Przepis na naleśniki z dżemem krok po kroku

Składniki dla 17 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
mikser, rózga, miska, chochelka, patelnia

Mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera tak długo, aż w cieśnie nie będzie grudek.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na rumiany kolor.

Podajemy je z dżemem porzeczkowym.

Naleśniki z dżemem na talerzu
Naleśniki z dżemem
Koszt przygotowania dania
5.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
66 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Naleśniki z dżemem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach z dżemem

Pyszne naleśniki z dżemem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na deser. Naleśniki na słodko są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić naleśniki z dżemem? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli dodajemy do miski. Całość mieszamy za pomocą rózgi lub miksera tak długo, aż w cieśnie nie będzie grudek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Podajemy je z dżemem porzeczkowym.

Sprawdzony przepis na naleśniki z dżemem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Smaczne naleśniki z dżemem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je także podać z innymi ulubionymi dodatkami np. owocami, marmoladą lub twarogiem na słodko. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Wartości odżywcze naleśników z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
132.08 kcal
66.04 kcal
Białko
4.20 g
2.10 g

Węglowodany w naleśnikach z dżemem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
17.29 g
8.65 g
Węglowodany przyswajalne
16.98 g
8.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.31 g
0.15 g
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
4.82 g
2.41 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
0.75 g
Tłuszcze nienasycone
3.33 g
1.66 g
Tłuszcze jednonasycone
2.30 g
1.15 g
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.01 g
0.50 g
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cholesterol
52.92 mg
26.46 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z dżemem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D
0.60 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z dżemem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
31.23 mg
15.61 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
82.45 mg
41.22 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
50.01 mg
25.01 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.55 mg
0.78 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z dżemem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z dżemem

Lista alergenów dla naleśników z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników z dżemem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
250 ml
1.50
Za 1500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Dżem porzeczkowy
50 g
9.00
Za 220.0 g
Liczba opakowań 1
2.05
Za 50 g
Koszt składników
28.30
Jak oceniasz przepis na naleśniki z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób