Naleśniki z mąki krupczatki

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z mąki krupczatki podane na talerzu.
Naleśniki z mąki krupczatki
Naleśniki z mąki krupczatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego prostego dodatku. Przygotowuje się je w kilka chwil, a są niezwykle uniwersalne.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
207 kcal
Kcal w porcji
107 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka krupczatka (130 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, rózga, patelnia beztłuszczowa

Przepis na naleśniki z mąki krupczatki krok po kroku

Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, wlej mleko, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

Do ciasta naleśnikowego dodaj olej, a także cukier i jeszcze raz wymieszaj.

Naleśniki smaż na beztłuszczowej patelni, obustronnie do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mąki krupczatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat naleśników z mąki krupczatki

Naleśniki z mąki krupczatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego prostego dodatku. Przygotowuje się je w kilka chwil, a są niezwykle uniwersalne.

Przepis na naleśniki z mąki krupczatki jest idealny dla wszystkich, którzy szukają prostego sposobu na posiłek. Sprawdzą się również dla początkujących kucharzy. Naleśniki stworzone według tego przepisu są naprawdę fit. Nie tylko dlatego, że zrobione są z innej mąki. To również zasługa smażenia ich bez tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne i mniej kaloryczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim osobom na diecie redukcyjnej. Robione są również bez mleka, na napoju sojowym. To świetna opcja dla osób nietolerujących laktozy. Dzięki temu mają znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Można je podawać z serem, owocami czy dżemem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Najlepiej skorzystać z miksu mąki i otrębów, dzięki czemu ilość witamin jeszcze się zwiększy. Choć świetnie smakują na słodko, mogą być podawane również jako wytrawne. Wystarczy w przepisie pominąć dodatek cukru. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić naleśniki z mąki orkiszowej, które są po prostu najlepsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z mąki krupczatki, które będą pyszne, a przy okazji łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób. Do przygotowania dobrze jest użyć specjalnej patelni, jednak spokojnie poradzi sobie nawet ta najzwyklejsza. Dla obniżenia kaloryczności całego dania warto lekko posmarować patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, ze względu na dobre nagrzanie metalu reszta nie będzie już przywierać do jej powierzchni. Najlepiej formować naleśniki przy pomocy chochelki i wlewać niewielkie ilości na patelnię. W przypadku zbyt dużych ilości naleśniki będą grube, przez co ciężej je usmażyć.

Te naleśniki doskonale sprawdzają się dla dzieci. To dobre rozwiązanie zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Można je podawać na słodko z owocami lub w wersji wytrawnej z warzywami.

Alergeny w naleśnikach z mąki krupczatki

Lista alergenów dla naleśników z mąki krupczatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z mąki krupczatki

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, warto ją podawać z serkiem i owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(107g)
Energia (kcal)
193.65
207.21
Białko (g)
6.04
6.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(107g)
Węglowodany (g)
26.89
28.77
Węglowodany przyswajalne (g)
26.47
28.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(107g)
Tłuszcz (g)
6.68
7.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
1.94
Tłuszcze nienasycone (g)
4.87
5.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
3.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
1.60
Cholesterol (mg)
78.90
84.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(107g)
Witamina A (µg (mcg))
70.50
75.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.14
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.91
0.97
Witamina E (mg)
0.23
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
70.50
75.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
1.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.70
59.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.38
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(107g)
Sód (mg)
47.89
51.24
Potas (mg)
200.44
214.47
Wapń (mg)
104.48
111.80
Fosfor (mg)
158.19
169.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.98
12.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.17
2.32
Cynk (mg)
0.61
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mąki krupczatki 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z mąki krupczatki

Koszt składników
21.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
130 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 130 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
21.30