Naleśniki z kurkami

Opublikowano: 20.10.2021 r.
Masło, świeże kurki i koperek ogrodowy – te składniki sprawiają, że naleśniki z kurkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodaj do tego mleko, jajka, mąkę pszenną oraz śmietankę kremową, a otrzymasz puszyste naleśniki o niepowtarzalnym smaku. Ser mozzarella i parmezan tylko dopełniają całości, tworząc kompozycję idealną zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Kurki świeże - 500 g
 - Koperek ogrodowy świeży - 30 g
 - Natka pietruszki - 30 g
 - Jajko - 4 szt.
 - Mleko 3,2% - 700 ml (3 niepełne szklanki)
 - Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
 - Masło - 100 g (pół kostki)
 - Masło klarowane - 50 g
 - Cukier - 10 g (1 łyżka stołowa)
 - Ser Mozzarella - 200 g
 - Ser parmezan - 100 g
 - Śmietanka kremowa 30% - 300 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, naczynie ceramiczne do zapiekania
 
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj mleko i zmiksuj, dodaj mąkę i roztopione masło, dodaj łyżeczkę cukru i odrobiną soli i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.
 - Z masy usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników.
 - Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym.
 - Kurki oczyść dokładnie z piasku, jeśli są duże możesz pokroić je w mniejsze kawałki.
 - Oczyszczone kurki dodaj na patelnie i duś 10 minut.
 - Następnie całość dopraw sola, pieprzem, wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
 - Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do sosu.
 - Naleśniki faszeruj sosem i składaj na trójkąty.
 - Gotowe naleśniki przełóż do ceramicznego naczynia do zapiekania, na wierzch wyłóż mozzarellę i zetrzyj parmezan.
 - Zapiecz w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni C z włączona funkcją grilla.
 - Gotowe naleśniki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
 
Komentarz dietetyka
Naleśniki z kurkami to danie zawierające sporą ilość tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest łatwo przyswajalnym tłuszczem. Dobrze sprawdza się w diecie osób z problemami z wydzielaniem żółci.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny