Naleśniki z cukinią

Opublikowano: 02.04.2023 r., 13:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielone naleśniki z cukinią
Naleśniki z cukinią
Naleśniki nie tylko są pyszne w wersji słodkiej, śmiało przygotujesz je też w wersji wytrawnej np. cukinią. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na naleśniki z cukinią.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
36 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (500 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (160 g)
  • Mleko 2% (150 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na naleśniki z cukinią krok po kroku

Cukinię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Odstaw na 10 minut i odciśnij nadmiar wody.

Mąkę wymieszaj z mlekiem i jajkami.

Dodaj odrobinę soli i delikatnie wmieszaj startą na tarce cukinię.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i smaż cienkie naleśniki.

Smaż naleśniki z każdej strony przez 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat naleśników z cukinią

Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na naleśniki z cukinią, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na najlepsze naleśniki z cukinią to idealna propozycja na obiad. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a porcja zazwyczaj wychodzi duża, dlatego będą dobre nawet dla dużej rodziny. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na naleśniki, czyli: mąka, jajka, woda i mleko oraz odrobina oleju. Dodatkowo cukinia i podstawowe przyprawy do naszego farszu.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy naleśnik, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dokładnie jak zrobić naleśniki z cukinią opisuje mnie co niżej, naleśniki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wszystkie wychodzą pyszne, dlatego będzie to idealny pomysł na posiłek nie tylko dla dzieci. Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj naleśniki z cukinią na obiad przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w naleśnikach z cukinią

Lista alergenów dla naleśników z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mąki pszennej możesz użyć dowolnego rodzaju. Pamiętaj, że mąka pszenna zamiera gluten w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
122.96
36.89
Białko (g)
5.03
1.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
14.76
4.43
Węglowodany przyswajalne (g)
14.23
4.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
5.01
1.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.30
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
3.71
1.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.58
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.34
13.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.37
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.81
12.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
27.32
8.19
Potas (mg)
199.84
59.95
Wapń (mg)
38.00
11.40
Fosfor (mg)
80.07
24.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.80
5.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
0.40
Cynk (mg)
0.56
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z cukinią 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z cukinią

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
160 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.50