Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Opublikowano: 16.03.2021 r.
Piersi z kurczaka, cukinia, marchewka, i ser mozzarella to kluczowe składniki naleśników z kurczakiem i warzywami. Z tych prostych, ale soczystych i kolorowych składników można wyczarować pyszne i zdrowe danie. Dodatek oliwy z oliwek i cebuli nada sałatce extra smak, a naleśniki będą idealnie pasować na obiad lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (2 filety)
- Cukinia - 250 g (0,5 sztuki)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 50 g (5 łyżek)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ser Mozzarella - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone mięso z cebulą.
- Marchew i cukinię umyj i pokrój w plastry.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i wymieszaj z warzywami.
- Warzywa dodaj na patelnię z mięsem i całość dopraw.
- W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.
- Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.
- Na usmażone placki nakładaj porcje farszu i posyp startym serem.
- Zawiń naleśniki.