Naleśniki Thermomix
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Mleko 2% (400 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Sól - szczypta (3 g)
Przepis na naleśniki z thermomixu krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wlej olej, dodaj mleko, 200 g wody, jajka, mąkę i szczyptę soli.
Wszystko razem zmiksuj przez 20 sekund / obroty 4.
Odczekaj około 20 minut, aż ciasto zgęstnieje.
Ponownie zmiksuj przez 20 sekund / obroty 4.
Dokładnie rozgrzej patelnie do naleśników.
Wlej porcję ciasta na patelnie (mniej więcej połowę łyżki wazowej) i smaż, aż brzegi ciasta lekko się uniosą, a naleśnik przestanie przywierać do patelni.
Delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około minutę.
Powtarzaj czynność, aż do wykorzystania całego ciasta na naleśniki.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z thermomixu
Przepis na naleśniki z Thermomixa przygotowuje się w zaledwie kilka minut. To naprawdę szybkie i łatwe ciasto na naleśniki zachwyci całą rodzinę.
Naleśniki są daniem, które zna każdy. Już w starożytności smażono pyszne placki z mąki, jajek i mleka. Włosi uznają się za wynalazców naleśników, skąd przywędrowały do Francji. Istnieje wiele różnych przepisów na najlepsze ciasto, ale ten prosty przepis sama przygotowywałam już kilkadziesiąt razy i nigdy się nie zawiodłam.
Do jego przygotowania potrzebujesz oleju, mąki, mleka, wody, jajek i szczypty soli. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać przez 20 sekund w naczyniu Thermomixa ustawionym na obroty 4. Warto przed smażeniem odczekać kilka minut, by ciasto zgęstniało i później ponownie wymieszać. Jest pewne przysłowie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni. Jeśli nią poruszysz, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.
Jak możecie zauważyć, nasz przepis na ciasto naleśnikowe nie zawiera cukru. Zabieg ten zmniejsza ryzyko spalenia poprzez brak karmelizującego się cukru.
Jako farsz do naleśników możemy użyć składników słodkich lub wytrawnych. Na słodko podawane są często z dżemem, kremem czekoladowym lub twarożkiem. Jeśli chcecie wzbogacić naleśniki Thermomix o słodki wsad, to wystarczy w naczyniu Thermomixa zblendować kostkę twarogu z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego, łyżką cukru i łyżką cukru waniliowego. Otrzymacie w ten sposób gładki, nieco gęstszy od homogenizowanego, serek waniliowy idealny do naleśników.
By wykonać wytrawny farsz możecie użyć np. szpinaku podsmażonego wraz z czosnkiem i serem feta. Popularne są również naleśniki z mięsem, np. kurczakiem i warzywami. Z naleśników przygotowywać można także warstwowy, szybki tort.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić naleśniki w Thermomixie i wykorzystacie nasz przepis, który na pewno Wam zasmakuje.
Alergeny w naleśnikach z thermomixu
Lista alergenów dla naleśników z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników z thermomixu
Dania przygotowane w domu być może są pracochłonne, ale mamy pewność, że użyte składniki są najwyższej jakości.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.