Naleśniki z jagodami
- Mąka pszenna typ 550 (200 g)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Jagody (400 g)
- Cukier puder (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% (140 g)
Przepis na naleśniki z jagodami krok po kroku
Wymieszaj mąkę, mleko, jajko oraz olej na gładkie ciasto naleśnikowe.
Ciasto naleśnikowe smażyć porcjami na rozgrzanej patelni. Naleśniki będą gotowe, gdy zarumienią się z obu stron.
Gotowe placki posmaruj śmietanką (możesz ją ubić), posyp jagodami. Zwiń w rulon lub złóż w trójkąt i posyp cukrem pudrem.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z jagodami
Naleśniki z jagodami lub z borówkami to doskonały pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na naleśniki z jagodami i śmietaną jest bardzo prosty, jego przygotowanie zajmie Tobie około 15 minut. Produkty których potrzebujesz to mąka, mleko, jajko, olej, jagody, cukier puder oraz bita śmietana.
Farsz jagodowy odpowiada nie tylko za walory smakowe potrawy, jest on również źródłem wielu cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawierają one witaminę B1, B2, A, C, PP, błonnik, kwas foliowy, kwasy cytrynowy i jabłkowy. Są również dobrym źródłem fosforu, cynku, wapnia, żelaza i potasu. Czarne jagody dzięki zawartości antocyjanów wspomagają widzenie oraz pomagają w zwalczaniu zaburzeń wzroku. Spożywanie jagód redukuje poziom cholesterolu LDL i zwiększa produkcję cholesterolu HDL. Flawonoidy w nich zawarte pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
Jaja użyte do przygotowywania naleśników z jagodami są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka. W żółtku zawarty jest beta-karoten oraz luteina, które działają ochronnie na wzrok oraz chronią przez wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej. Jaja zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Są one dobrym źródłem witaminy A, E, D, K, B2, B9, B12, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, selenu i jodu. Spożywanie jaj na diecie redukcyjnej przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, co sprzyja większemu uczuciu sytości po posiłku. Zawartość luteiny i zeaksantyny przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Podsumowując naleśniki z jagodami i bitą śmietaną będą dobrym rozwiązaniem jako deser dla najmłodszych. Smak potrawy będzie słodko-kwaśny, z powodu użycia cukru pudru i lekko kwaśnych jagód. Wypróbowanie naleśników jest dobrą decyzją, ponieważ produkty użyte do ich produkcji pozytywnie wpływają na poprawę wzroku oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Alergeny w naleśnikach z jagodami
Lista alergenów dla Naleśników z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z jagodami
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.