Naleśniki z bananem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Woda gazowana - pół szklanki (125 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Banan - 3 duże sztuki (350 g)
- Mascarpone (150 g)
- Czekolada gorzka - pół tabliczki (40 g)
Przepis na naleśniki z bananem krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki.
Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Usmażone naleśniki odłóż na talerz.
Banana pokrój w plastry a czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.
Naleśnika posmaruj serkiem mascarpone, ułóż na niego kawałki bananów oraz całość posyp pokruszoną czekoladą.
Naleśniki złóż w kopertę i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Wierzch naleśników możesz udekorować bitą śmietaną.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z bananem
Naleśniki z bananem i czekoladą to doskonały pomysł na pyszne śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Naleśniki możesz podać również jako deser lub przekąskę. Przepis na naleśniki z bananem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, olej rzepakowy, banany, mascarpone, czekolada gorzka oraz sól.
Jak zrobić naleśniki z bananem? Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki odłóż na talerz. Banana pokrój w plastry a czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Naleśnika posmaruj serkiem mascarpone, ułóż na niego kawałki bananów oraz całość posyp pokruszoną czekoladą. Naleśniki złóż w kopertę i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Wierzch naleśników możesz udekorować bitą śmietaną.
Banany obfitują w składniki mineralne oraz witaminy. W owocach tych znajdziemy przede wszystkim witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Składniki mineralne, które zawarte są w bananach to przede wszystkim magnez, fosfor, wapń oraz potas. Zwiększona podaż potasu oraz niskie spożywanie sodu w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego, oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Podsumowując najlepsze naleśniki z bananem i serkiem mascarpone to bardzo dobry pomysł na śniadanie na słodko lub deser. Naleśniki doskonale smakują z dodatkiem herbaty, kakao, lemoniady lub soku. Słodkie naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Naleśniki można podać także z dodatkiem bitej śmietany lub serka homogenizowanego.
Alergeny w naleśnikach z bananem
Lista alergenów dla naleśników z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z bananem
Naleśniki z bananem to doskonała propozycja na śniadanie, obiad lub kolację na słodko. Dodatek bananów wzbogaca danie w wiele składników odżywczych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.