Naleśniki w sosie pomarańczowym
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Masło (20 g)
- Skórka z pomarańczy (40 g)
- Pomarańcza (230 g)
- Sok cytrynowy (20 ml)
- Masło - do sosu (20 g)
- Cukier trzcinowy - do sosu (20 g)
Przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj jajko i mleko. Dobrze wymieszaj.
Na patelni rozpuść masło i smaż na nim naleśniki. Pomarańczę obierz i wyfiletuj, z pozostałości po filetowaniu wyciśnij sok.
Na osobnej patelni rozgrzej cukier oraz masło, kiedy cukier całkiem się roztopi i zbrązowieje, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z pomarańczy . Całość dobrze wymieszaj do powstania jednolitego sosu.
Cały czas podgrzewaj sos, dodając po jednym naleśniku na patelnię, tak by każdy był dobrze nasiąknięty sosem i złóż w chusteczkę. W ten sposób dodawaj kolejne naleśniki. Na końcu dodaj wyfiletowaną pomarańczę.
Całość podgrzej do momentu aż naleśniki wchłoną znaczną część sosu i lekko się skarmelizują.
Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników w sosie pomarańczowym
Naleśniki w sosie pomarańczowym to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkich, ale prostych deserów. To proste danie, ale zachwyca połączeniem smaków.
Przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym jest banalnie prosty! To pewnie usłyszeć można od francuskich cukierników, bo to właśnie z tego kraju pochodzi receptura na to smaczne danie. Choć faktycznie jest to niezwykle prosty przysmak, to zasługuje na uwagę. Głównie ze względu na doskonały sos pomarańczowy, który wspaniale komponuje się z aksamitnymi, delikatnymi naleśnikami. Kto nie kocha naleśników? To pytanie retoryczne, gdyż jest to potrawa tak uniwersalna, że naprawdę ciężko znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Można podawać je na wiele różnych sposobów. Jednak niewątpliwie, naleśniki w sosie pomarańczowym są wspaniałe. Oczywiście można je dowolnie modyfikować, dzięki niewielkim zmianą powstaną zupełnie inne naleśniki. Jak to zrobić? Np. Zamiast mąki pszennej można użyć żytniej, czy owsianej lub zamienić ją na bezglutenową. Podobnie można postępować w przypadku innych produktów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki w sosie pomarańczowym, by były pyszne i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To świetny pomysł na dobre danie dla dzieci. Na pewno przypadnie im do gustu delikatny naleśnik i smaczne nadzienie. To również dobre rozwiązanie na deser. Przepis na naleśniki pozwala przygotować idealną bazę do tego przysmaku, czyli doskonałe ciasto naleśnikowe, bo to za nim stoi połowa sukcesu tego dania. W dużym skrócie, by je stworzyć należy zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Nie ma w tym nic trudnego, dlatego to świetny pomysł do wykorzystania również podczas gotowania z dziećmi. Dobre ciasto naleśnikowe jest gęste, jednak wciąż płynne. Nie powinno mieć konsystencji ciasta na placki ziemniaczane, raczej jogurtu naturalnego. Naleśniki to jeden z tych przysmaków, który kochają zarówno młodsi, jak i dorośli smakosze. Najlepsze są te delikatne, puszyste i biszkoptowe. Choć ich przygotowanie jest niezwykle proste, nie można powiedzieć, że to danie nudne.
Alergeny w naleśnikach w sosie pomarańczowym
Lista alergenów dla naleśników w sosie pomarańczowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników w sosie pomarańczowym
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(146g)
Węglowodany
(146g)
Tłuszcze
(146g)
Witaminy
(146g)
Składniki mineralne
(146g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.