Naleśniki z kurkami

Opublikowano: 20.10.2021 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z kurkami na talerzu.
Naleśniki z kurkami
Naleśniki z kurkami to pyszne danie pozwalające wykorzystać sezon na grzyby jakimi są kurki. Naleśniki świetnie sprawdzą się podane na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
639 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Kurki świeże (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (30 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Cukier - 1 łyżka stołowa (10 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na naleśniki z kurkami krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj mleko i zmiksuj, dodaj mąkę i roztopione masło, dodaj łyżeczkę cukru i odrobiną soli i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.

Z masy usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników.

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym.

Kurki oczyść dokładnie z piasku, jeśli są duże możesz pokroić je w mniejsze kawałki.

Oczyszczone kurki dodaj na patelnie i duś 10 minut.

Następnie całość dopraw sola, pieprzem, wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Naleśniki faszeruj sosem i składaj na trójkąty.

Gotowe naleśniki przełóż do ceramicznego naczynia do zapiekania, na wierzch wyłóż mozzarellę i zetrzyj parmezan.

Zapiecz w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni C z włączona funkcją grilla.

Gotowe naleśniki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat naleśników z kurkami

Domowe naleśniki z kurkami to wspaniała potrwa podkreślająca smak aromatycznych grzybów. Dobre danie świetnie sprawdzi się na spotkanie w gronie znajomych. Naleśniki możesz podać same lub zapieczone z sosem beszamelowym i parmezanem. Sprawdzony przepis na naleśniki z kurkami jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia naleśników z sosem kurkowym potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurki, cebula, śmietana kremowa 30%, koperek, natka pietruszki, mozzarella, mąka pszenna, mleko, jajka, masło, sól, pieprz.

Jak zrobić naleśniki z kurkami? Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski wbij jajka, dodaj mleko i zmiksuj, dodaj mąkę i roztopione masło, dodaj łyżeczkę cukru i odrobiną soli i zmiksuj aż uzyskasz gładką masę. Ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, jeśli będzie zbyt gęste nie uda Ci się usmażyć cienkich naleśników. Następnie przygotuj farsz, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobna kostkę, zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym, kurki oczyść dokładnie z piasku, jeśli są duże możesz pokroić je w mniejsze kawałki. Dodaj je na patelnie i duś 10 minut, dopraw sola, pieprzem, wlej śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje. Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do sosu. Naleśniki faszeruj sosem i składaj na trójkąty. Przełóż je do ceramicznego naczynia do zapiekania, na wierzch wyłóż mozzarellę i zetrzyj parmezan. Zapiecz w piekarniku z włączona funkcją grilla.

Kurki inaczej zwane pieprznikiem jadalnym są bardzo popularnymi grzybami o szerokim zastosowaniu. Kurki są źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Zawierają również składniki o działaniu przeciwutleniającym. Kurki są ciężko strawne ze względu na zawartość chityny. Nie powinny więc ich spożywać osoby, które mają jakikolwiek problem z układem pokarmowym.

Podsumowując pomysł na smaczne naleśniki doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pyszne zapiekane z serem naleśniki możesz także podać podczas spotkania w gronie znajomych. Jarskie danie może być spożywane przez osoby na diecie wegetariańskiej.

Alergeny w naleśnikach z kurkami

Lista alergenów dla naleśników z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Masło klarowane
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze naleśników z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z kurkami to danie zawierające sporą ilość tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest łatwo przyswajalnym tłuszczem. Dobrze sprawdza się w diecie osób z problemami z wydzielaniem żółci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
199.95
639.85
Białko (g)
7.50
24.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
12.56
40.18
Węglowodany przyswajalne (g)
11.74
37.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
13.46
43.07
Tłuszcze nasycone (g)
10.16
32.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
10.58
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.57
5.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.67
5.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.10
83.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
111.48
356.75
Potas (mg)
193.81
620.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
135.28
432.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
128.52
411.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.77
50.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.71
5.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.86
2.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z kurkami 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z kurkami

Koszt składników
95.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Cukier
10 g
1 łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
95.00