Przepis na naleśniki z kurkami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, naczynie ceramiczne do zapiekania

Do miski wbij jajka, dodaj mleko i zmiksuj, dodaj mąkę i roztopione masło, dodaj łyżeczkę cukru i odrobiną soli i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.

Z masy usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników.

Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym.

Kurki oczyść dokładnie z piasku, jeśli są duże możesz pokroić je w mniejsze kawałki.

Oczyszczone kurki dodaj na patelnie i duś 10 minut.

Następnie całość dopraw sola, pieprzem, wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do sosu.

Naleśniki faszeruj sosem i składaj na trójkąty.

Gotowe naleśniki przełóż do ceramicznego naczynia do zapiekania, na wierzch wyłóż mozzarellę i zetrzyj parmezan.

Zapiecz w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni C z włączona funkcją grilla.

Gotowe naleśniki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Naleśniki z kurkami leżą na błękitnym talerzu.
Naleśniki z kurkami
Koszt przygotowania dania
71.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
639 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Naleśniki z kurkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z kurkami

Domowe naleśniki z kurkami to wspaniała potrwa podkreślająca smak aromatycznych grzybów. Dobre danie świetnie sprawdzi się na spotkanie w gronie znajomych. Naleśniki możesz podać same lub zapieczone z sosem beszamelowym i parmezanem. Sprawdzony przepis na naleśniki z kurkami jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia naleśników z sosem kurkowym potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurki, cebula, śmietana kremowa 30%, koperek, natka pietruszki, mozzarella, mąka pszenna, mleko, jajka, masło, sól, pieprz.

Jak zrobić naleśniki z kurkami? Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski wbij jajka, dodaj mleko i zmiksuj, dodaj mąkę i roztopione masło, dodaj łyżeczkę cukru i odrobiną soli i zmiksuj aż uzyskasz gładką masę. Ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, jeśli będzie zbyt gęste nie uda Ci się usmażyć cienkich naleśników. Następnie przygotuj farsz, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobna kostkę, zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym, kurki oczyść dokładnie z piasku, jeśli są duże możesz pokroić je w mniejsze kawałki. Dodaj je na patelnie i duś 10 minut, dopraw sola, pieprzem, wlej śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje. Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do sosu. Naleśniki faszeruj sosem i składaj na trójkąty. Przełóż je do ceramicznego naczynia do zapiekania, na wierzch wyłóż mozzarellę i zetrzyj parmezan. Zapiecz w piekarniku z włączona funkcją grilla.

Kurki inaczej zwane pieprznikiem jadalnym są bardzo popularnymi grzybami o szerokim zastosowaniu. Kurki są źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Zawierają również składniki o działaniu przeciwutleniającym. Kurki są ciężko strawne ze względu na zawartość chityny. Nie powinny więc ich spożywać osoby, które mają jakikolwiek problem z układem pokarmowym.

Podsumowując pomysł na smaczne naleśniki doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pyszne zapiekane z serem naleśniki możesz także podać podczas spotkania w gronie znajomych. Jarskie danie może być spożywane przez osoby na diecie wegetariańskiej.

Wartości odżywcze naleśników z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
199.95 kcal
639.85 kcal
Białko
7.50 g
24.00 g

Węglowodany w naleśnikach z kurkami

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
12.56 g
40.18 g
Węglowodany przyswajalne
11.74 g
37.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
2.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
13.46 g
43.07 g
Tłuszcze nasycone
10.16 g
32.50 g
Tłuszcze nienasycone
3.31 g
10.58 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z kurkami

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina B6
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
1.57 µg (mcg)
5.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.67 mg
5.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
26.10 µg (mcg)
83.53 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z kurkami

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
111.48 mg
356.75 mg
Potas
193.81 mg
620.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
135.28 mg
432.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
128.52 mg
411.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
15.77 mg
50.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.71 mg
5.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.86 mg
2.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z kurkami 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z kurkami

Lista alergenów dla naleśników z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Masło klarowane
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania naleśników z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Cukier
10 g
1 łyżka stołowa
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
95.00
Jak oceniasz przepis na naleśniki z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86.7% osób