Przepis na naleśniki z mąki krupczatki krok po kroku
- Mąka krupczatka 130 g
- Mleko 2% 250 ml
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 20 ml
- Proszek do pieczenia 4 g
- Cukier puder 30 g
Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, wlej mleko, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Do ciasta naleśnikowego dodaj olej, a także cukier i jeszcze raz wymieszaj.
Naleśniki smaży na beztłuszczowej patelni, obustronnie do zarumienienia.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki z mąki krupczatki - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach z mąki krupczatki
Naleśniki z mąki krupczatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego prostego dodatku. Przygotowuje się je w kilka chwil, a są niezwykle uniwersalne.
Przepis na naleśniki z mąki krupczatki jest idealny dla wszystkich, którzy szukają prostego sposobu na posiłek. Sprawdzą się również dla początkujących kucharzy. Naleśniki stworzone według tego przepisu są naprawdę fit. Nie tylko dlatego, że zrobione są z innej mąki. To również zasługa smażenia ich bez tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne i mniej kaloryczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim osobom na diecie redukcyjnej. Robione są również bez mleka, na napoju sojowym. To świetna opcja dla osób nietolerujących laktozy. Dzięki temu mają znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Można je podawać z serem, owocami czy dżemem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Najlepiej skorzystać z miksu mąki i otrębów, dzięki czemu ilość witamin jeszcze się zwiększy. Choć świetnie smakują na słodko, mogą być podawane również jako wytrawne. Wystarczy w przepisie pominąć dodatek cukru. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić naleśniki z mąki orkiszowej, które są po prostu najlepsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z mąki krupczatki, które będą pyszne, a przy okazji łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób. Do przygotowania dobrze jest użyć specjalnej patelni, jednak spokojnie poradzi sobie nawet ta najzwyklejsza. Dla obniżenia kaloryczności całego dania warto lekko posmarować patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, ze względu na dobre nagrzanie metalu reszta nie będzie już przywierać do jej powierzchni. Najlepiej formować naleśniki przy pomocy chochelki i wlewać niewielkie ilości na patelnię. W przypadku zbyt dużych ilości naleśniki będą grube, przez co ciężej je usmażyć.
Te naleśniki doskonale sprawdzają się dla dzieci. To dobre rozwiązanie zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Można je podawać na słodko z owocami lub w wersji wytrawnej z warzywami.
Wartości odżywcze naleśników z mąki krupczatki
Energia i białka
(107g)
Węglowodany w naleśnikach z mąki krupczatki
(107g)
Tłuszcze
(107g)
Witaminy w przepisie na naleśniki z mąki krupczatki
(107g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z mąki krupczatki
(107g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach z mąki krupczatki
Lista alergenów dla naleśników z mąki krupczatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko