Przepis na naleśniki z bananem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, miska

Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki.

Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Usmażone naleśniki odłóż na talerz.

Banana pokrój w plastry a czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.

Naleśnika posmaruj serkiem mascarpone, ułóż na niego kawałki bananów oraz całość posyp pokruszoną czekoladą.

Naleśniki złóż w kopertę i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Wierzch naleśników możesz udekorować bitą śmietaną.

Naleśniki z bananem podane na talerzu. Naleśniki ozdobione są świeżymi borówkami.
Naleśniki z bananem
Koszt przygotowania dania
12.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
653 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Naleśniki z bananem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o naleśnikach z bananem

Naleśniki z bananem i czekoladą to doskonały pomysł na pyszne śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Naleśniki możesz podać również jako deser lub przekąskę. Przepis na naleśniki z bananem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, olej rzepakowy, banany, mascarpone, czekolada gorzka oraz sól.

Jak zrobić naleśniki z bananem? Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki odłóż na talerz. Banana pokrój w plastry a czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Naleśnika posmaruj serkiem mascarpone, ułóż na niego kawałki bananów oraz całość posyp pokruszoną czekoladą. Naleśniki złóż w kopertę i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Wierzch naleśników możesz udekorować bitą śmietaną.

Banany obfitują w składniki mineralne oraz witaminy. W owocach tych znajdziemy przede wszystkim witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Składniki mineralne, które zawarte są w bananach to przede wszystkim magnez, fosfor, wapń oraz potas. Zwiększona podaż potasu oraz niskie spożywanie sodu w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego, oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Podsumowując najlepsze naleśniki z bananem i serkiem mascarpone to bardzo dobry pomysł na śniadanie na słodko lub deser. Naleśniki doskonale smakują z dodatkiem herbaty, kakao, lemoniady lub soku. Słodkie naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Naleśniki można podać także z dodatkiem bitej śmietany lub serka homogenizowanego.

Wartości odżywcze naleśników z bananem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
217.89 kcal
653.68 kcal
Białko
6.67 g
20.02 g

Węglowodany w naleśnikach z bananem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
30.38 g
91.14 g
Węglowodany przyswajalne
29.61 g
88.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
7.82 g
23.47 g
Tłuszcze nasycone
5.78 g
17.35 g
Tłuszcze nienasycone
2.04 g
6.13 g

Witaminy w przepisie na naleśniki z bananem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.13 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.34 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
2.18 mg
6.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z bananem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
21.61 mg
64.83 mg
Potas
170.32 mg
510.96 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
48.90 mg
146.69 mg
Fosfor
82.87 mg
248.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
24.83 mg
74.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
2.08 mg
6.23 mg
Cynk
0.60 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z bananem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach z bananem

Lista alergenów dla naleśników z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników z bananem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Woda gazowana
125 ml
pół szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Banan
350 g
3 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.33
Za 350 g
Mascarpone
150 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Czekolada gorzka
40 g
pół tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
33.90
Jak oceniasz przepis na naleśniki z bananem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób