Naleśniki z farszem ruskim
- Ziemniaki późne (500 g)
- Ser twarogowy chudy (150 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (140 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 2% (190 ml)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na naleśniki z farszem ruskim krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę i połącz je razem. Dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj do przyrumienienia. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj do ziemniaków.
Do miski dodaj mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż na nim naleśniki.
Na gotowe naleśniki nałóż farsz i dobrze zawiń.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z farszem ruskim
Naleśniki z farszem ruskim to doskonała opcja dla wszystkich miłośników wersji w pierogach. Jednak jeśli lepienie pierogów jest zbyt pracochłonne, wybierz naleśniki.
Przepis na naleśniki z farszem ruskim będzie świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny. Cały przepis można podzielić na dwa kroki. Pierwszy to zrobienie ciasta. Naleśniki to idealny pomysł na szybki obiad na słono. Wychodzą naprawdę wspaniałe, a w tej wersji są również znacznie zdrowsze. Mają mniejszy indeks glikemiczny i więcej błonnika, dlatego będą lepszym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z farszem ruskim, które będą pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Farsz z białym serem i gotowanymi ziemniakami jest smaczny i niezwykle sycący. To najlepszy wybór na co dzień. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki. W tej opcji wspaniale sprawdzą się te, które dobrze się sklejają. Zbyt sypkie sprawią, że konsystencja klusek nie będzie zbyt stabilna, przez co będą się one rozpadać podczas gotowania. Farsz robi się z ugotowanych ziemniaków, dlatego należy wcześniej pamiętać o ich obróbce. Świetnie sprawdzą się tutaj resztki z obiadu, które nie zostały zjedzone, dzięki temu można ograniczyć marnowanie żywności i cieszyć się naprawdę smacznym daniem. Kolejnym składnikiem, który jest niezbędny do stworzenia farszu, jest twaróg. Najlepiej sprawdzi się ten drobno zmielony lub taki o kremowej konsystencji. Można użyć do tego dania sera dedykowanego do wypieku ciast, gdyż jest on odpowiednio słodki i drobny. Dobrze sprawdzą się też kremowe serki, takie jak mascarpone. W przypadku twarogu najlepiej użyć praski do ziemniaków lub maszynki do mielenia, by był drobniejszy. Dobrze jest kierować się również smakiem sera, im słodszy, tym bardziej odpowiedni do klusek. Nie sprawdzi się za to bardzo kwaśny ser, który wpłynie negatywnie na smak klusek. Dobrze sięgnąć po twaróg chudy lub półtłusty, gdyż zawiera on znacznie mniej tłuszczu nasyconego, którego nadmiar jest niebezpieczny dla układu krwionośnego.
Alergeny w naleśnikach z farszem ruskim
Lista alergenów dla naleśników z farszem ruskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z farszem ruskim
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(326g)
Węglowodany
(326g)
Tłuszcze
(326g)
Witaminy
(326g)
Składniki mineralne
(326g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.