Przepis na naleśniki z boczkiem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Jajko 2 szt.
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka
- Woda gazowana 125 ml pół szklanki
- Cebula 200 g 1 duża sztuka
- Boczek wędzony bez kości 400 g
- Olej rzepakowy 40 ml
- Ser parmezan 100 g tarty
Mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli wymieszaj w misce.
Następnie do składników dodaj mąkę i przy pomocy miksera wyrób jednolite ciasto o konsystencji śmietany.
Ciasto naleśnikowe odstaw na 10 minut. Po tym czasie ciasto zamieszaj.
Cebule obierz i pokrój w piórka a boczek pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz boczek. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem.
Patelnię do naleśników dobrze rozgrzej.
Na rozgrzanej patelni smaż partie ciasta naleśnikowego z dwóch stron.
Następnie na naleśniki wyłóż porcje farszu i zwiń je w rulon.
Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp je tartym parmezanem.
Naleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.
Gotowe danie podawaj na ciepło.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki z boczkiem - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach z boczkiem
Naleśniki z boczkiem wędzonym to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Najlepsze naleśniki doskonale smakują na ciepło. Przepis na naleśniki z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, woda gazowana, cebula, boczek wędzony, olej rzepakowy, parmezan, sól oraz pieprz.
Jak zrobić naleśniki z boczkiem? Mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli wymieszaj w misce. Następnie do składników dodaj mąkę i przy pomocy miksera wyrób jednolite ciasto o konsystencji śmietany. Ciasto naleśnikowe odstaw na 10 minut. Po tym czasie ciasto zamieszaj. Cebule obierz i pokrój w piórka a boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz boczek. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem. Patelnię do naleśników dobrze rozgrzej. Na rozgrzanej patelni smaż partie ciasta naleśnikowego z dwóch stron. Następnie na naleśniki wyłóż porcje farszu i zwiń je w rulon. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp je tartym parmezanem. Naleśniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Gotowe danie podawaj na ciepło.
Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.
Podsumowując pyszne naleśniki z boczkiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Naleśniki są dobre do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatek do naleśników możesz podać kompot lub sok. Osoby na diecie lekkostrawnej nie powinny spożywać naleśników z boczkiem, ponieważ danie jest ciężkostrawne. Przepis jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Wartości odżywcze naleśników z boczkiem
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w naleśnikach z boczkiem
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na naleśniki z boczkiem
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z boczkiem
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach z boczkiem
Lista alergenów dla naleśników z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser parmezan