Naleśniki z mąki kukurydzianej
- Mąka kukurydziana - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito i wsyp do mąki.
Wbij jajka, wlej olej rzepakowy (3 łyżki), dodaj szklankę wody i wsyp odrobinę soli. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej wody.
Dokładnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.
Rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego na patelni.
Wlewaj ciasto i usmaż naleśniki z obydwóch stron na złocisty kolor.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z mąki kukurydzianej
Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjne powstają z mąki pszennej i z dodatkiem mleka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej, które nie zawierają glutenu i laktozy w porównaniu z tradycyjną wersją.
Aby przygotować ciasto naleśnikowe będzie nam potrzebna mąka kukurydziana, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie, szklanka wody, jajka i odrobina oleju rzepakowego.
Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszasz, najlepiej za pomocą rózgi.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem.
Możesz podawać je w wersji słodkiej z owocami lub na wytrawie np. ze szpinakiem i łososiem.
Naleśniki z mąki kukurydzianej są świetną alternatywą do zwykłych naleśników dla osób, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi i muszą eliminować gluten z codziennej diety.
Jeśli cierpisz na celiakię lub alergię na pszenicę, zwracaj uwagę na symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu, wtedy będziesz mieć pewność, że produkt w 100% jest bezglutenowy. Jeśli takiego znaku nie będzie, nie mamy pewności czy dany produkt nie jest zanieczyszczony pszenicą.
Dodatkowo w moim przepisie zamiast mleka użyłam wody, dzięki czemu unikamy laktozy. Zamiast niej możesz skorzystać z napoi roślinnych, zwracaj uwagę na ich skład. Ważne, aby nie zawierały dużych ilości cukru oraz aby były fortyfikowane wapniem, z tego względu, że produkty roślinne charakteryzują się niższą zawartością tego składnika w swoim składzie.
Takie naleśniki będą dobre dla wszystkich dorosłych i dla dzieci, nie tylko tych na diecie eliminacyjnej. Warto włączać do naszego codziennego sposobu żywienia inne rodzaje produktów niż te klasyczne. Zamień czasem mąkę pszenną na kukurydzianą lub gryczaną. Naleśniki możesz podawać na obiad lub na lunch. Będą pyszne, jeśli podasz je na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je na zimno. Dlatego jest to świetne rozwiązanie na lunch lub drugie śniadanie w pracy, szkole czy na uczelni.
Skoro już wiesz, jak zrobić naleśniki z mąki kukurydzianej, śmiało sam przygotuj najlepsze placki dla całej rodziny.
Alergeny w naleśnikach z mąki kukurydzianej
Lista alergenów dla naleśników z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z mąki kukurydzianej
Naleśniki są w wersji bezglutenowej ze względu na mąkę kukurydzianą, która naturalnie nie zawiera w swoim składzie glutenu. Zamiast mleka użyłam wody, dlatego wszystkie osoby z nietolerancją laktozy mogą z niego korzystać.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.