oraz mleko. Możesz też zastąpić mleko częściowo wodą gazowaną, dzięki temu będą bardziej puszyste. Najlepsze naleśniki z mąki pełnoziarnistej to te zjedzone od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Oczywiście dobrze smakują również na zimno, dlatego możesz z nich przygotować danie, które weźmiesz ze sobą na wynos do pracy lub dasz dzieciom do szkoły. Przepis na naleśniki z mąki pełnoziarnistej może przydać się każdemu, dlatego koniecznie poznaj naszą propozycję tego, jak je przygotować. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta cynamon lub kakao, dzięki czemu uzyskasz placki naleśnikowe w różnych wersjach smakowych. Dla posłodzenia ciasta najlepiej wybierać ksylitol lub erytrytol zamiast tradycyjnego białego lub brązowego cukru, ponieważ mają niższą kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Jak zrobić naleśniki z mąki pełnoziarnistej, aby były nie tylko zdrowe, ale też smaczne i puszyste? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Alergeny w naleśnikach z mąki pełnoziarnistej

Lista alergenów dla naleśników z mąki pełnoziarnistej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze naleśników z mąki pełnoziarnistej

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej naleśniki mają niższy indeks glikemiczny, wyższą zawartość błonnika, witamin oraz minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
159.18
135.30
Białko (g)
7.66
6.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
21.67
18.42
Węglowodany przyswajalne (g)
18.85
16.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.82
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
5.25
4.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
1.63
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
2.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.15
1.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
1.00
Cholesterol (mg)
76.00
64.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
74.56
63.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.11
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.96
0.82
Witamina E (mg)
0.41
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
74.56
63.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.38
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.70
18.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.89
2.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
48.46
41.19
Potas (mg)
205.84
174.97
Wapń (mg)
86.07
73.16
Fosfor (mg)
186.37
158.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.68
37.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
1.09
Cynk (mg)
1.16
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mąki pełnoziarnistej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z mąki pełnoziarnistej

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
150 g
duża szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
300 ml
duża szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
18.50