Naleśniki z jagodami

Opublikowano: 13.03.2021 r., 19:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z jagodowym musem.
Naleśniki z jagodami
Naleśniki z jagodami to przepis na wartościowe danie. Zasmakują zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Będą idealnym rozwiązaniem na szybki podwieczorek.
Przygotowanie 15 min
492 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Jagody (400 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki z jagodami krok po kroku

Wymieszaj mąkę, mleko, jajko oraz olej na gładkie ciasto naleśnikowe.

Ciasto naleśnikowe smażyć porcjami na rozgrzanej patelni. Naleśniki będą gotowe, gdy zarumienią się z obu stron.

Gotowe placki posmaruj śmietanką (możesz ją ubić), posyp jagodami. Zwiń w rulon lub złóż w trójkąt i posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat naleśników z jagodami

Naleśniki z jagodami lub z borówkami to doskonały pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na naleśniki z jagodami i śmietaną jest bardzo prosty, jego przygotowanie zajmie Tobie około 15 minut. Produkty których potrzebujesz to mąka, mleko, jajko, olej, jagody, cukier puder oraz bita śmietana.

Farsz jagodowy odpowiada nie tylko za walory smakowe potrawy, jest on również źródłem wielu cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawierają one witaminę B1, B2, A, C, PP, błonnik, kwas foliowy, kwasy cytrynowy i jabłkowy. Są również dobrym źródłem fosforu, cynku, wapnia, żelaza i potasu. Czarne jagody dzięki zawartości antocyjanów wspomagają widzenie oraz pomagają w zwalczaniu zaburzeń wzroku. Spożywanie jagód redukuje poziom cholesterolu LDL i zwiększa produkcję cholesterolu HDL. Flawonoidy w nich zawarte pozytywnie wpływają na pracę mózgu.

Jaja użyte do przygotowywania naleśników z jagodami są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka. W żółtku zawarty jest beta-karoten oraz luteina, które działają ochronnie na wzrok oraz chronią przez wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej. Jaja zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Są one dobrym źródłem witaminy A, E, D, K, B2, B9, B12, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, selenu i jodu. Spożywanie jaj na diecie redukcyjnej przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, co sprzyja większemu uczuciu sytości po posiłku. Zawartość luteiny i zeaksantyny przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Podsumowując naleśniki z jagodami i bitą śmietaną będą dobrym rozwiązaniem jako deser dla najmłodszych. Smak potrawy będzie słodko-kwaśny, z powodu użycia cukru pudru i lekko kwaśnych jagód. Wypróbowanie naleśników jest dobrą decyzją, ponieważ produkty użyte do ich produkcji pozytywnie wpływają na poprawę wzroku oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Alergeny w naleśnikach z jagodami

Lista alergenów dla Naleśników z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
179.02
492.30
Białko (g)
4.50
12.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
22.64
62.26
Węglowodany przyswajalne (g)
21.77
59.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
8.13
22.36
Tłuszcze nasycone (g)
5.08
13.96
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
8.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.37
3.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.76
84.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
16.63
45.73
Potas (mg)
91.72
252.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.25
99.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
59.49
163.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.98
32.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
3.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z jagodami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z jagodami

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
140 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Koszt składników
43.50