Naleśniki z dżemem

Opublikowano: 26.04.2022 r., 19:08 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z dżemem na talerzu
Naleśniki z dżemem
Naleśniki z dżemem to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Idealne dla najmłodszych domowników.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
66 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 17 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Woda gazowana (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Dżem porzeczkowy (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
mikser, rózga, miska, chochelka, patelnia

Przepis na naleśniki z dżemem krok po kroku

Mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera tak długo, aż w cieśnie nie będzie grudek.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na rumiany kolor.

Podajemy je z dżemem porzeczkowym.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat naleśników z dżemem

Pyszne naleśniki z dżemem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na deser. Naleśniki na słodko są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić naleśniki z dżemem? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera tak długo, aż w cieśnie nie będzie grudek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Podajemy je z dżemem porzeczkowym.

Sprawdzony przepis na naleśniki z dżemem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Smaczne naleśniki z dżemem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je także podać z innymi ulubionymi dodatkami np. owocami, marmoladą lub twarogiem na słodko. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w naleśnikach z dżemem

Lista alergenów dla naleśników z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
132.08
66.04
Białko (g)
4.20
2.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
17.29
8.65
Węglowodany przyswajalne (g)
16.98
8.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.15
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.82
2.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
0.75
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
1.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
1.15
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
0.50
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.92
26.46
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.30
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
31.23
15.61
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
82.45
41.22
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.01
25.01
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
0.78
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z dżemem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z dżemem

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
250 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Dżem porzeczkowy
50 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
2.05
Za 50 g
Koszt składników
28.30