Naleśniki z budyniem

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki na patelni z budyniem
Naleśniki z budyniem
Puszyste naleśniki z budyniem waniliowym to doskonała propozycja na smaczne śniadanie, kolację, deser lub przekąskę. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na te puszyste naleśniki.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 30 min
92 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - niecała szklanka (200 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, blender, miska

Przepis na naleśniki z budyniem krok po kroku

Wszystkie składniki włóż do jednej miski i zblenduj za pomocą blendera na gładką masę.

Ciasto pozostaw na kwadrans, żeby odpoczęło.

Patelnie do naleśników dobrze rozgrzej na ogniu.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej ciasto naleśnikowe (w 6 partiach) i każdego naleśnika usmaż z dwóch stron na złocisty kolor.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat naleśników z budyniem

Puszyste naleśniki z budyniem waniliowym to doskonała propozycja na smaczne śniadanie, kolację, deser lub przekąskę. Naleśniki z dodatkiem budyniu podajemy na słodko, np z dodatkiem dżemu, nutelli lub świeżych sezonowych owoców. Przepis na naleśniki z budyniem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: budyniu w proszku, jajka, mleka oraz oleju rzepakowego. Aby uzyskać bardziej puszystą masę do ciasta naleśnikowego możesz dodać wodę gazowaną.

A więc jak przygotować te pyszne i puszyste naleśniki bez mąki? Wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie zmiksujesz na jednolitą masę. Następnie pozostaw je na 15 minut, aby odpoczęło. Specjalną patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej i smaż na niej porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Placki naleśnikowe to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które występuje w jajkach oraz mleku. Dodatkowo jajka i mleko są dobrym źródłem witaminy A, które pozytywnie wpływają na narząd wzroku i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Mleko jest rownież źródłem magnezu, potasu, wapnie, witamin z grupy B, witaminy D, witaminy K oraz witaminy E. Jest to również produkt niskokaloryczny (w przepisie wykorzystujemy mleko 2%), dlatego chętnie wybierany jest w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując naleśniki z jajek i budyniu to doskonały pomysł na smaczne śniadanie, obiad na słodko lub kolację. Naleśniki te świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Jako nadzienie do naleśników możesz użyć twarogu, serka homogenizowanego, dżemu, nutelli lub musu ze świeżych owoców. Z naleśników tych możesz przygotować również pyszny tort naleśnikowy przekładany masą śmietankową. Jest to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dzieci uwielbiają takie potrawy, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu na te puszyste naleśniki.

Alergeny w naleśnikach z budyniem

Lista alergenów dla naleśników z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze naleśników z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki z budyniem to doskonała propozycja na posiłek podawany na słodko. Przepis ten nie wymaga użycia mąki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
184.69
92.35
Białko (g)
4.22
2.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
14.65
7.33
Węglowodany przyswajalne (g)
14.58
7.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
12.06
6.03
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
9.83
4.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.96
3.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.87
1.44
Cholesterol (mg)
67.88
33.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
78.15
39.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.02
0.51
Witamina E (mg)
0.20
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.15
39.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.18
4.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.85
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
123.48
61.74
Potas (mg)
123.66
61.83
Wapń (mg)
87.63
43.82
Fosfor (mg)
97.14
48.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.42
4.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.15
Cynk (mg)
0.49
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z budyniem 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z budyniem

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
200 ml
niecała szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
16.50